Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Șefii județelor și primarii municipiilor cer Guvernului să aprobe bugetul până la sfârșitul anului: 5 solicitări

Șefii județelor și primarii municipiilor cer Guvernului să aprobe bugetul până la sfârșitul anului: 5 solicitări

Toți președinții consiliilor județene, precum și primarii celor 109 municipii și ai comunelor din România au cerut Guvernului să-și facă treaba și să aprobe Legea bugetului pentru anul viitor până la finalul acestui an. Ultima dată când executivul a reușit să aprobe bugetul pentru următorul an până în luna decembrie a fost în anul 2015.

Solicitarea a fost făcută de Uniunea Națională a Consiliilor Județene (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR) și Asociația Comunelor din România (ACoR). În scrisoarea transmisă premierului Viorica Dăncilă se face referire la cinci solicitări pentru echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.

Prima solicitare este despre „modificarea articolelor 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale”. Semnatarii își doresc ca „finanțarea unităților administrativ-teritoriale să fie reglementată prin Legea finanțelor publice locale și nu prin Legea bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani”.

A doua solicitare vizează „modificările prevăzute la punctul 1”, adică se propune ca acestea să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

În a treia solicitare șefii județelor și primarii din țară cer respectarea unui calendar concret de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:

• Depunerea de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la Guvern, pentru prima lectură, până la data de 30 septembrie 2019; • Depunerea de către MFP la Guvern a proiectului Legii bugetului, până la data de 15 octombrie 2019; • Supunerea proiectului spre adoptarea Parlamentului, cel mai târziu până la data de 1 noiembrie.
A patra solicitare sună în felul următor: „Începând cu ianuarie 2020, finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti și județelor să se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinaţie specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcţionare a judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor”.

Ultima solicitare vizează constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuției proprii a acestora la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile. „Contribuția proprie a UAT-urilor va fi finanțată din Fond astfel: cuantum de ½ la semnarea contractului de finanțare a proiectului, iar diferența de ½ la finalizarea implementării proiectului”, se explică în scrisoare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus