Vineri,
27.11.2020
Ceata
Acum
-3°C

Câțiva sibieni demonstrează că implicarea face diferența. ”Pentru copii e ceva normal, pentru noi e ceva extraordinar”

13 Septembrie 2019 08:18

Câțiva sibieni demonstrează că implicarea face diferența. ”Pentru copii e ceva normal, pentru noi e ceva extraordinar”

Asociația Tinerilor Pedagogi din Sibiu a amenajat o sală de clasă din Școala numărul 15. Elevii clasei a II-a au acum o tablă inteligentă, un colț de lectură și un spațiu construit pe nevoile copilului modern. „Reconfigurează o sală de clasă” este cel mai amplu proiect al tinerilor studenți.

Asociația Tinerilor Pedagogi din Sibiu a fost înființată în luna noiembrie a anului universitar 2018-2019. Membri fondatori fiind Anca, Ionuț, Dani, Andreea, Roxi, și Oana, studenți la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar de la Facultate de Științe Socio-Umane din Sibiu. Președintele asociației și ghidul studenților este Maria Popa, asistent universitar la Facultatea de Științe Socio-Umane, un profesor cu o viziune modernă care încearcă să își învețe studenții să descopere lumea prin metode alternative.

sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

Prima acțiune întreprinsă de studenții a fost de Crăciun, când au făcut o donație de jucării și materiale pentru copii în satele sărace din jurul Sibiului.

„Am mers acolo cu trei mașini de teren, am crezut că o să rămânem înzăpeziți, ca să descoperim niște copii care în niciun caz nu se așteptau să vină Moș Crăciun. S-au bucurat foarte tare când au văzut că am venit să le deschidem porțiile. Am fost impresionată de mobilizarea studenților, a fost un număr impresionat de tineri care împachetau cadouri pe holurile Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic. Mulți profesori, colegi s-au implicat direct. Am avut sentimentul că facem ceva împreună”, spune Maria Popa.
sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

În primăvară asociația a organizat un atelier de comunicare sub coordonarea unui specialist. Evenimentul a fost deschis pentru toți studenții ULBS. De Ziua Pământului membrii asociației s-au mobilizat și au organizat o zi cu activității pentru copiii centrului din Orlat. În opt martie asociația a vizitat Căminul de Bătrâni din Sibiu, unde au oferit flori și îmbrățișări celor prezenți.

„Mereu le spun studenților că nu am înființat asociația pentru ei să îmi demonstreze ceva. Am înființat-o pentru ca să poată vedea cât de frumos este să înveți și să îți conturezi caracterul print-un joc de culise subtil. De exemplu dacă interacționezi cu un vârstnic s-ar putea să înțelegi mai profund și să înveți autentic ce este respectul, pe care mai apoi să îl porți în comportamentul tău și să îl transferi și în competențele de specialitate”, explică Maria.

Reconfigurează o Sală de Clasă

„ATPS Reconfigurează o Sală de Clasă” a fost cel mai mare proiect al asociației. Promovarea s-a făcut on-line pe pagina de Facebook a tinerilor pedagogii. Provocarea s-a adresat învățătorilor, și nu numai, de a trimite fotografii cu sala de clasă și o scrisoare de motivație făcută de copii sub orice formă – scrisoare, desen, video. Mesajele au venit din toată țara spre surprinderea membrilor asociației. Din motive evidente de logistică, asociația a ales o sală de clasă din Sibiu, cea de la Școala 15 din Sibiu.
„Am început de la nimic, când am demarat proiectul nu am avut resurse. Am fost două obiective – unul evident, respectiv renovarea unei clase și unul de culise, care viza studenții. S-au implicat părinți în acest proiect, care au preferat să rămână anonimi. Am schimbat parchetul, am zugrăvit, am cumpărat materiale împreună, i-am lăsat pe ei să gândească designul la început. I-am lăsat să fiarbă pe niște gânduri, ce culoare zugrăvim, unde punem tabla, unde și ce scriem pe pereți, ce culoare trebuie să aibă draperiile. Când a fost necesar am intervenit eu, având deja cunoștințe despre cum ar trebui să arate o sală de clasă și să fie în acord cu ce se va preda în clasa a II-a. Unul dintre studenții din asociație anul acesta a devenit învățător. A primit o sală de clasă și s-a descurcat foarte bine să o aranjeze, deși e primul lui an în învățământ. După o experiență care face să apară învățarea autentică ești capabil să înțelegi cum trebuie să aranjezi o sală de clasă și să argumentezi strategia didactică pusă în acel spațiu. Sala de clasă poate fi un profesor în sine dacă te îngrijești să pui în ordine niște lucruri”, detaliază asistentul universitar.
sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

Deși școala se află în administrația statului oricine poate pune umărul la treabă. Important nu este numai să donezi, dar și să te implici direct în educația copiilor. Au fost implicate mai multe asociații și firme, printre acestea se numără și Școala de ski și snowboard Arena Platoș din Păltiniș. Instructorii de schi au venit să zugrăvească clasa, au reușit să termine într-o singură zi tot ceea ce a însemnat amorsă, zugrăvit și curățenie. „O firmă de IT Sibiu a donat tabla interactivă. Deși își dorește să rămână anonim, putem spune că cel care ne-a sprijinit este un om care a înțeles ce vrem să facem în acest proiect. Este un om minunat care ne-a contactat exact în momentul potrivit și ne-a ajutat mult. Un alt voluntar implicat este Carmen, ea a pictat sala de clasă. Ne-am relaxat privind-o cum pictează și face să mai apară ceva pe perete”, spune președintele asociației.

sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

S-au creat patru spații didactice de învățare pe verticală, lucrul în echipă în care copii stau în picioare pe grupe și rezolvă împreună o problemă de matematică, de exemplu. Au amenajat și un spațiu de liniște în care elevii să se așeze comod, lângă cărți, lângă colegi, în lumină naturală. Au lucrat cu culorile potrivite pentru ca spațiul să facă să apară confortabil vizual, auditiv și emoțional. Au pus pe pereți două citate motivaționale simple și pe înțelesul tuturor.

 „Pentru copii generației noastre este o normalitate ceea ce le-am oferit acum. Pentru ei normal să folosească manuale digitale. Doar nouă ni se pare ceva extraordinar”, spune Maria.
Școala nu mai însemnă statul în bancă, manualul în ghiozdan sau nota din carnet. Școala este atitudine, o atitudine potrivită la care, vrem nu vrem, participăm toți. „Sper ca pentru profesori acesta să fie un moment de conștientizare în ceea ce privește un parteneriatul real al școlii cu comunitatea.”, a menționat asistentul universitar.

sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook sursa: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

Tinerii care își doresc să facă parte din asociație îi pot contacta direct pe Facebook, sunt bine-veniți și tinerii din alte facultăți. „Dani este student la Medicină în Cluj, dar este sibian și ne-a ajutat pe tot parcursul verii”, a conchis președintele asociației.

Sursa foto principală: Asociația Tinerilor Pedagogi - Facebook

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

7 comentarii

Elena

Acum 1 an

Felicitari! voi sunteti viitorul tarii mele;incet, incet ajungem unde trebuie sa fim.
Raspunde

CSB

Acum 1 an

Felicitari echipei!
Raspunde

nu e nevoie de voluntari

Acum 1 an

Da' nu erau ţiplă toate şcolile din Sibiu? Aşa citisem undeva. Oh, wait!
Raspunde

Opinia mea

Acum 1 an

Nu mai exista Scoala nr. 15 de 20 de ani !!!!!!! Exista COLEGIUL NATIONAL ,, OCTAVIAN GOGA,, SIBIU !!!!!!!!!!!
Raspunde

un pedagog de scoala veche

Acum 1 an

Probabil acest grup entuziast au facut aceste lucruri la o scoala nr. 15 stiuta doar de ei...
Raspunde

CSB

Acum 1 an

BRAVO! Asa, cu implicare si perseverenta o sa rezolvi o gramada de probleme! Da-i dracu de fraeri cu eforturile lor, cu timpul lor pierdut si cu proiectul dus la capat. Ai zis-o bossulicule, manca-ti-as gura ta, ce prosti is aia baaa, ca nu stiu unde au pus parchet, tabla inteligenta, proiector si unde si-au pierdut vremea de vacanta, fraerii dreaq. I-ai pus tu la punct , nu mai e scoala 15, e COLEGIUL NATIONAL. Acum du-te, uita-te-n oglinda si pupa-te.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Felicitări, și sper să continuați cu alte săli de clasă, și că alții vă vor urma exemplul. Cât privește denumirea școlii și comentariile care se referă la “greșeală”, e atât de ușor de împroșcat cu otravă. Cât de ușor este să-ți canalizezi frustrările spre cei ce fac ceva în loc să ți le rezolvi singur și să apreciezi parte frumoasă a lucrurilor! Pe de alta parte, în articol este o greșeală factuală relevantă: școlile sunt, de fapt, în adminstrarea consiliilor locale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus