Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Doi sibieni, prinși în tabere diferite în lupta pentru conducerea USR. ”Democrația internă a partidului este prețuită”

Doi sibieni, prinși în tabere diferite în lupta pentru conducerea USR. ”Democrația internă a partidului este prețuită”

Diana Mureșan, președinta organizației municipale Sibiu a USR este în tabăra lui Dan Barna. Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR, este în grupul celor care o susțin pe Cosette Chichirău. Cei doi vor aștepta rezultatul alegerilor interne din USR, pentru președinția partidului, din tabere diferite. Susțin însă că asta înseamnă democrație într-un partid politic.

Diana Mureșan e în tabăra Dan Barna

Întrebată dacă este o problemă faptul că sunt create două tabere, Diana Mureșan susține că filiala Sibiu este puternică. ”Nu, nu este o problemă pentru USR Sibiu, filiala noastră este o filială puternică care a dat și va da în continuare oameni valoroși comunității. De trei ani ne luptăm pentru democrația din România, iar democrația internă a partidului este prețuită și continuu întreținută. Și la ultimele alegeri pentru Biroul National, de acum doi ani, am avut mai mulți candidați sibieni, iar două din cele 21 de poziții din conducerea națională au fost câștigate de colegi din filială. Promovăm competiția și mă bucur că tot mai mulți colegi își asumă candidaturi atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia. Sibiul este un oraș cu un spirit civic remarcabil, mișcările de protest începute la noi în oraș au inspirat întreaga țară. În plan politic USR Sibiu este o filială care a atras mulți oameni valoroși, dintre care unii sunt deja, alții vor deveni generația următoare din politica românească. Dan Barna este unul dintre liderii acestei generații de oameni politici noi, fiind în acest moment unul dintre cei mai relevanți politicieni din România. A contribuit semnificativ la succesul USR și am încredere că direcția pe care Dan Barna o propune partidului va duce USR la guvernare și va confirma așteptările pe care românii le au de la noi”, spune Diana Mureșan.

Diana Mureșan președintă USR Sibiu

Nicu Ștefănuță o susține pe Cosette Chichirău

La rândul său, europarlamentarul Nicu Ștefănuță crede în diversitatea ideilor. „Democrația internă este cea mai mare valoare a USR. Acest este și motivul pentru care vă reprezint azi la Bruxelles. Avem alegeri pentru noul Birou Național, iar în cadrul lor m-am înscris pe lista Uniți Salvăm România, alături de alți oameni foarte buni din partid, cum sunt Stelian Ion sau Florina Presadă. Suntem mai mulți sibieni care candidăm pe diverse liste, iar eu îi susțin pe toți candidații de acasă. Cred în diversitatea ideilor din USR și într-o reprezentare cât mai bună a curentelor din partid. Asta face USR special și unic în România și eu voi lupta pentru un partid cu democrație de jos în sus, așa cum este normal și european”, a declarat Nicu Ștefănuță. Europarlamentarul face parte din echipa politici publice a candidatei la președinția USR.

Sursa foto: Facebook / Nicu Ștefănuță Sursa foto: Facebook / Nicu Ștefănuță

Democrația în paranteze

În ciuda declarațiilor celor doi sibieni, atmosfera din partid pare extrem de tensionată. Înainte de anunțul rezultatului alegerilor, cele două tabere sunt la un pas să se încaiere. Cel puțin pe internet.

Astăzi, de la ora 22 se încheie votul în cadrul partidului, iar presa centrală scrie că USR este ”un butoi cu pulbere”. ”În contextul în care sistemul de vot electronic este contestat și din această cauză s-a cerut o comisie de audit, miercuri seara a izbucnit în partid un scandal uriaș”, au declarat pentru Digi24.ro surse din USR, după ce președintele filialei Vrancea, membru al taberei Barna, a exclus din partid, miercuri seara, o serie de membri notorii, în încercarea de a elimina adversarii aripii Barna din echipa de delegați la congresul partidului care va avea loc pe 14-15 septembrie.

Sursele din USR, citate de Digi24 susțin că scandalul a izbucnit miercuri seara pe grupul de discuții al USR, denumit Poiana lui Iocan și a durat până la ora 4 joi dimineața, timp în care au curs acuzațiile de o parte și de alta. De altfel, conform unor postări de pe acest grup, consultate de Digi24.ro, președintele USR Vrancea, Cosmin Timofte, a fost acuzat că i-a exclus din partid pe Ilie Nicuță, Dorel Lazăr, Anca Sandu (vicepreședinte al USR Focșani), Florentin Serea. ”Mie mi se pare mai mult epurare, unde am ajuns?”, scrie unul dintre membrii pe grupul de discuții interne al USR.  Nicu Panaitescu, unul dintre membrii cunoscuți ai filialei, a anunțat pe Facebook că demisionează, acuzând interesele ”unui grupuscul care calcă cu bocancii ăia grei pe tot ce înseamnă democrație internă, bun simț și onoare”.

Congresul USR, convocat pentru data de 14 septembrie, va valida rezultatul alegerii președintelui și va consemna rezultatul alegerii celorlalți membri ai structurii centrale de conducere, Biroul Național al USR.

Foto: g4media.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Traky_vera

Acum 4 ani

incepe show-ul :))
Raspunde

Lorelei Bunea

Acum 4 ani

Cosette si Daniela sunt preferatele sibienilor! Team ankur!
Raspunde

Lavinia ex Usr

Acum 4 ani

Doamne, ce tineri frumoși! USR e fain ca soarele dogoritor pentru berea rece! Vrem poșete in cap si liniute cu trici electrice!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus