Locuitorii orașulului Copșa Mică rămân fără un sistem de alimentare cu apă și canalizare reabilitat. Mai mult decât atât, încercarea de a moderniza rețeaua locală de apă a eșuat - un proiect pornit cu bani europeni s-a blocat, iar bugetul local a trebuit să achite penalități firmei responsabile de realizarea acestuia. Curios este că proiectul se află la a cincea revizuire a studiului de fezabilitate, iar cei care îl gestionează cred că în noiembrie vor putea relua licitațiile chiar și înainte de a debloca finanțarea de la Bruxelles.
„Mă numesc Mihalache Daniel Tudor şi sunt primarul oraşului Copşa Mică, oraş care nu cu mult timp în urmă era considerat cel mai poluat din Europa şi care este încă tributar perioadei industriale, confruntându-se cu numeroase probleme” - așa începe o scrisoare a edilului orașului adresată, încă în luna iunie, mai multor deputați din Parlamentul României. Mihalache atrage atenția uneia dintre problemele mari ale orașului care rămâne nerezolvată de mai mulți ani - reţeaua de apă şi canalizare, pe care autoritățile locale au încercat să o rezolve prin implementarea unui program guvernamental preaderare. Acest proiect s-a dovedit a fi „păgubos pentru oraş”, așa cum menționează primarul, „prin sincopele de finanţare şi ulterior prin blocarea totală a finanţării, fapt care a generat la rândul lui cheltuieli suplimentare suportate de către bugetul local”. „Constructorul a dat în judecată oraşul şi a câştigat în instanţă penalităţi de plată cauzate de sistarea lucrărilor şi implicit a finanţării la acest proiect”, a adăugat edilul.
Daniel Mihalache a amintit că pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme, în anul 2017 a parcurs pe jos distanţa Copşa Mică - Bucureşti, într-un pelerinaj sub motto-ul: "Dreptul la apă, Dreptul la viaţă!".
„În acest moment bugetul oraşului este grav afectat prin plata acestor penalităţi către constructor, drept urmare am iniţiat un Proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicităm acordarea unei sume de 701 mii lei din fondul de rezervă a guvernului. Această sumă, infimă pentru bugetul tării, dar uriaşă pentru oraş, face în acest moment diferenţa între stagnare şi dezvoltare. Vă rog să ne sprijiniţi, prin toate mijloacele legale de care dispuneţi în calitate de parlamentar, ca acest Proiect de Hotărâre de Guvern să devină Hotărâre de Guvern”, a mai scris în răvașul său primarul orașului Copșa Mică.Mai mult decât atât, tot în această vară Guvernului i-a fost trimisă o notă de fundamentare pentru un proiect de hotărâre, semnată și ștampilată de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și fostul prefect Adela Muntean.
Recent, și deputatul Ovidiu Ganț i-a adresat ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile-Daniel Suciu, o întrebare, dorind să afle care a fost decizia instituției în urma solicitării primarului din Copșa Mică și „ce măsuri a luat ministerul în favoarea locuitorilor orașului”.
Studiul de fezabilitate, revizuit de 5 ori
Zilele trecute, Primăria Copșa Mică a publicat un extras din procesul verbal al ședinței ordinare din 30 iulie 2019 al consiliului local, în care prezintă „informații noi” despre stadiul proiectului de apă și canal preluat de către Apa Târnavei Mari.
În urma mai multor sesizări din oraș, așa cum a menționat unul dintre consilieri, pentru a explica situația proiectului a fost invitată Dalina Iftincă, manager de proiect la Apa Târnavei Mari. Potrivit acesteia, stadiul proiectului actual este la „a 5-a revizie a studiului de fezabilitate”.
„Între revizii sunt 2-3 luni, deoarece nu a existat de la început un draft de SF care să zică că aşa face toată lumea. Acesta este aprobat de Comisia Europeană. Aşa merg toţi, nu în funcţie de cum s-au depus proiectele şi de problemele care s-au întâmpinat pe cursul proiectelor la Comisia Europeană şi respingerile pe care le dădeam, s-au tot actualizat drafturile SF-lui. Noi acum suntem la draftul 4, ne-au venit observaţiile pe acest draft, după care în 5 august o să depunem draftul 5, revizia 5 a studiului de fezabilitate”, a explicat în ultima ședință din iulie reprezentanta de la Apa Târnava Mare.
Iftincă a mai spus că „undeva la sfărşitul lunii octombrie” ar putea trimite studiul de fezabilitate şi aplicaţia la Comisia Europeană pentru a cere finanțarea proiectului și are chiar o propunere pentru a grăbi procesul: „Dacă în septembrie avem aprobarea AM-lui (Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, adică Ministerul Fondurilor Europene - n.n.) asupra studiului de fezabilitate, vom începe să urcăm pe SEAP licitaţiile cu clauză suspensivă. Deci undeva în octombrie, chiar dacă Comisia Europeană încă nu a semnat contractul, în momentul în care aprobarea vine de la AM, noi putem să începem licitaţiile pe lucrările care vor fi în proiect”.
În total, ar fi 9 contracte de lucrări, iar apa va veni pe traseul Mediaș-Târnava-Copșa-Axente, la fel ca și canalizarea. Termenul de finalizare a lucrărilor este 2023..
„E foarte greu să crezi că se pot termina toate lucrările în 2023, şi atunci ne-am gândit la o expertizare a proiectului. Deci el se aprobă acum tot proiectul pe care îl avem noi de 108 milioane, cu cât ajungem în final, dar în funcţie de necesitate vom împărţi, de exemplu, aşa cum am zis, începem cu Copşa, cu zona această, lucrarea de pe Agârbiciu – Axente – Copşa – Târnava. Asta va fi una, va fi partea cu Bratei, pentru că ei deja sunt aproape finalizaţi cu reţelele şi Mediaşul. Vor fi 3 proiecte pe care le ridicăm pe SEAP. După aceea, celelalte în funcţie de timpul care ne-a mai rămas sau le etapizăm pe etapa următoare sau mai facem din ele cât putem acum. Deci ne dăm şi noi seama că nu putem termina, dar dacă cumva nu se poate, ne gândim deja la o etapizare. Cert este că proiectul se va finaliza totuşi până în 2023. Ceea ce începi, trebuie terminat”, a explicat managerul de proiect de la Apa Târnavei Mari.
Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Copșa Mică ne-au spus că nu au primit niciun răspuns până în prezent la solicitarea instituției.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Primăria Copşa Mică , Ovidiu Ganț , Apa Târnava Mare , Copșa Mică , Comisia Europeană , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Parlamentul României , Ministerul Fondurilor Europene , Daniela Cîmpean , Dezvoltării Regionale , Primăriei Copșa Mică , Daniel Mihalache , Apa Târnavei Mari , Vasile Daniel Suciu , Administraţiei Publice , Dalina Iftincă , Adela Muntean , Mihalache Daniel Tudor
Vizualizari: 2112
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Vlad
Acum 2 ore
Vlad
Acum 2 ore
FLOD
Acum 2 ore
Constantin
Acum 2 ore
FLOD