Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Anul școlar a început la Sibiu după tot tipicul: preot, pompier, polițist, inspector și sunet slab

Anul școlar a început la Sibiu după tot tipicul: preot, pompier, polițist, inspector și sunet slab

Mii de buchete de flori au fost aduse în dimineața zilei de luni pe porțile celor 309 de unități de învățământ din județ. În curțile școlilor și liceelor, festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc cam după același tipic. Și în aceleași condiții: cu o sonorizare proastă.

La școala gimnazială din Sibiu cu, cel mai probabil, cel mai mic spațiu de recreere în aer liber - cea cu numărul 2 de pe str. Avram Iancu – intrările au fost inundate de elevi și părinți cu câteva minute înainte de primul clopoțel. Din cei aproximativ 500 de elevi ai școlii cu predare atât în limba română, cât și în cea germană, cei mici au venit însoțiți. ”Într-adevăr, e strâmt locul. Dar este o școală cu profesori buni, iar elevii de la germană merg mai departe la Bruk (Colegiul Samuel von Brukenthal – n.r.), deci merită un pic de sacrificiu”, lămurește în câteva cuvinte un părinte motivele care l-au determinat să își înscrie fata la această școală.

inceput de an scolar fusta flori

Festivitatea de deschidere a anului școlar s-a ținut mai mult ”pe ghicite”, sistemul de sonorizare amplasat în curtea școlii acoperind doar o parte din zumzetul creat peste curte de elevi și părinți (de altfel, toate școlile din oraș la ale căror festivități au participat reprezentanții Turnul Sfatului au avut parte de sonorizări ineficiente). La fel ca la și la majoritatea celorlalte școli, primul care a vorbit a fost preotul invitat la festivitate, apoi reprezentanta Inspectoratului pentru Situații de Urgență. A urmat polițistul – care a primit și primele aplauze la final de discurs -, apoi reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean, prezentată drept ”o prietenă” a școlii. Alocuțiunile au fost încheiate de scurtul discurs al Simonei Greavu, directoarea școlii. ”Bun venit noilor elevi și rezultate bune tuturor”, le-a urat, printre altele, directoarea. (Traian Deleanu)

Diplome pentru foștii elevi

În curtea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” sute de elevii și-au dat întâlnire pentru noul an școlar, 2019-2020. Multă emoție pentru cei mai mici, elevii claselor a V-a, care stăteau drepți cu florile pregătite pentru primul lor diriginte. Cei mai mari râdeau, depănau amintirea verii și se salutau bucuroși. Diriginții și profesorii așteptau cu nerăbdare întâlnirea cu elevii. Imnul „Deșteaptă-te Române” a dat starul noului an școlar și a festivități. Carmen Iohannis s-a alăturat grupului profesoral, fiind diriginta clasei a X-a E. Primul invitat care a luat cuvântul a preotul, Constantin Necula. „Mă doare sufletul să știu că azi un copil nu merge la școală undeva în România”, spune preotul în încheierea discursului.

Festivitatea noului an școlar din curtea Colegiului ”Gheorghe Lazăr” Festivitatea noului an școlar din curtea Colegiului ”Gheorghe Lazăr” a fost binecuvântată de preoți

Directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, Gabriel Octavian Negrea, a înmânat nouă diplome elevilor cu rezultatele extraordinare pe parcursul anilor, care acum sunt încep facultatea. Printre elevii se numără și Drăgan Vanesa, o viitoare studentă care și-a încheiat anul cu media 9,93. „Bun venit la școală și vă doresc un an școlar cât mai bun. Le urez în mod special un bun venit la Colegiul «Gheorghe Lazăr» bobocilor din clasa a V-a. Vă felicit pentru alegerea făcut și pentru rezultatele de la prima voastră admitere. Sunt sigur că veți avea rezultate extrem de frumoase. Anul acestea sunt 198 de elevi în clasa a IX-a, vă felicit și vă urez bun venit. Iar celor din clasele a XII-a le spun că este cel mai frumos an școlar, un an al deciziilor. Anul acesta aveți o singură prioritate, să luați bacul cu note mari. Noi suntem alături de voi. Vă doresc un an școlar de nota 10”, a spus directorul colegiului, Gabriel Octavian Negrea.

deschidere an scolar (3) Dintre cei 198 de elevi din clasa a IX-a, 57 sunt foști elevi din gimnaziul colegiului. Printre ceilalți invitați s-a numărat și Teodora Heljiu, inspector școlar și un reprezentant al Poliției. Imediat după terminarea discursurilor elevii au luat-o la goană înspre sălile de clasă. (Denisa Laicauf)

Cea mai mare densitate de șefi

Festivitatea de deschidere a noului an școlar din curtea Colegiului național ”Octavian Goga” a înregistrat cel mai mare număr de oaspeți cu funcții înalte. Pe lista invitaților au fost Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Marius Novac, inspectorul școlar general al județului, Tiberiu Drăgan, viceprimar al Sibiului, dar și Radu Szekely, expert în educație în cadrul Ministerului Educației, pentru a cărui conducere este ”în cărți”.

Conducerea Colegiului ”Octavian Goga” a amintit de promovabilitatea de 100% de la bacalaureat Conducerea Colegiului ”Octavian Goga” a amintit de promovabilitatea de 100% de la bacalaureat

Începerea anului școlar a fost binecuvântată de către preotul vicar Ioachim Tomoioagă, după care a vorbit în fața sutelor de elevi și părinți și președinta Consiliului Județean. ”Vă doresc un an de nota 10, iar fiecare zi de școală să fie o bucurie pentru voi”, le-a spus Daniela Cîmpean.

”În fiecare an, atunci când începe școala trăim o zi minunată, o zi în care avem speranțe și idealuri și ne dorim să realizăm lucruri frumoase pentru noi și pentru copiii noștri”, a rostit și inspectorul școlar general, Marius Novac.

deschidere-an-scolar-octavian-goga-sibiu (1) Alexandra Tischer, directoarea adjunctă a Liceului, a amintit în discursul său că promovabilitatea la bacalaureatul de anul acesta a fost de 100% la Colegiul ”Octavian Goga” din Sibiu. De altfel, la fel ca la alte colegii din oraș, elevii care au obținut primele zece medii la bacalaureatul din această vară au fost premiați de fundația ”Totul pentru comunitate”, reprezentată de către Lidia Bădilă. (Bogdan Brylynski)

Colegiul Samuel von Brukenthal. Festivitate pe etape

Prima zi de școală la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a adus o nouă generație de liceeni, festivitatea acestora fiind separată de cea a ciclului gimnazial. Puțini dintre ei au venit însă însoțiți de părinți, spre deosebire de anii trecuți când aceștia erau într-un număr mai mare. Câteva personalități sau reprezentanți ale unor instituții și-au dorit să spună câteva cuvinte încurajatoare celor prezenți. Printre aceștia s-au aflat și cei care se ocupă de siguranța elevilor, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Căpitan Dumitru Croitoru” Sibiu și cei ai Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu. „Vrem să vă oferim un an școlar plin de reușite, într-un mediu sigur”, a fost mesajul Poliției sibiene. Cei de la ISU Sibiu i-au completat cu optimism. „Ne bucurăm să vă fim alături și în acest an școlar, în care sperăm să nu fie incidente și să se desfășoare într-un mod frumos”. Atenția a fost îndreptată și către elevii care au dat examenul de bacalaureat în această vară și au obținut rezultate extraordinare. Aceștia au fost premiați pentru admiterea la facultăți de top precum Facultatea din Munchen, Facultatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca sau Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Proaspeții studenți au fost aplaudați de către cei prezenți, pentru note de peste 9,50. (Bianca Lăpădat)

Citește și Primul clopoțel. Cum începe școala în Sibiu: peste 500 de posturi neocupate și fără manuale noi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

carcotasul de serviciu

Acum 3 ani

Nu exista facultatea Babes-Bolyai in Cluj, ci numai Universitatea Babes-Bolyai. Iar in Munchen cine stie cate facultati vor fi....
Raspunde

Directori scolari RETRO

Acum 3 ani

Nu ne mai facem bine... Probabil ne mai trebuiesc 10-15 ani ca sa renuntam la popi si politicieni in prima zi de scoala.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gruia

Acum 3 ani

Da ba, de-aia am iesit la revolutie, ca sa am si libertatea asta, adica sa pot sa am politicieni si popi la inceputul anului scolar. Te deranjeaza? Voteaza-ti un bolsevic care sa le interzica iar.
Raspunde

CX

Acum 3 ani

Nu prea ai dat pe la scoala. Se zice "trebuie", nu "trebuiesc".
Raspunde

Prostia romaneasca

Acum 3 ani

Gradul de incultura a unui popor se masoara prin numarul lacaselor de cult...
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Vai de capul lor de italieni, spanioli si francezi...la cate biserici/bazilici/catedrale au si la cat de mari sunt, inseamna ca sunt unii dintre cei mai inculti de pe continent, dupa logica unora... In schimb mongolii, papuasii si altii ca ei sunt doxa. Bravos mai romanilor
Raspunde

un sas

Acum 3 ani

@Gruia...Dar mai sunt oameni care nu cred in ce spun POPII...Acei sunt Discriminati chiar daca au iesit si EI la revolutie...mult succes...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus