Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Alertă! Caz de pestă porcină în județ. Porcul a fost cumpărat de lângă Sibiu

Alertă! Caz de pestă porcină în județ. Porcul a fost cumpărat de lângă Sibiu

Autoritățile județene sunt în alertă după ce un laborator din Cluj-Napoca a confirmat faptul că un porc sacrificat în Colun (comuna Porumbacu de Jos) era bolnav de pestă porcină. Porcul a fost cumpărat din Șura Mică, susține cel care l-a sacrificat. Anul acesta, la nivel național, aproape jumătate de milion de porci au fost eliminați pentru stingerea celor peste 1.200 de focare de pestă porcină africană descoperite în România.

Un porc sacrificat la Colun, sat aparținător de comuna Porumbacu de Jos, a fost bolnav de pestă porcină africană este confirmarea primită de autoritățile județene în cursul acestei dimineți. Probe prelevate de la respectivul porc au fost trimise și la laboratoarele Autorității naționale sanitar-veterinare, de al căror răspuns depinde acum confirmarea faptului că în județul Sibiu există focare de pestă porcină. Focare, deoarece porcul de la Colun a fost cumpărat din Șura Mică. ”Am fost informată în cursul acestei dimineți de către reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor și ai Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Probele de laborator trimise la Cluj au confirmat prezența pestei porcine. Am înțeles de la domnul director al DSVSA Sibiu că mai trebuie și confirmarea de la București. Chiar acum un sfert de oră am mai vorbit cu domnul director și încă așteptăm, în cazul acestei după-amieze vom primi un răspuns. Dacă se confirmă și de la București, vom convoca de îndată Comitetul pentru situații de urgență și vom discuta măsurile care se impun. Am înțeles că respectivul porc a fost cumpărat din Șura Mică, acum sunt pe teren persoane care să verifice situația din teren să vedem dacă au mai ajuns carne sau produse undeva”, a declarat prefectul Maria Minea, pentru Turnul Sfatului.

Primarii din județ sunt în expectativă. ”Deocamdată așteptăm sfatul specialiștilor de la DSVSA. Să vedem dacă este ceva serios, dacă se poate izola. Am înțeles că deocamdată într-o singură gospodărie este confirmată prezența pestei porcine. Deocamdată nu am primit oficial, am înțeles că se dorește confirmarea sigură a situație, pentru a nu se crea panică în rândul populației”, spune Ioan Dorel Martincu, viceprimarul comunei Porumbacu de Jos.

În ceea ce privește situația din Șura Mică, lucrurile nu sunt foarte clare. Persoana indicată drept vânzător de către cei din Colun susține că nu a vândut porci. ”Nu avem date concrete deocamdată, suntem pe teren”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, primarul Valentin Riștea.

”Marți, în jurul prânzului, am fost anunțați de medicul veterinar de la circa Porumbacu, de faptul că într-o gospodărie din Colun a fost sacrificată o scroafă care avea nouă purcei. Ne-am deplasat imediat, am recoltat organe și le-am trimis analiză Laboratorului sanitar-veterinar și pentru siguranța animalelor din Cluj, căruia suntem repartizați, în vederea diagnosticării prezenței virusului în ceea ce privește pesta porcină africană. Ieri (miercuri), în jurul orei 15:00, am primit răspunsul de la DSVSA Cluj, că proba este pozitivă. Probele au fost transportate, potrivit procedurilor, la București, la laboratorul central de referință, care să confirme sau să infirme prezența virusului. Ulterior primirii buletinului de analiză și potrivit concluziilor acestuia se declară sau nu prezența bolii. În caz pozitiv, se convoacă Centrul local de combatere a bolilor, care lucrează sub coordonarea prefectului județului. Deoarece la această oră nu am primit niciun răspuns scris, nu putem spune că avem vreun focar de boală, fiind vorba de o suspiciune de boală. În acest stadiu de supraveghere, noi am luat măsurile care sunt prevăzute în manualul operațional în ceea ce privește pesta porcină africană, atât în Colun, cât și în Șura Mică, de unde a pornit animalul. Deci suntem în stadiul de suspiciune de boală”, spune Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu

Temeri: se dublează prețul cărnii

Confirmarea oficială a unor focare de pestă porcină în județul Sibiu ar avea efecte greu de estimat în acest moment. Confirmarea unor astfel de focare impune luarea unor măsuri ample pe o rază de 20 de km, iar în cazul Colunului o astfel de rază ar include și orașul Avrig. Oraș unde se află și una din cele mai mari ferme de porci din județul nostru. ”Nu știu exact care vor fi măsurile care trebuie luate, dar la noi am înțeles că cei de la DSVSA vor începe o serie de controale de luni. Vor merge în teritoriu, vor fi făcute inspecții, identificați porci și așa mai departe”, spune primarul Avrigului, Adrian David.

Pe de altă parte, unii vânătorii spun că apariția unor focare de pestă porcină ar fi extrem de dificil controlat. ”Încă de când s-a anunțat că se extinde pesta porcină în România toți vânătorii au fost cu urechile ciulite. Suntem aproape de perioada de vârf la mistreț, interesul este mare, vă dați seama. Problema este că mistreții s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, prin mai toate satele au făcut ravagii la porumb și alte culturi și dacă pesta a ajuns în județ nu mai poate fi oprită. Până la Crăciun va acoperi lejer tot județul, n-au ce să-i facă, oricâte filtre vor face ei. Drama cea mai mare va fi la Crăciun, când o să cumpărăm toți kilogramul de carne de porc la preț dublu față de cât e acum”, a declarat un vânător din cadrul AJVPS Sibiu, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit unei informări emise de Autoritatea națională sanitar-veterinară și pentru siguranța animalelor pe data de 24 septembrie, în România ”pesta porcină africană evoluează în 346 de localități din 26 de județe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte trei județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 481.921 de porci afectați de boală și există 2.126 de cazuri la mistreți”.

Potrivit specialiștilor în domeniu, pesta porcină este o boală infecțioasă care nu are nici tratament și nici vaccin. Un porc infestat cu pestă porcină africană moare în cel mult 20 de zile, primele semne ale bolii fiind greu de văzut. Printre cele care se manifestă în faza ”terminală” sunt febra ridicată (peste 40 de grade Celsius), înroșirea pielii, pierderea poftei de mâncare și – cu 24 – 48 de ore înainte de deces – pierderea motricității.
Peste 10.000 de proprietari de porci eliminați au primit despăgubiri de 260 de milioane de lei, mai arată sursa citată. ”Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, mai arată reprezentanții ANSVSA în ultimul comunicat emis pe tema pestei porcine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus