Sâmbătă,
06.06.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

Sebastian Veștemeanu, șeful Poliției Municipiului Sibiu: „Infractorii sunt foarte relaxați în momentul de față”

29 Septembrie 2019 21:18

Sebastian Veștemeanu, șeful Poliției Municipiului Sibiu: „Infractorii sunt foarte relaxați în momentul de față”

Sebastian Veștemeanu a fost numit șef al Poliției Municipiului Sibiu, în urmă cu un an și jumătate. De atunci, frustrările muncii în „stradă” s-au acumulat de la un caz la altul, pentru că deși eforturile de a înlătura infractorii din orașul nostru sunt neobosite, de multe ori rămân fără rezultat. Comisarul șef explică faptul că adesea, atunci când în sfârșit prind un infractor și probează activitatea sa, victima alege să se împace cu acesta și să îl lase liber. O altă problemă este legislația, despre care acesta spune că este o piedică enormă în calea punerii infractorilor în spatele gratiilor.

Am stat de vorbă cu Sebastian Veștemeanu despre toate acestea, dar și despre circuitul infractorului în sistem – de la semnalarea unui furt până la arestarea făptașului sau, după caz, lăsarea acestuia în libertate, unde cu siguranță va comite și alte furturi de același gen.

De ce cred victimele că e în regulă să se împace cu infractorii?

Nu știu dacă ei înțeleg că este în regulă să se împace. Pur și simplu cred că perspectiva unui proces în instanță care poate fi mai lung sau mai scurt, plus să zicem pericolul de a nu-și recupera prejudiciul în totalitate îi determină să se împace sau să accepte plata prejudiciului și ulterior să se împace. Ceea ce e de neînțeles pentru mine este situația în care, deși este recuperat prejudiciul, în continuare victimele se împacă cu infractorii. Nu știu dacă poate fi explicat acest fapt într-un fel... probabil că pe lângă prejudiciu au primit și ceva în plus sau poate din milă, din considerente umanitare, acceptă să se împace. Nu este normal! Trebuie ținut cont de faptul că acel infractor, odată ce s-au împăcat cu el, scapă de dosar penal, scapă de o eventuală condamnare și mai mult decât atât este liber și cu siguranță va comite în continuare infracțiuni, pentru că el nu știe să facă altceva. Asta este „meseria” lui. Sunt oameni care nu au un job, care efectiv din asta trăiesc, din furturi. Unii ajung să trăiască efectiv în lux și aici vorbim de grupări infracționale specializate. Împăcarea are ca rezultat continuarea activității infracționale și acest lucru generează frustrări atât în rândul populației, cât și în rândul polițiștilor.

Ei trebuie să înțeleagă că nu e neapărat vina poliției că sunt comise aceste furturi. Noi poate am prins hoți care acționau în zona respectivă, însă prin prisma prevederilor legislative și a posibilităților pe care le acordă, acești infractori au putut să scape basma curată și să își continue activitatea. Frustrările sunt și de partea noastră, pentru că muncim foarte mult pentru prinderea lor. Media de identificare a autorilor în cauzele cu autori necunoscuți este cam de 10-15 %. Practic, din 100 de furturi, în 15 reușim să identificăm infractorii. Noi lucrăm în toate cele o sută de cazuri, dar pur și simplu nu reușim să dovedim sau nu găsim suficiente elemente care să incrimineze pe cineva. Dar în acelea 15 reușim. În măsura în care reușim să dovedim activitatea infracțională, ne trezim cu situația în care, statistic vorbind, în 50% din cazuri, victimele se împacă cu autorii faptelor.

Spuneați că atunci când infractorul este într-un final prins în fapt, își dă seama și unde a greșit, reușind astfel să nu mai fie prins altă dată. Iar dacă victima se împacă și autorul rămâne liber, poate continua să fure nestingherit...

Bineînțeles. Au fost inclusiv nenumărate cazuri în care victima inițială a unei infracțiuni s-a împăcat cu infractorul și apoi a căzut din nou victimă a aceluiași autor. Sau se împacă și o pățesc din nou, cu alt infractor. Ideea este că acești infractori învață din greșelile lor. Își dau seama, atunci când în sfârșit îi prindem, ce au lăsat la vedere, ce au uitat să facă și corectează această greșeală.

sebastian Vestemeanu exercitiu politie (40)

Foarte mulți oameni consideră că atunci când un infractor ajunge din nou în libertate, poliția e de vină. Care este de fapt parcursul unei anchete, de la primirea apelului și până la punerea în libertate sau arestarea infractorului?

În urma sesizării săvârșirii unei infracțiuni, poliția se deplasează la fața locului. Are loc un set de activități de conservare a locului faptei, de identificare a martorilor, după care urmează etapa de cercetare. Ulterior, în urma unui complex de activități informativ-operative desfășurate, ajungem în acele două cazuri din zece să identificăm autorul. Din punct de vedere al organului de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Poliției Române, cea mai drastică decizie pe care o poate lua este cea a reținerii pentru 24 de ore, care este la latitudinea polițistului. Mai departe, după reținere, polițistul face o propunere către procuror de punere în mișcare a acțiunii penale, cu prezentare în fața instanței pentru eliberarea unui mandat de arestare preventivă sau arestare la domiciliu, ori pentru instituirea unui control judiciar. Mai departe procurorul decide dacă se prezintă cu infractorul în fața instanței cu propunerea de arest preventiv/la domiciliu sau poate decide instituirea controlului judiciar. Instanța decide mai departe. Practic, poliția poate maxim să rețină pentru 24 de ore.

Cât de bine vă înțelegeți cu procurorii sibieni?

Noi avem o relație profesională corectă. Bună. O parte dintre ei au fost colegi cu noi aici la poliție și nu se pune problema unei relații de altă natură. Problema este că noi, fiind în prima linie a contactului cu orice înseamnă element infracțional, poate suntem un pic mai sensibili la fenomenul acesta infracțional și de multe ori părem un pic prea incisivi sau prea avântați în a cere aceste măsuri privative de libertate. Noi nu o facem dintr-o ambiție personală și nici dintr-un motiv de răzbunare față de vreunul dintre infractori, dacă vreți. O facem pentru că noi apreciem cel mai bine și cel mai corect, zicem noi, gravitatea infracțiunii pentru care am fost sesizați și simțim lucrurile altfel.

Sunt și alte elemente care ne conving să cerem arestul preventiv sau la domiciliu: noi avem date și informații cu privire la acel infractor despre care știm că nu are un venit constant, știm, deși nu putem proba, că a comis și alte furturi și de aceea solicităm punerea în arest. În stradă, ei se cunosc cam unde sunt, cine sunt și cum sunt iar noi avem acces la genul acesta de informații. Iar atunci când reușim să prindem un astfel de hoț, care ne-a „scăpat” în multe alte rânduri din lipsa unor probe spre exemplu, pentru că a știut să își ascundă urmele, atunci când îl prindem suntem foarte activi în a cere măsuri de arestare preventivă. Nu cred că lumea ne poate condamna pentru asta.

Infractorii sunt foarte relaxați în momentul de față și nu exagerez când spun asta. În momentul în care sunt prinși avem inclusiv replici de genul „Nu e nicio problemă. Aș vrea să văd și cum e arestul de la Sibiu, pentru că eu mă voi împăca oricum și am tot timpul să mă împac și nu voi fi condamnat”. Afișează și o sfidare față de noi, iar acest lucru creează frustrări și în rândul nostru. Ei sunt sprijiniți în atitudinea lor de anumiți avocați care, în momentul în care hoții sunt prinși, sunt anunțați și se duc și încearcă împăcarea cu victima. Lucru care, deși este practicat, nu mi se pare deloc ok. Practic, condiționează recuperarea prejudiciului de împăcarea cu autorul infracțiunii. Este un pic la limita șantajului, dacă mă întrebați pe mine.

Cum poate fi evitat acest lucru? Poate omul se sperie dacă e șantajat, dacă i se pun condiții.

Așa și este. Avem acele grupări infracționale care funcționează pe furturi din locuințe pe Metoda Împrietenirii. Ținta o reprezintă persoanele vârstnice care locuiesc singure, vin sub pretextul oferirii unor produse promoționale, sunt primiți în imobil de către victimă, au grijă să atragă victima într-o încăpere după care închid ușa camerei în care se află, dar se asigură că ușa casei este deschisă. Odată ce victima este acaparată în discuții, ceilalți complici intră în casă, cotrobăie prin locurile în care bănuiesc că persoana respectivă ascunde banii, fură tot ce găsesc și pleacă. Noi am reușit să probăm activitatea infracțională a trei sau patru astfel de persoane anul trecut. Din informațiile pe care le aveam, era o grupare infracțională cercetată și în alt județ, pentru comiterea unui număr de peste 20 de furturi probate, cu un prejudiciu de câteva sute de mii de euro. De la fiecare bătrân furau câte o sută și ceva de milioane. În momentul în care i-am prins, lor le-a fost foarte ușor să vină cu sume de bani pe care să le ofere victimelor pentru a se împăca. În unele cazuri au și plusat. Șansa noastră a fost că două victime au refuzat să se împace. Tot în dosarul acesta a fost o situație în care, deși am recuperat prejudiciul persoanei vătămate, victima s-a împăcat cu ei.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/09/04/varstnic-sibian-pagubit-de-o-femeie-in-propria-casa-a-spus-chiar-si-o-rugaciune-cu-el-inainte-sa-plece-cu-banii/

De ce?

Le-a fost oferită o sumă de bani, modică dacă mă întrebați pe mine, în plus față de prejudiciul care a fost recuperat. N-am înțeles raționamentul lor, în condițiile în care le-am explicat că sunt infractori recidiviști și că persoanele vizate erau tot vârstnici care au simțit aceleași frustrări, care au trecut prin același lucru. Cu toate acestea, au acceptat să se împace. Este păcat pentru că de obicei grupările infracționale de acest gen nu sunt din județul Sibiu și sunt foarte greu de identificat. De aceea în momentul în care reușim să îi identificăm, după o muncă titanică, e frustrant că apar situații de genul împăcării și că ei scapă nepedepsiți.

O soluție ar putea fi, dacă mă întrebați pe mine, o modificare legislativă în sensul acesta. Aceasta este cea mai mare piedică în calea noastră în acest moment. Nu este normal ca în cazul furturilor să dai posibilitatea autorului să se împace cu victima, mai ales în situația în care acela este un infractor recidivist sau unul care a săvârșit mai multe furturi pentru care s-a împăcat cu victime și nu a mai răspuns penal și care face din această infracțiune o meserie. Poate instituirea unui nivel ar prejudiciului ar putea rezolva această problemă. Să lași posibilitatea împăcării pentru furturile mărunte, să zicem. Asistăm la o creștere a infracțiunilor de furt comise de astfel de grupări, au oameni desemnați să ia legătura cu victimele, sunt foarte organizați.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemilosu

Acum 8 luni

Victimele se impaca cu infractorii din grupari interlope, pentru ca si politistii se impaca bine cu clanurile. Stiu ei ce stiu...
Raspunde

///

Acum 8 luni

Sa nu-mi spuneti ca din cauza PSD-ului!
Raspunde

@///

Acum 8 luni

Ba tocmai PSD-ul este vinovat,necunoscutule!Carmen Dan n-avea ce cauta la Interne;nici Tudorel Toader la Justitie!Oamenii astia au facut atata rau tarii dar tu nu vei intelege niciodata!Au pus marionete si incompetenti in posturi cheie,au promovat amatorismul si lipsa totala de valoare in Romania.Purtatori de diplome academice,acesti indivizi conduc ministere directii,institutii si dispun de sume de bani colosale pe care le distribuie in mod arbitrar fara sa dea socoteala nimanui.Ca sa nu vorbim de atatea destine frante si nedreptati savarsite de aceste nulitati!Asa ca, asa-zisa ironie a ta n-are temei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 8 luni

subordonatii astuia satu si dorm sub podul de pe str. Stefan cel Mare...tot relaxati sunt si ei...daca ar face ce trebuie sa faca (ce le cere legea si fisa postului) ceilalti n-ar mai fi asa e relaxati...!!! povesti nemuritoare cu politia Sibiu!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 8 luni

Veștemeanu asta pe care il cunosc personal e vai steaua lui .. nu stiu cum a ajuns sef la Politie .. poate i suna dracu pe astia de la Turnul Sfatului sa faca rost de IP-ul meu si ma trezesc cu el la poarta :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 8 luni

Sa înțeleg că e dezlegare la furt?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 8 luni

... politistii nu sunt la fel de relaxati ? Mi-as dori sa vad o data pe luna un politist pe strada mea ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus