Duminică,
20.04.2025
Cer Senin
Acum
14°C

Mii de euro pentru proiecte „Made by ULBS”: sirop, pușculiță, broșuri, recipiente pentru deșeuri, stickere, spectacol

Mii de euro pentru proiecte „Made by ULBS”: sirop, pușculiță, broșuri, recipiente pentru deșeuri, stickere, spectacol

Conducerea Universității„Lucian Blaga” din Sibiu a aprobat mai multe proiecte propuse de studenți și profesori în cadrul programului „Made by ULBS”. Acestea vizează fabricarea unor produse alimentare, de promovare a instituției sau artistice. Prezentăm câteva dintre ele.

Din partea Facultății de Științe Agricole, Industria Alimentară și Protecția Mediului a fost depus un proiect la care au lucrat, potrivit decanului Camelia Sava, patru echipe cu câte șase studenți. „Facultatea noastră a depus un proiect care cuprinde mai multe produse - gem de mere cu scorțișoară, sirop de mentă, de zmeura și zacusca de legume. Proiectul facultății se numește "Povești gastronomice de toamnă"”, a menționat decanul pentru Turnul Sfatului.

Din partea Facultății de Științe Economice au fost aprobate trei proiecte. Primul se numește „Produse personalizate pentru promovare”.

„Aceste produse vor fi parte integrantă dintr-un pachet de produse destinat promovării Facultății de Științe Economice și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriatele cu alte universități, în cadrul programului de mobilitate, ERASMUS+, cât și pentru studenții facultății sub idea conceptului de Starter Pack”, ne-a explicat Simona Vinerean, responsabil al proiectului „Made by ULBS” la Facultatea de Științe Economice. Astfel, produsele personalizate și propuse pentru a fi folosite în Starter Pack sunt Săculeț tip rucsac, Suport pentru telefon, Difuzor boxă pe bază de bluetooth, Pușculită de economisire pentru studenții economiști, Breloc al facultății, Pelerină de ploaie, Cană de cafea cu mesaje creative, Baterie externă reîncărcabilă. În cadrul acestui proiect, au fost implicați 7 studenți și 2 cadre didactice.

Cel de-al doilea proiect se numește „Produse printate cu mesaje creative”, fiind vorba despre produse ce au rolul, la fel, de a informa și de a crește vizibilitatea Facultății de Științe Economice și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Produsele printate sunt sub următoarele forme: Brosură (în limba română și engleză), Ghid pentru studenții Boboci, Etichete autocolante - stickere cu Facultatea de Științe Economice ULBS, Selfie spot, Rame cu mesaje creative pentru fotografii pe Instagram, „International Wall” (tablou care ilustrează legatura dintre Universitatea „ Lucian Blaga “ din Sibiu și studenții universităților partenere care vin prin programul de mobilitate, Erasmus+)”, a menționat Simona Vinerean. Și în cadrul acestui proiect au fost implicați 7 studenți și 2 cadre didactice.

Al treilea proiect aprobat din partea FȘE se numește „Dezvoltarea de recipiente creative și atractive pentru încurajarea colectării selective a deșeurilor din cadrul Facultății de Științe Economice ULBS”.

„Scopul acestor recipiente este de a atrage atenția studenților și profesorilor și de a încuraja un comportament de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul Facultății de Științe Economice. Recipientele sunt realizate de către studenți și sunt semnalizate cu mesaje creative”, ne-a explicat responsabilul de proiect. Pentru acesta au fost implicați 6 studenți și 2 cadre didactice.

Decanul Facultății de Litere și Arte, Andrei Terian, ne-a spus că din partea facultății au fost aprobate pentru finanțare două proiecte: unul pe partea de Litere - de promovare a scriitorilor - și altul pe partea de Arte - de realizare a unui spectacol.

Din partea departamentului de Litere, responsabil de proiect a fost asistentul cercetător Vlad Pojoga, care ne-a spus că în ultimii 5 ani, echipa proiectelor Z9 ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, formată din asistenții Iulia Gîță, Ștefan Baghiu și Vlad Pojoga, alături de alți studenți și masteranzi ai Facultății de Litere și Arte, a promovat în cadrul evenimentelor organizate - fie că vorbim despre festivaluri de poezie, conferințe academice sau lecturi publice - autorii invitați prin realizarea unei serii de materiale tipărite, precum flyere, semne de carte, broșuri, stickere.

„Toate aceste materiale au avut încorporate, într-un mod sau altul, un fragment / preview al operei literare / activității invitaților, oferind astfel publicului larg oportunitatea de a lua contact cu acei invitați și de a populariza inițiativele și acțiunile Universității „Lucian Blaga”. Încercând să propunem un concept unitar de promovare a acțiunilor culturale ale Departamentului de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte, am ales ca acestea să fie înglobate sub titulatura Z9 (câștigând, în ultimii ani, finanțări din mai multe surse și organizând o serie de proiecte cu vizibilitate națională – Z9Festival, Z9Culture, Z9Translation, Z9Lab, Z9Polysytem) și, pentru a crește vizibilitatea produsului propus și a consolida brandul Z9 prin alipirea la acesta a creațiilor originale realizate de membrii Departamentului de Studii Romanice, dorim realizarea unor stickere de promovare pe care să tipărim versuri ale membrilor departamentului (cadre didactice, cadre de cercetare, studenți)”, a explicat Pojoga.

Astfel, prin acest proiect autorii doresc să tipărească 5.000 de stickere color, pe care să le distribuie apoi atât în acțiunile de promovare în licee, cât și în cadrul evenimentelor conexe ale Departamentului, în vederea creșterii popularității programelor de studiu și în vederea consolidării profilului public al cadrelor didactice ale departamentului, care oferă vizibilitate națională întregii Facultăți de Litere și Arte. „Aceste 5.000 de stickere vor fi împărțite după cum urmează: 3000 aferente creațiilor cadrelor didactice (Dumitru Chioaru, Radu Vancu, Ștefan Baghiu), 1000 cadrelor de cercetare (Vlad Pojoga) și 1000 studenților (aleși printr-o competiție deschisă)”, a adăugat Vlad Pojoga.

În Consiliul de Administrație și Senatul universității au mai fost aprobate proiecte și din partea Facultății de Inginerie.

Amintim că adminsitrația universității sibiene și-a propus să aloce fiecărei din cele nouă facultăți sume de bani pentru ca un anumit număr de studenți să lucreze asupra unor produse inedite care vor avea eticheta „Made by ULBS” și care vor fi prezentate în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor. Pentru acest lucru ULBS a pus la bătaie suma de 30.000 de euro, bani oferiți de Institutul Hasso Plattner.

Conform Metodologiei pentru dezvoltarea produselor promoționale „Made by ULBS”, pentru acest program au avut ocazia să aplice aproape 14.000 de studenți, iar cei mai mulți bani au avut la dispoziție tinerii de la Inginerie – 7.515 euro. Peste 4.900 de euro au fost puși la bătaie pentru cei de la Științe Economice, iar puțin peste 4.000 de euro – pentru tinerii de la Științe Socio-Umane. Bugete de peste 3.000 de euro au fost destinate facultăților de Medicină și Drept, iar aproape 2.000 de euro – pentru echipe de la Litere și Artă și cei de la Științe. Peste 1.000 de euro au avut la dispoziție echipele de la Științe Agricole și de la Teologie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus