Joi,
26.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

ULBS, la 50 de ani. „Am fost la un pas de desființare în perioada comunistă, astăzi ne merităm locul în topul universităților din România”

ULBS, la 50 de ani. „Am fost la un pas de desființare în perioada comunistă, astăzi ne merităm locul în topul universităților din România”

Sibiul sărbătorește în aceste zile jumătatede secol de la începuturile dezvoltării învățământului superior sibian. Aproape 160 de oaspeți din țară și de peste hotare vor participa azi, mâine și poimâine la ședințe festive și activități culturale legate de evenimentul ULBS-50. În Sibiu este așteptat și președintele României, Klaus Iohannis, dar și „nașul” ULBS, cel care a acceptat la nivel oficial titulatura „Lucian Blaga” a universității sibiene.

Sărbătoarea ULBS-50 reunește o serie de evenimente grupate în cadrul proiectului Zilele Academice ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, care a debutat la 1 octombrie cu tradiționala festivitate dedicată deschiderii noului an universitar, Toamna Studențească, în Piața Mare din Sibiu. Manifestările vor continua vineri, 4 octombrie, cu întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis cu Biroul Permanent al Consiliului Național al Rectorilor, care va avea loc de la ora 09:30 în Sala Senatului ULBS, urmată de ședința omagială din Aula Magna. Consiliul Național al Rectorilor va avea o întâlnire de lucru în Aula Avram Iancu a Facultății de Litere și Arte, iar de la ora 18,00, invitații vor urmări piesa de teatru „Ulciorul sfărâmat”, la Teatrul Național „Radu Stanca”. Consiliul Național al Rectorilor își va continua ședința în 5 octombrie, iar între 11:30 și 19:00 invitații vor lua parte la un program special de Tradiții Multiculturale în Muzeul Astra.

„La sărbătoarea noastră sunt așteptați 160 de oaspeți din țară și de peste hotare. Acest lucru ne onorează pentru că vedem că universitatea este apreciată de comunitatea academică din România și din străinătate. Avem onoarea să îl avem ca oaspete pe președintele României. Printre alte persoanlități invitate se numără fostul ministru Liviu Maior, care e „nașul universității” pentru că el a semnat documentul din 12 mai 1995 privind titulatura „Lucian Blaga”; profesorul Werner Schaal care a fost președinte de onoare al universității în timpul mandatului rectorului Oprean, dar și oaspeți din partea fundației Hasso Plattner care ne-a oferit acea donație impresionantă”, ne-a spus rectorul ULBS, Ioan Bondrea.

Cea mai mare realizarea a ULBS în 50 de ani

Potrivit actualului rector, cea mai mare realizare a ULBS este faptul că există în Sibiu și că e un motor al comunității. „Oamenii știu deja că tot ceea ce se face în Sibiu, fie că vorbim de platforma industrială sau despre marele evenimente - Capitală Culturală, FITS sau Regiune Gastronomică - nu ar fi putut să fie organizate, dezvoltate fără aportul universității. Relația între comunitate, primărie, investitori și universitate a dat roade de-a lungul anilor și acest lucru se vede, începând cu firma Continental care are anul acesta 15 ani de când e în Sibiu și care a pornit din trei laboratoarea a Facultății de Inginerie. Forța de muncă a orașului o dă universitatea. ULBS a devenit unul dintre pilonii principali de dezvoltare a Sibiului. Anul acesta avem peste 5.300 de studenți numai în anul I, care aduc tinerețe și bunăstare locurilor de agrement, transportatorilor, hotelierilor etc.”, crede Ioan Bondrea.

„În acești 50 de ani au fost și urcușuri, și coborâșuri. E ca și în cazul unei drumeții pe un munte: nu numai când ajungi în vârf e o plăcere, dar și pe etape - e o plăcere de a vedea priveliștile în timp de urci. Așa și universitatea, a avut perioade la început de creștere, după aceea, în ultimii ani ai regimului comunist, chiar a fost aproape de desființare. Apoi iarăși o creștere în anii '90. Fiecare etapă a universității a avut plusuri și minusuri, nu putem spune că drumul a fost lin. Dar e totuși o universitate care a crescut sigur și astăzi își merită locul în topul universităților din România” - Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Ce înseamnă pentru universitate „o creștere”?

Rectorul ULBS precizează că atunci când se vorbește despre faptul că o universitate înregistrează creșteri, nu e vorba în primul rând despre numărul de studenți. „Sigur că și acesta e un criteriu, deși vedeți că în ultimii ani sunt probleme demografice, probleme de promovare a elevilor din clasa a VIII-a în liceu. Dar e vorba despre creșterea calitativă a cadrelor didactice, aducerea tinerilor cadre didactice în universitate - e un lucru semnificativ și sunt colective de tineri care sunt foarte bine apreciate atât de cei din interiorul universității, cât și de cei din afară. Apoi, creșterea bazei de cercetare, a bazei didactice. Sigur că aceste lucruri trebuiesc îmbunătățite și trebuie să se țină pasul, pentru că tehnologia, inteligența artificală face ca societatea să aibă o dinamică formidabilă și trebuie să ne adaptăm. E posibil ca peste 10 ani să predăm pentru niște joburi care astăzi nu există”, argumentează Ioan Bondrea.

ULBS, peste următorii 50 de ani

În următorii 50 de ani Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu trebuie să acorde o atenție deosebită cercetării și digitalizării, crede Ioan Bondrea. „Eu sper ca peste 50 de ani cei care vor sărbători 100 de ani s-o facă într-un campus al universității, unde să fie concentrate toate activitățile - de la spații didactice, de cercetare, la cămine, cantine. Acesta e un deziderat pe care cu siguranță eu n-am să-l prind, dar sper să-l prindă alții la aniversarea de 100 de ani`, spune rectorul actual al ULBS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

dancp2

Acum 3 ani

infiintata acum peste 50 de ani sibiul avea facultatile/litere,istorie,drept administrativ/sub patrinajul UBB cluj si profesori de exceptie,din cluj faceau naveta alti profesori,doctori in stiinte etc,astefel incit diplomele de sibiu erau subsigla UBB recunoscute in toata tara.Sibiul universitar a dat profesori si specialisti in toata tara. asa ca cinste celor care au facut la sibiu
Raspunde

filip

Acum 3 ani

"...astăzi ne merităm locul în topul universităților din România" Va referiti la locul printre cele 7 universitati din Romania care se mândresc cu rectori smecheri care s-au "dat suspendati" pentru cateva zile astfel incat sa poata candida pentru al trei-lea madat? Poate ati uitat cuvantu "rusinii" dupa cuvantl "topul"!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus