Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Decizie la Sibiu. Vom avea o rută culturală România  - Moldova

Decizie la Sibiu. Vom avea o rută culturală România  - Moldova

Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene are loc în Sibiu în perioada 2 – 4 octombrie. Alături de România participă și Republica Moldova la cea de-a noua ediție a evenimentului. Cele două state și-au unit eforturile în vedea promovării potențialului turistic la nivel regional, contribuind la creșterea numărului de vizitatori internaționali pe ambele maluri ale Prutului.

În cadrul forumului participă 150 de invitații din 33 și de țări europene, fiind un eveniment important la nivel European și o premieră pentru România. După întâlnirea din Sibiu, participanții s-au îndreptat spre Muzeul ASTRA. Într-un cadru pitoresc, precum Muzeul ASTRA, au avut loc mai multe conferințe și discuții în vederea construirii unor noi rute culturale europene pe teritoriul României.

„Este o premieră națională, ne-am luptat cu țări importante pentru a reuși să aducem acest forum în România. Este important pentru noi pentru că o să dinamizeze și o să dea noi semnificații turismului cultural în România. Avem un patrimoniu foarte vast pe întreg teritoriul țării, trebuie să profităm la maximum de ce avem, iar acest forum este o oportunitate pentru noi”, a spus Bogdan Trif, ministrul turismului la ceremonia de deschidere, conform MediaFax.

sursa: Muzeul ASTRA - Facebook sursa: Muzeul ASTRA - Facebook

Biserica Fortificată de la Cisnădioara din județul Sibiu și-a manifestat intenția de a fi introdusă pe rutele culturale. În Sibiu nu există niciun obiectiv sau monument inclus într-o rută culturală europeană. În acest moment România este prezentă în opt rute culturale europene, fiind vorba de Ruta Cimitirelor semnificative – Cimitirul Bellu din București, Ruta Rețeaua Art Nouveau – Oradea, Ruta Atrium – Centrul Civic din Bucurști, Iași și Bihor, Ruta Moștenirii evreiești – Piatra Neamț, Ruta Cortiei de Fier – Bihor, Mehedinți și Timiș, Ruta Împăraților Români, Ruta Drumul Vinului și Ruta Transromanica – Alba Iulia.

România și Republica Moldova: ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”

Sectorul turismului cunoaște, în prezent, o creștere mai rapidă decât dezvoltarea economiei la nivel global. Conform datelor Organizației Mondiale a Turismului pentru 2018, numărul turiștilor internaționali a crescut cu 5%, fiind de 1.4 miliarde, iar ponderea sectorului turistic la PIB global este de 10%. Serviciile din acest sector constituie 30% din volumul exportului de servicii, iar fiecare al 10-lea loc de muncă este generat de această industrie. În acest context, și România și Republica Moldova își propun să implementeze acțiuni care să contribuie la dezvoltarea sectorului.

„Ruta transfrontalieră culturală «Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt» constituie un rezultat combinat, care valorifică potențialul cultural-istoric comun prin unificarea instrumentelor de promovare și a marketingului de destinație pentru transmiterea unui mesaj cultural-turistic coerent. Această nouă inițiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric și spiritual care ne unește, dar și înscriem țările noastre pe harta turistică a lumii. Conjugarea eforturilor pentru promovare, capitalizarea conectivității aeriene și terestre pe care o posedă statele noastre, extinderea turismului prin diversificarea ofertei culturale sau creșterea contribuției turiștilor pentru serviciile propuse constituie doar câteva elemente prin care putem colabora la sporirea impactului socio-economic în țările noastre”, a declarat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției pentru Investiții din Republica Moldova.

sursa: Muzeul ASTRA - Facebook sursa: Muzeul ASTRA - Facebook

Traseul turistic ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care străbate aproximativ 2000 de km, include atât obiective istorice și legendare în relație cu Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt - 20 pe teritoriul României și 9 în Republica Moldova, dar și peste 80 de alte atracții turistice din ambele țări care completează traseul spiritual și oferă turiștilor o experiență diversificată. În itinerarul dedicat voievodului Ștefan cel Mare, în România sunt recomandate obiective precum Cetatea Sucevei, Mănăstirea Putna, Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, Palatul Culturii din Iași, Cetatea Neamț, Ansamblul monumental Podul Înalt-Vaslui, Ansamblul Curților Domnești de la Vaslui și multe altele. Din Republica Moldova sunt incluse Mănăstirea Căpriana, Complexul arheologic Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Cetatea Tighina, satul Mereni - care este o fostă localitate de răzeși ctitorită de marele Voievod, regiunea viticolă Ștefan Vodă - cu o serie de crame celebre deja la nivel internațional.

„Pentru Republica Moldova această rută înseamnă o mai largă deschidere către turismul extern, precum și valorificarea poziționării sale geografice. Totodată, Republica Moldova complementează într-un mod spectaculos oferta spirituală prin experiențele solicitate de turistul modern: gastronomice, vitivinicole, culturale, și a turismului de aventură. Circa 45% din turiștii internaționali  preferă să viziteze țări emergente, 27% sunt în căutare de ceva nou, iar 70 % sunt promotorii turismului prin care susțin comunitățile”, a menționat Rodica Verbeniuc.

Ruta transfrontalieră ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost anunțată oficial în cadrul Târgul de Turism al României, organizat la București pe 21 februarie 2019, ca rezultat al Acordului dintre România și Republica Moldova privind colaborarea pentru promovarea turismului, semnat la 22 noiembrie 2018.

Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene: încă 2 zile

biertan

 

Forumul Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene se va încheia vineri, 4 octombrie cu un traseu cultural în județul Sibiu. Participanții vor vizita Catedrala Metropolitană și Biserica Evangheliză din Sibiu, apoi se vor îndrepta spre Slimnic pentru a vizita Cetatea. Vor vizita Biserica Fortificată din Valea Viilor și apoi Biserica Fortificată din Biertan.

În 3 octombrie participanții au mutat centrul de conferințe la Casa de Cultură din Cisnădie. Sunt planificate patru sesiuni de discuții cu personalități importante din România și Europa. Printre vorbitori se numără Marina Diotallevi - Organizația Mondială a Turismului, Peter Debrine - UNESCO, Sue Millar – ICOMOS, Diana Țenea – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Rodica Verbeniuc –Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și muți alții. Ziua se va încheia cu mâncare tradițională din Republica Moldova.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus