Marţi,
19.03.2024
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Noua stagiune a Filarmonicii Sibiu. Cristian Lupeș: „L-am românizat pe Beethoven prin «Beethovenescu»”

Noua stagiune a Filarmonicii Sibiu. Cristian Lupeș: „L-am românizat pe Beethoven prin «Beethovenescu»”

Noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Sibiu se deschide astăzi de la ora 18:30 cu semnalele sonore ale secțiunii de alamă. Evenimentul va începe de pe terasa Sălii Thalia care va fi iluminată special, pentru a marca stagiunea „Beethovenescu”. Vedeta serii este dirijorul Horia Andreescu, care va ghida Simfonia a V-a de Beethoven.

Stagiunea Filarmonicii de Stat din Sibiu va începe în forță cu una dintre vedetele României din zona dirijorilor Horia Andreescu. Ioana Goicea este solista la vioară din cadrul primului concert, ea este câștigătoarea mai multor premii naționale și internaționale, precum Premiul Regina Elisabeta – premiu apreciat al muzicienilor. Alți invitați importanți ai acestei stagiuni vor fi dirijorul, Tiberiu Soare și violoncelistul Răzvan Suma. Deși stagiunea era pregătită de fostul director - Ioan Bojin, noul director – Cristian Lupeș a invitat încă două nume celebre din muzica Românească – Cristian Mandeal, cel care conduce Orchestra Română de Tineret și violonistul, Valentin Șerban.

„După cum a putut observa publicul ne-am împrietenit și noi cu Dan Perjovschi, care ne-a ajutat cu grafica noului afiș. Ne bucurăm pentru că este un nume notoriu, chiar ne spunea că a fost foarte greu să gândească așa ceva pentru că nu era obișnuit cu un discurs pozitiv. L-am pus în dificultate dar i-a făcut mare plăcere. Aceasta este o prietenie de care ne legăm cu bucurie”, povestește Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Filarmonica de Stat Sibiu se pregătește de o serie de concerte camerale în timpul târgului de Crăciun, pentru sibieni, dar și pentru turiști. În viitor Cristian Lupeș plănuiește o reinterpretare a muzicii camerale din Sibiu, iar acest proiect va purta numele de „Camerele din Sibiu”. Pe lângă locurile devenite „clasice” pentru aceste concerte, precum Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu și Biblioteca ASTRA, se vor introduce locații noi, precum Sinagoga din Sibiu.  „O altă idee din această stagiune este această glumă pe care am plasat-o pe afiș și bucurându-ne de o colaborare cu Festivalul «George Enescu» din Sibiu, care s-a terminat cu Sala Radio în picioare. Sibiu a marcat foarte bine această invitație, iar în anul în care Beethoven împlinește 250 de ani de viață prin muzică. Le-am îmbinat pe cele două și l-am românizat pe Beethoven prin «Beethovenescu»”, detaliază Cristian Lupeș.

cristian lupes foto Miluta Flueras

Filarmonica de Stat din Sibiu a pornit mai multe discuții cu Salvamontul Sibiu și Consiliul Județean în vederea organizării unui concert la Bâlea Lac. Concertul ar fi la cea mai mare înălțime din România, concertul va fi pe timpul zilei pentru a facilita afluxul de oameni. De asemenea, pregătește o serie de concerte la bisericile fortificate din județul Sibiu, concerte cu muzicieni sibieni. Filarmonica va încerca o colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu printr-un concert dedicat lui Beethoven în deschiderea evenimentului. Iar de 1 decembrie se va organiza concertul de ziua națională pentru care s-au selectat melodii românești iubite de publicul larg.

„Îmi doresc să începem un departament de muzică în cadrul Universității «Lucian Blaga» Sibiu. În primă fază o să ne atașăm de departamentul de teatru, iar apoi vom încerca să vedem câți studenții poate atrage Sibiul. Cred că cel mai potrivit învățământ ar fi cel instrumental, mai ales datorită filarmonicii. Muzicienii au tendința de a rămâne în orașul în care au învățat, iar pentru Sibiu este destul de greu să găsească instrumentiști care să vină aici. Cultura înseamnă multe pentru un oraș”, spune managerul, Cristian Lupeș.
 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus