Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

VIDEO Noaptea cercetătorilor: Cum arată și cum se aude prima mașină tip Formula 1 construită la Sibiu

VIDEO Noaptea cercetătorilor: Cum arată și cum se aude prima mașină tip Formula 1 construită la Sibiu

Dacă ați auzit azi în centrul orașului un motor de mașină „urlând” dintr-o parte în alta a Bulevardului Victoriei din Sibiu, să știți că este vorba despre primele ieșiri pe carosabil a primei mașini de tip Formula 1, construită de studenții din Sibiu. La Noaptea Cercetătorilor din acest an bolidul a fost principala atracție a vizitatorilor.

noaptea cercetatorilor

Noaptea Cercetătorilor, ediția 2019, a început azi la ora 15:00 cu partea oficială, în cadrul sediului Facultății de Litere. Conducerea ULBS a dat start evenimentului, acordând mai întâi o serie de premii la mai multe categorii în care studenți și elevi au fost premiați pentru ideile pe care le-au avut în domeniul științei - fie că e vorba de confecționarea unui lucru fizic sau despre scrierea unui eseu despre viața de cercetător.

Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a atras chiar atenția că la fiecare ediție de Noaptea Cercetătorilor „norii se risipesc, iar soarele ne încălzește”, subliniind că pregătirea evenimentului necesită multă implicare: „Azi avem o zi de show, dar pentru aceasta noi ne-am pregătit 364 de zile. Îi felicit pe colegii mei care au făcut ca totul să fie organizat cât mai bine”.

noaptea cercetatorilor ulbs 2019

noaptea cercetatorilor dansuri

După partea oficială, cei interesați au ieșit în curtea Facultății de Inginerie, de acolo unde se așteaptă cele mai curioase invenții ale tinerilor. Acolo a fost dezvelită mașina construită la Sibiu, de tip Formula 1 - cunoscută ca „Formula Student”.

„Ceea ce vedeți este prototipul mașinii de Formula Student, realizat de către studenții de la Facultatea de Inginerie de la diferite specilizări, printre care Mecatronică, Robotică, Tehnologia Construcțiilor de Mașini.  Mașina este pregătită și încercăm să o înscriem în competițiile Formula Student de anul viitor. Formula Student este o competiție la nivel mondial la care participă echipe ale universităților. Fiecare echipă particpiă cu câte un monopost. Nu trebuie să înțelegeți această competiție ca pe una de Formula 1 unde ne întrecem pe un circuit și cine ajunge primul la linia de finiș a câștigat. În acest caz este vorba despre o competiție din 7 probe, unde se apreciază atât designul mașinii, frânarea, accelerarea, anduranța, siguranța mașinii, a pilotului etc. Este un concurs care premiază nu neapărat viteza, ci proiectul, modul de realizare a mașinii, siguranța ș.a.”, a explicat profesorul Gabriel Racz, director al Departamentului de Mașini și Echipamente Industriale din cadrul Facultății de Inginerie ULBS.
Totuși, potrivit lui Racz, bolidul creat la Sibiu ar putea atinge o viteză de până la 180-200 de km/h. „Mașina este pe un motor pe combustie - de Honda CBR 600RR, un motor de competiție de motociclism. Are cam 120 de cai putere, dar dezvoltă o viteză destul de mare, ne putem apropia de 180-200 km/h. Dar pentru competiție este restricționat”.

noaptea cercetatorilor formula 1

noaptea cercetatorilor formula 1 masina

La acest proiect a lucrat - timp de 3 ani - o echipă din 25 de studenți, alături de alte trei cadre didactice: lectorul Mihai Crenganiș, asistenții profesori Alexandru Bârsan și Adrian Maroșan. Investiția în construcția acestei mașini s-a ridicat la aproximativ 25.000 de euro.

În România mai există astfel de mașini la Universitatea „Transilvania” Brașov, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, la Universitatea Politehnica din București este în lucru un monopost.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Unu

Acum 5 ani

Incredibil! Îmi e rușine că sunt sibian! Nenorociților!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus