A fost închis accesul auto în parcarea din Piața Mică, la fel ca și în piața Schiller, pe străzile Arhivelor și Centumvirilor mașinile au fost deviate din drum, iar în centru s-a dansat, cântat și jucat. Pentru al treilea an consecutiv, administrația locală a declarat Sibiul ca participant la programul ”Săptămâna europeană a mobilității”.
”Nu, nu pe aici. Ăștia au închis iar centrul”, își dirijează un grup de sibieni șoferii cu care au venit în centrul Sibiului, căutând un loc de parcare pe strada Centumvirilor. ”Da, știam că e ceva prin centru cu mobilitatea. E și Tursib-ul gratuit? Oricum nu am fi venit decât cu mașinile, căci suntem cu prieteni din afara orașului și nu am fi avut răbdare să stăm atâta după autobuze”, spun la grămadă o parte din sibienii care își trimit acum șoferii în căutarea altor locuri de parcare din zona centrală a orașului.
La fel ca și în capetele străzii Centumvirilor, autoritățile locale au amplasat ghivece cu flori pentru a bloca accesul mașinilor și pe scurta stradă a Arhivelor, dar și în Piața Schiller. ”E mai respirabil aerul. Altfel, aici ai fi văzut doar mașini”, își dă cu părerea un sibian care își turna a doua bere pe o terasă din zonă. Traficul auto este închis în aceste zone în zilele de sâmbătă și duminică, când Sibiul și-a programat evenimentele prin care participă la Săptămâna europeană a mobilității. Anul acesta sunt 3.003 localități din 50 de țări care și-au anunțat participarea la acest program.
În contrast cu Piața Mare, inundată de acareturile Cibin Fest, Piața Mică liberă de mașini era o oază de liniște, spartă de chiotele celor care în partea dinspre sediul Primăriei se jucau cu ceea ce au adus cei de la Decathlon: arcuri, mese de ping-pong, ceva rachete de badminton, porți de minifotbal cu mingile aferente și așa mai departe.
”Arată absolut senzațional. Cred că este visul oricărui locuitor sau oricărui om care are o afacere în zona centrală să vadă piața așa cum o vedem noi acum. Un loc al activităților, al plimbărilor, unde lumea se simte bine stând la terase și privind clădirile din jur”, spune Adi Oprea, proprietarul localului Sibio și unul dintre cei mai vocali susținători al inițiativelor de eliberare a centrului orașului de mașini. Potrivit lui Adi Oprea, transformarea pieței Huet în zonă pietonală (în cursul acestei primăveri) a dus la schimbarea atitudinii turiștilor, în primul rând. ”Turiștii sunt încântați să străbată un loc precum piața Huet, unde revezi istoria Sibiului. După aceea ajung în «parcarea Piața Mică» și vezi dezamăgirea din ochiul turistului care se aștepta să vadă o continuare a Pieței Huet și a vieții pline de istorie a acestor clădiri. În loc de care, de fapt, se vede o parcare de obicei supra-aglomerată, cu mult zgomot, oameni nervoși, în căutarea unui loc de parcare”.
Adi Oprea consideră că eliminarea locurilor de parcare din Piața Mică ar putea afecta, pentru o perioadă, mersul afacerilor din zona centrală, deoarece mulți clienți s-au obișnuit să folosească mașina pentru a merge ”până în buza terasele din această zonă”. ”Dar în foarte scurt timp cred că lumea se va obișnui cu absența locurilor de parcare și va reveni în ceea ce noi numim punctul zero al Sibiului, care este Piața Mică”.
Dans, ateliere și concursuri
Un ”flash-mob” care a devenit tradiție au pregătit o parte din balerinii Teatrului de Balet din Sibiu. La ora 15:00, din grupul format de dansatori și prietenii acestora o parte s-au desprins pentru a dansa în fața publicului ad-hoc constituit. Public care, mai apoi, a fost invitat la vals, avându-i pe balerini drept parteneri.Tot ca evenimente de celebrare a Săptămânii mobilității, cei de la Teatrul Gong au organizat ateliere de creație pentru copii, iar inițiatorii proiectului ”pune mâna pe chitară” au promis mini-recitaluri în zonele devenite pietonale.
Totodată, Primăria a lansat și un concurs pe tot parcursul acestei săptămâni, în urma căruia oferă drept premii patru biciclete. ”Concret, sibienii sunt invitați să facă o plimbare cu bicicleta sau trotineta pe parcursul căreia să atingă cel puțin cinci obiective din următoarele opt locații stabilite: Biserica Fortificată din Gușterița (strada Smârdan), Biserica dintre Brazi (strada Reconstrucției), Parcul Ștrand (strada Bihorului), cupola din Parcul Sub Arini, sediul Primăriei Sibiu (Piața Mare), Teatrul Gong, Grădina Zoologică Sibiu și Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului. Participanții se pot înscrie la acest concurs în perioada menționată, prin postarea pe pagina lor de Facebook până în data de 22 septembrie, la ora 23.59 a cel puțin cinci fotografii cu participantul alături de bicicletă sau trotinetă, în cinci locații diferite din cele opt indicate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Teatrul Gong , Dumbrava Sibiului , Piata Mare , Parcul Sub Arini , Piața Mică , parcare , Centrului Creștin , Parcul Ştrand , Biserica Fortificată , Primăriei Sibiu , Pieței Huet , masini , Grădina Zoologică Sibiu , Piaţa Schiller , Adi Oprea , Pentru Sibiu , Cibin Fest
Vizualizari: 8803
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Relu Antonie
Acum 3 ore
@HBomb
Acum 3 ore
MAN
Acum 4 ore
Andreas
Acum 4 ore
Calin