Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Rural Guerilla Reloaded:„Sibiul ca un centru important al artelor vizuale”

Rural Guerilla Reloaded:„Sibiul ca un centru important al artelor vizuale”

“Rural Guerilla” denumește metaforic lupta dintre urbanizarea ca proiect sau obsesie administrativă și reziliența ruralului instinctual, caracteristică intrinsecă a unui societăți cu un profund substrat agrar.

În demersul nostru trebuie să ținem cont și de fenomenul „alienării” sau al „depeizării”, conform teoriei critice a societății, adică înstrăinarea individului față de colectivitatea sa și față de lume, caracteristică a comunităților moderne ale consumului de masă. O astfel de perspectivă ne relevă orașul ca un Babel postmodern, suprasaturat și consumerist, în care elementul uman furnică dezorientat, asaltat de schimbări și angrenat în partizanate inegale.

Transferul de informații și obiceiuri între sat și oraș a devenit mai intens ca oricând, ba mai mult, absorbind populația dezrădăcinată, orașul se ruralizează în spirit și deprinderi, în vreme ce satul este obligat, la rândul său, să preia elemente din urban, pe care le reinterpretează și adaptează. Ca urmare a unor astfel de procese complexe, însăși dihotomia sat-oraș își pierde încet relevanța, mai ales acum când întreaga lume în care trăim pare a fi devenit un sat global, iar epoca noastră stă sub imperativul instantaneității.

rural guerilla afis

Asociația Brukenthal von Studio își propune să continue proiectul “Rural Guerilla”, din anul 2018, prin explorarea pitorescului colaj rural-urban al Transilvaniei contemporane, aici, unde pare că evul mediu coexistă curios cu epoca tehnologiei. Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 oferă o bună ocazie de a reprezenta varii aspecte ce țin de obiceiurile alimentare sau de practici ca grădinăritul în fața blocului. Membrii grupului și invitații lor vor surprinde cu atenția și finețea caracteristică artistului vizual spectacolul cotidian și schimbările lumii. Mai mult, credem că arta nu rămâne doar la stadiul de oglindă mută a societății, experiența estetică putând genera înțelegere și transformare.

Dacă anul trecut au participat la expoziție doar membrii grupului: Adrian Luca, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa, Cătălin Precup și Robert Strebeli, în anul acesta Rural Guerilla Reloaded se deschide înspre o listă valoroasă de invitați, într-un efort pe care ne dorim să-l permanentizăm, pentru a iniția conexiuni atât pe plan local cât și național spre a deveni o platformă reper atât pentru iubitorii de artă, cât mai ales pentru alți artiști tineri sau în afirmare, cu care ne simțim apropiați în spirit și care doresc să-și împărtășească liber bucuria muncii lor. Astfel le urăm bun venit pe simeze alături de noi Dianei Morar-Oancea, Florin Oros-Viorel, Robert Simon, Albert Sofian și Alexandrei Ioana Stoica.

„Prin evenimentele pe care le realizăm, ne dorim să aducem o contribuție pentru afirmarea Sibiului ca un centru important al artelor vizuale, astfel promitem să gândim an de an proiecte de artă contemporană relevante pentru vremurile în care trăim, dar și pe deplin racordate la ambianța artistică internațională din centrele consacrate. Prin pregătirea și experiența lor, membrii grupului Brukenthal von Studio, cât și invitații lor, pot să garanteze acest lucru. Mulțumim și pe acestă cale Primariei Municipiului Sibiu, care iată înțelege să sprijine arta contemporană , deasemenea invităm sibienii și oaspeții din orașul nostru să vină în număr cât mai mare la expoziția noastră, precum și să participe la dezbaterile culturale prilejuite de aceasta. În speranța unei experiențe estetice cât mai interesante, vă salutăm și vă așteptăm cu drag” , a declarat Dr. Ilie Mitrea, presedintele Asociatiei Brukenthal von Studio.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus