Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Un avocat reclamă modul în care groparii din Sibiu au săpat groapa pentru a-și înmormânta soția. „Mi-au propus amânarea înmormântării”

Un avocat reclamă modul în care groparii din Sibiu au săpat groapa pentru a-și înmormânta soția. „Mi-au propus amânarea înmormântării”

Un avocat din Sibiu reclamă modul în care angajații Cimitirului Municipal Sibiu au pregătit groapa pentru înmormântarea soției sale decedate. Acesta spune că în ziua înmormântării în loc să aibă parte de o ceremonie funerară liniștită, a fost nevoit să caute explicații pentru cele găsite la cimitir: mormântul era săpat la o adâncime de aproximativ 80 de cm, în loc de 2 metri, conform normelor legale. Administrația cimitirului i-a spus bărbatului că în acel loc groparii au dat de un sicriu mai vechi și că deshumarea acestuia ar fi dus la amânarea înmormântării.

Pentru a citi, vă propunem să porniți melodia asta pe fundal.

Un caz ieșit din comun a avut loc în această vară la Cimitirul din Sibiu. O ceremonie funerară s-a transformat într-o eternă căutare a liniștii sufletului celui mort de către rudele sale rămase în viață. După ce s-a înțeles cu angajații instituției în privința înmormântării soției sale decedate, ajunși la mormântul pregătit convoiul mortuar de aproximativ 50 de persoane care își luau rămas bun de la răposată a rămas stupefiat de ce a văzut: groapa avea o adâncime de aproximativ 70-80 de cm.

„În loc să continuăm ceremonia înhumării am discutat cu șeful groparilor, cerându-i explicații cu privire la adâncimea gropii. Acesta mi-a spus că nu a putut săpa mai adânc, deoarece au întâlnit un sicriu. În acel loc trebuia să fie doar o urnă, cu cenușa tatălui meu, îngropată în anul 1993. Situația putea fi evitată dacă șeful groparilor contacta fie administrația cimitirului care i-ar fi spus ce trebuie făcut mai departe, având în vedere că înhumarea precedentă data din 1993, fie să mă sune pe mine”, povestește Dorin Flucuș, care este avocat de meserie.

Cum s-a întâmplat

Flucuș își amintește că după ce a decedat soția sa pe 5 iunie 2019, a doua zi mers la cimitir să pregătească înmormântarea. Spune că a discutat cu administrația instituției, stabilind ca înmormântarea să aibă loc pe data de 8 iunie pe locul în care a fost înmormântat tatăl acestuia - mai exact unde a fost înmormântată cutia cu cenușa lui, bărbatul fiind incinerat, precizând că alături se află și mormântul mamei sale, decedată în 1994. Pe 8 iunie, când convoiul mortuar a ajuns la cimitir cele aproape 50 de persoane au încremenit, văzând o groapă de nici un metru. A aflat că groparii nu au săpat mai adânc, deoarece ar fi ajuns la mormântul mamei sale.

sicriu groapa cimitir sibiu

„De la administrație mi s-a spus că în acel mormânt este îngropat în 1993 tatăl meu, decedat în 1989, și care a fost incinerat, iar doar urna a fost îngropată, deci în groapa săpată nu trebuia să existe potrivit administrației un sicriu. Dar groparii au avut la dispoziție 48 de ore pentru a săpa groapa. Dacă aceasta ar fi fost săpată din timp puteam fi contactat telefonic și osemintele mamei mele care a decedat în 1994, care se aflau în acel mormânt, ar fi putut fi puse separat într-un sac. De altfel, textul Legii privind cimitirele stipulează că osemintele pot fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică judeţene după 7 ani de la deces. Ori, de la decesul mamei mele au trecut 25 de ani, acest lucru fiind posibil. Dar de ce să se complice administrația sau groparii, când este mai simplu să sapi o groapă de 70 de cm?”, se întreabă bărbatul.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al femeii a fost înmormântat în groapa pregătită, însă Dorin Flucuș insistă ca situația să fie rezolvată și ca administrația cimitirului să recunoască faptul că a greșit.

Ce spune administrația Cimitirului

După acest incident, Dorin Flucuș a trimis o reclamație administrației cimitirului, dar și Primăriei și Direcției de Sănătate Publică.

Conducerea cimitirului din Sibiu spune că deshumarea sicriului de care au dat groparii însemna o altă procedură, care conform legislației „ducea la amânarea înmormântării ”. „Cu amânarea înmormântării nu ați fi fost de acord, așa cum ați afirmat în cadrul discuției avute la sediul Administrației Cimtirului Municipal Sibiu”, i-a răspuns directoarea instituției, Adina Goța.

În aceste condiții, Goța a precizat că singura soluție „pentru a rezolva favorabil” problema este ca sicriul cu trupul neînsuflețit al soției lui Flucuș să fie deshumat, însă acest lucru e posibil „cu avizul direcțiilor de sănătate publică după împlinirea termenului de un an de la data înhumării și numai în perioada 1 noiembrie - 31 martie”.

„Am auzit ca mirele sau mireasa să fugă de la nuntă, dar să amâni o înmormântare...”

„Cică eu n-am fost de acord cu amânarea înmormântării. Sincer nu am auzit să se întâmple așa ceva. Am auzit să fugă mirele sau mireasa în ziua nunții, lăsând invitații mască, dar să amâni o înmormântare când sicriul cu trupul neînsuflețit se află pe marginea gropii nu cred că a existat vreodată. Fiind în culpă evidentă, administrația cimitirului îmi sugerează să procedez la exhumare după trecerea termenului legal de 1 an de la data înmormântării. Această procedură presupune costuri suplimentare, avize și efectiv tulburarea memoriei unei persoane decedate care nu-și poate găsi odihna veșnică din cauza incompetenței unor funcționari”, mai spune Dorin Flucuș.

Din cauza situației create, Cimitirul Municipal Sibiu a fost sancționat de Direcția Sănătate Publică a județului cu avertisment. „S-au formulat prescripții și termene de remediere a deficiențelor constatate”, se arată într-un răspuns al DSP Sibiu, fără a fi precizat modul în care deficiențele trebuie să fie remediate și termenul în care să se întâmple acest lucru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Pune o placa de beton de 25 cm grosime si poti fi sigur ca nu mai iese !Adincimea traditionala de 2m s-a stabilit in Evul Mediu pentru ca animalele sa nu deshumeze in vederea consumului cadavrele.Cum in Cimitirul Municipal te intilnesti destul de rar cu lupi,ursi sau tigri,nu cred ca-i cazul sa se intre in panica.Pe de alta parte despre odihna vesnica a incineratilor ce parere aveti?Pentru a citi mai bine ascultati asta pe fundal:https://www.youtube.com/watch?v=l482T0yNkeo
Raspunde

George M.

Acum 4 ani

N-ar fi prima oara cand actuala conducere a Cimitirului Municipal din Sibiu isi demonstreaza incompetenta. Pe deasupra insa, pare sa le lipseasca insa si orice urma de empatie si par sa uite ca publicul pe care il servesc e format din populatia vie, intristata si indurerata de pierderea celor dragi, nu din mortii din cripte si morminte. Cum sa ceri familiei, venita cu sicriul la groapa, sa amane inmormantarea. E absurd! Dar absurdul nu e deloc rar intalnit in interactiunile cu administratia locala. Chiar si la Sibiu.
Raspunde

Ionescu

Acum 4 ani

Angajati fara experienta.Inclusiv conducerea.Toate se rezolva acolo numai cu ,,relatii" ......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi

Acum 4 ani

Daca ajungea asta Primar.....(.ca parca a candidat odata la ceva)......
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

povestea asta am auzit-o de la mai multi apartinatori de decedati e de fapt mafia cimitirului cu acordul super primariei si a administratiei condusa acum de unbisnitar aici DNA sibiu tace ca au si ei neamuri care trebe inmormintate!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus