Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Primul clopoțel. Cum începe școala în Sibiu: peste 500 de posturi neocupate și fără manuale noi

Primul clopoțel. Cum începe școala în Sibiu: peste 500 de posturi neocupate și fără manuale noi

Dacă la începutul anului școlar trecut Inspectoratul Școlar Județean Sibiu ne asigura că județul nu cunoaște criza de personal în Învățământ, toate posturile fiind ocupate integral, atunci la începutul acestui an școlar există peste 500 de posturi neocupate. De asemenea, clasele gimnaziale sunt asigurate cu manuale în proporție de doar 57%.

Anul școlar 2019-2020 în județul Sibiu începe astăzi în 309 de unități de învățământ, dintre care 141 sunt cu personalitate juridică, iar 168 sunt structuri școlare. Potrivit IȘJ, toate unitățile de învățământ din județul Sibiu au autorizație sanitară de funcționare.

Fără autorizație ISU, dar cu recomandare către primării

La fel ca în anii trecuți, o serie de școli vor funcționa fără autorizație ISU privind protecția contra incendiilor. Numai că situația pare să se îmbunătățească, chiar dacă foarte încet. Dacă anul trecut erau 44 de școli fără acest document, de data aceasta numărul lor s-a redus la 39.

Inspectoratul Școlar asigură că o mare parte dintre acestea - adică 26 de unități de învățământ – dețin avizele necesare și au depus documentația aferentă obținerii acestei autorizații. „Pentru unitățile de învățământ care nu dețin aviz/autorizație de securitate la incendiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu va face demersurile necesare către Primăriile în subordinea cărora se află imobilele în cauză, în vederea accelerării demersurilor pentru obținerea acestora”, a declarat inspectorul general, Marius Novac - același mesaj transmis și în luna aprilie, la dezbaterea cu directorii școlilor din județ.

Puține manuale și multe posturi neocupate

La începutul anului școlar trecut, potrivit datelor transmise de IȘJ Sibiu pentru Turnul Sfatului, numărul cadrelor didactice a fost de 4.591 la nivelul județului. Dintre aceștia, cei mai mulți activau în școlile din municipiul Sibiu – 1.773. Tot atunci, autoritățile asigurau că „posturile sunt ocupate integral”, iar eventualele locuri ce se eliberează pe parcursul anului școlar „se ocupă de către unitățile de învățământ prin apelarea la cadrele didactice pensionare sau a personalului necalificat”.

De data aceasta, școala începe în județul Sibiu cu peste 500 de posturi și fractiuni de posturi neocupate. „Miercuri, 4 septembrie 2019, s-a desfășurat examenul de ocupare a posturilor vacante la nivel județean, la care s-au înscris 171 cadre didactice calificate și 123 cu studii necorespunzătoare postului, cele mai solicitate fiind posturile de profesori pentru învățământ preprimar și primar, în limba română”, a transmis IȘJ Sibiu. În urma rezultatelor examenului de ocupare a posturilor vacante, 52 de persoane au fost respinse, iar 20 au absentat.

Soluția propusă de IȘJ este atribuirea posturilor neocupate la plata cu ora.

În ceea ce privește asigurarea cu manuale școlare, situația este asemănătoare cu cea din anii trecuți, din 2014 încoace. Astfel, elevii vor avea toate manualele până cel târziu la jumătatea lunii octombrie - așa speră Inspectoratul Școlar:

* Pentru nivelul de școlaritate primar, manualele sunt recepționate în proporție de 87,85%, distribuite în proporție de 79,01% și nerecepționate în proporție 12,15%.

* Pentru nivelul de școlaritate gimnazial manualele sunt recepționate în proporție de 61,21%, distribuite - 57%, nerecepționate - 38,79%.

* Pentru nivelul de școlaritate liceal manualele sunt recepționate în proporție de 96,89%, distribuite în proporție de 98,85% și nerecepționate în proporție de 3,11%.

Prima lună, fără manuale noi

„Numărul redus de manuale de la ciclul gimnazial este cauzat de întârzieri de tipărire, deoarece unele edituri au depus contestații pentru manualele școlare de la clasa a VII-a, recepționate în proporție de 3,53% (216 manuale) și nerecepționate în proporție de 96,47% (5911 manuale). În fiecare săptămână se realizează comenzi, în funcție de finalizarea tipăririi manualelor de către edituri. Sperăm ca până la jumătatea lunii octombrie toți elevii clasei a VII-a să primească manuale”, este explicația IȘJ Sibiu transmisă în ajunul noului an școlar.
În acest an Ministerul Educației Naționale a elaborat pentru prima dată un document explicativ la începutul unui an școlar, pe care l-a trimis presei. În document se menționează că manualele școlare pentru clasele I-VI, respectiv clasele VIII-XII, care au făcut obiectul retipăririlor, „au ajuns deja în județe și în unitățile de învățământ, astfel încât în prima zi de școală să fie puse la dispoziția elevilor”.

În ceea ce privește manualele noi, care au făcut obiectul licitației din acest an, s-au încheiat acorduri-cadru. „Formatul electronic al acestor manuale este disponibil pe platforma manuale.edu.ro și poate fi consultat de către toți cei interesați. Unitățile de învățământ vor comanda manualele până joi, 12.09.2019, urmând ca acestea să ajungă pe băncile elevilor până la data de 1.10.2019”, a mai transmis ministerul.

Toate școlile au directori*

Toate școlile din Sibiu au conducere, cel puțin 14 dintre diretori fiind noi, iar alți aproape 30 fiind numiți prin detașare în ultima lună.

Amintim că în acest an învățământul din județul Sibiu s-a confruntat cu o situație fără precedent - 14 școli au rămas fără conducere la începutul verii, după ce cei mai mulți dintre ei (opt) au demisionat, iar o parte s-au pensionat sau au refuzat prelungirea mandatului prin detașare.

Structura anului școlar

Precizăm că anul școlar 2019-2020 va avea 35 de săptămâni de cursuri. Durata primului semestru este de pe 9 septembrie până pe 20 decembrie 2019, iar al doilea semestru va începe pe 13 ianuarie 2020 și se va încheia pe 12 iunie 2020.

Elevii din clasa a XII-a vor încheia cursurile pe data de 29 mai 2020, iar cei din clasa a VIII-a, pe 5 iunie 2020.

În acest an elevii vor avea trei vacanțe: iarna (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020); primăvara (4 aprilie - 21 aprilie 2020) și vara. Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Notă) * - În textul inițial, se menționa că „la patru instituții, prima zi de școală va începe, probabil, fără un director numit: la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, la Școala Gimnazială Nr. 8 Sibiu, la Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu și la Școala Gimnazială Ighișu Nou. În cazul altor două școli, nu există un director adjunct: la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig și la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu. IȘJ Sibiu a organizat interviuri pentru ocuparea acestor funcții pe data de 5 septembrie, însă deocamdată nu se cunosc rezultatele acestora”.

După publicarea articolului, reprezentanții IȘJ Sibiu au precizat pentru Turnul Sfatului că în urma interviurilor din 5 septembrie, noii directori au fost numiți în funcție, astfel că în prezent, toate școlile din județ au o conducere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

dancp2

Acum 3 ani

matusa mea nu a fost acceptata-la depunere dosar-pentru ca e pensionara si a facut UBB Cluj/Fac de Filologie si istorie Sibiu ,cu diploma de licenta 10 i -a spus ca e pre a batrina la 63 de ani a cerut noma 1/2 no comment inspectorat de cacao
Raspunde

un curios

Acum 3 ani

Dar avem inspector scolar pentru limba chineza
Raspunde

Fanica Ion

Acum 3 ani

Informati total gresit. Nimeni nu a fost refuzat la depunerea dosarului. La istorie abia au fost ore pentru cei care au dat examen. Asa ca mai usor cu cacao! Cititi metodologia si vedeti ca pensionarii pentru plata cu ora erau printre ultimii in ordine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus