Vineri,
10.07.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Popoarele României

09 Septembrie 2019 07:48

După ce treci prin satele cam mohorâte ale câmpiei Dunării, cu case joase și zugrăveli neprimenite de mulți ani, ai cele mai mari șanse să ratezi centura. Căci dacă te ghidezi doar după însemnele rutiere, ți-e imposibil să o dibui. Și nimerești în hărmălaia fără cap și fără coadă a orașului, din care ți-ai dori să scapi cât mai rapid.

Bine, nici varianta ocolitoare nu este cu nimic mai bună decât că e un pic mai rapidă. În rest, aceleași gunoaie peste tot, intersecții nereglementate de zeci de ani (cât de greu e să faci măcar un sens giratoriu din elemente de plastic?), gropi, multe denivelări, mult gunoi, case urâte și împrăștiate pe câmp. Marcaje inexistente, semnalizări rare, peisaj dezolant, în ciuda unor ”insule” în care prosperitatea explodează pe alocuri în opulență.

Câteva zeci de kilometri mai încolo, casele au culoare proaspătă și flori la porți. În primul oraș mare întâlnit în cale intri pe o centură ocolitoare cu două benzi pe sens, amenajată din fonduri europene, iluminată în intersecții, cu marcaje clare și doldora de indicatoare. Drumurile sunt line, ai parte de autostrăzi (vreo trei în diferite stadii de construire), iar pe marginea drumului găsești hanuri cu mâncare bună și ospătari amabili. Chiar și cu excepții, peisajul care se deschide e mai senin, mai calm, mai prosper.

În cazul în care nu v-ați dat seama, în primul caz e vorba de București și zonele limitrofe, iar mai apoi e vorba de tot ceea ce ți se derulează fața ochilor cum vii dinspre Brașov către ieșirea din țară.

Sunt 30 de ani de când oamenii acestei țări își caută ”mai binele”. Și nu ai cum să nu vezi, chiar și din goana mașinii, că ”mai binele” acesta s-a împărțit diferit prin toată țara. Că cei din Transilvania o duc mai bine, chiar și mai bine decât bucureștenii al căror oraș generează un PIB care ”se bate” acum cu cel al marilor capitale europene. În România lui 2019 nu mai avem doar comparația dintre urban și rural, ci și între diferitele zone geografice ale țării.

Din păcate, această situație – cu cauze complexe demne de tratate sociologice – are un efect imediat tot mai amplu – scindarea socială. O vedem peste tot: mulți timișoreni îi înjură pe olteni, mulți dintre sibieni - pe vâlceni, iar mulți dintre brașoveni se borșesc înspre moldoveni. Asta ca să dăm câteva exemple vulgare. Iar astfel de exemple cresc, se înmulțesc și devin tot mai agresive. Dăunează nu doar țării, în ansamblu, ci și fiecăruia, individual. O țară cu mai multe ”popoare”, o țară în care locuitorii acesteia se izolează unii de alții nu are cum să devină ”un loc mai bun”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ion Ionescu

Acum 10 luni

Toate datele va contrazic, dle Deleanu. Sunt multe judete din Ardeal unde situația e la fel de nasoala sau chiar.mai nasoală ca in multe judete in Ardeal. Aveti dreptate, o tara cu mai multe popoare, asa este. Dar pe bune, dati o raita prin județul Sibiu si prin multe sate veti găsi case si drumuri nasoale la fel ca prin Giurgiu sau Olt. Faptul ca ii injura sibienii pe olteni sau brașovenii pe moldoveni denota doar superficilitate si prostie, in fond si la urma urmei asa ii priveau si sasii pe romanii din zona Sibiului cand sau mutat la oras acum cateva decenii. Iar cei de pe sate nu sunt cu nimic mai buni ca valcenii, hai sa fim seriosi. In ce priveste asta cu capitala e partial corect, Pib-ul e uriaș, dar ramane, ca si in cazul Sibiului, o parte infima la oras. In fond si la.urma urmei nu împărtășiti decât niste impresii de călătorii, partial adevărate, dar supuse subiectivismului.
Raspunde

Anonimul

Acum 10 luni

Ați fost la greci in vacanță? Hmmm..
Raspunde

ion ionescu

Acum 10 luni

Intrebarea este conform caror criterii se traieste mai bine? Avem vreun spital performant, vreo univeristate de elita la Sibiu, vreun Aquaparc, stadion, administratie publica eficienta, nu exista trafic, avem vreun aeroport mai bine pus la punct si exemplele pot continua. Ai aici vorbim de Sibiu, un oras totusi etalon din Ardeal. Apoi haideti sa mergem pana la Fagaras, Sf Gheorghe, M. Ciuc, Deva. Turda, Satu Mare, Bistrita, Huedin, Zalau, Baia Mare si alte cateva de acelasi tip si veti vedea ca acolo nu e diferenta mare fata de Targoviste, Curtea de Arges sau Slatina. Exista in Transilvania cateva exemple pozitive date de catre Oradea, Blaj, prea laudatul Ciugud, etc. Dar veti gasi si la Cluj, spre exemplu, acelasi haos in constructii ca si la Sibiu sau Bucuresti, doar ca mult mai scump. Exista mai multe Romanii si mai multe popoare la fel cum exista si mai multe Ardealuri sau Transilvanii, haideti sa fim corecti. Descentralizarea este o solutie, insa doar prin cresterea unor elite locale adevarate, ca sa nu ajungem condusi de catre Trif, Fodor, Campean, etc cu si si multa putere si influemta financiara.
Raspunde

civis

Acum 10 luni

si pe dvs., dl. ion ionescu, numele ori pseudonimul, ce-o fi, dar mai ales discursul, va tradeaza. daca satele din judetul sibiu arata mai rau decat acum treizeci de ani, este si pentru ca acesti olteni le-au impanzit. precum si tziganii. au plecat sasii, au migrat copiii nostri si ati venit voi. crudul adevar. doar voua targovistea si slatina vi se par orase... ah! sibienii!...
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 10 luni

Eu am zis exact ce spuneti Dvs iar țiganii au stricat satele săsești. Slatina si Targoviste sunt niste orase ruinate la fel ca si cele din Ardeal enumerate mai sus.
Raspunde

S

Acum 10 luni

@ion ionescu Diferența e ca în orașele și satele prăpădite din Ardeal trăiește un procent mai mic din populația Ardealului decât în orașele și satele prăpădite din Sud și Moldova, comparativ cu populația totalaacestor regiuni. De exemplu in județul Dâmbovița majoritatea populației e rurala, în județul Sibiu un pic peste 30% (asta incluzând și satul - cartier Selimbar și satele bogate din Marginime și din jurul Sibiului: Surile, Cristian..., în care stau majoritatea celor 30%). Normal ca se trăiește mai bine aici, altfel migram noi la ei, nu ei la noi. Plus absolut toți, dar toți, indicatorii sociali și economici. Acuma sa facem pe prostii și sane imaginam ca ar putea exista o tara de mărimea României în care sa se trăiască la fel în orice regiune?
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 10 luni

Cu jud Sibiu, dar si cu Brasov, Cluj, Arad, Timis sau Bihor sunt de acord. Dar raman celalate judete din Ardeal care sunt ca indicatori sociali si economici tot asa ca alea din Dambovita, spre exemplu.
Raspunde

S

Acum 10 luni

Iar o tara cu multe popoare înseamnă concurenta mai mare și progres. Trebuie federalizare pt ca România să se dezvolte cum trebuie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus