Vineri,
07.05.2021
Innorat
Acum
17°C

Șapte motive pentru care nu cred că vom avea alegeri anticipate

Președintele Klaus Iohannis, un om extrem de calculat de altfel, și-a exprimat foarte clar intențiile pentru ieșirea din actuala criză politică: prioritare sunt alegerile anticipate. Cei mai vocali pe acest subiect au fost Dan Barna și Ludovic Orban, încântați de gândul președintelui. Doar că nimic nu se va putea face în viitorul politic al României fără PSD. Nu până la alegerile parlamentare, care vor fi la termen - în niciun caz anticipate. De ce?

  1. Pentru că social democrații dețin cei mai mulți parlamentari. PSD e partidul care poate dirija orice vot. Moțiunea de cenzură a fost doar excepția care confirmă regula. Niciodată, pe niciun alt subiect, partidele anti-PSD nu vor mai putea obține un număr similar de voturi. Această masă de parlamentari va accepta un guvern minoritar PNL sau de orice altă coloratură care va folosi intereselor social-democraților.
  2. Pentru că PSD are nevoie de o perioadă-tampon până la parlamentare, în care să le arate românilor cum se face politică fără PSD la guvernare. Cu vreo șapte-opt partidulețe care se vor îngrămădi la putere, cu nesiguranță, certuri, lipsă de responsabilitate.
  3. Pentru că social-democrații, dar și toate celelalte partide care au candidat la prezidențiale, vor să-i dea ocazia lui Klaus Iohannis să gestioneze o situație politică explozivă și să-l abată de la campania electorală. Din motivele enumerate mai sus.
  4. Pentru că nici Pro România, nici ALDE, nici PMP și mai ales nici PSD, nu sunt pregătite acum de alegeri. Alegerile anticipate ar folosi, cel puțin teoretic, doar PNL și USR, care au un număr infim de voturi în parlamentul actual.
  5. Pentru că sunt foarte mulți parlamentari, inclusiv în PNL și USR, care nu știu dacă vor mai prinde un loc pe liste. Și ar fi păcat să nu primească o pensie specială pentru un mandat întreg.
  6. Pentru că, din punct de vedere procedural, cel mai repede alegerile anticipate ar putea fi convocate la începutul anului viitor, în lunile ianuarie-februarie. Cu vreo opt luni înaintea campaniei pentru alegerile la termen. În cel mai bun caz. Prea puțin pentru ca liberalii să intre în conștientul colectiv ca fiind la putere. Și oricum nu vor putea realiza nimic într-o perioadă atât de scurtă.
  7. Alegerile anticipate sunt normale pentru România în acest moment politic. Dar sunt complet anormale pentru partidele politice. Credeți că va câștiga din această dilemă România sau interesul politic?
 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Iuly Receu

Acum 1 an

Eu zic sa micsoram ciclurile electorale, sa le facem 6 luni maxim. Ca poate se razgandesc hipsterii si n-are rost sa tot fortam anticipate de fiecare data. Raspunsul sa fie: stai, boss, ca in 4 zile sunt alegeri iar, nu te ambala!
Raspunde

Mircea Stoica

Acum 1 an

Anticipate nu. Poate Tariceanu premier cu sustinere de dreapta si stanga.
Raspunde

Sergiu

Acum 1 an

Mai este un lucru care nimeni nu zice, ca peste 5 ani alegerile parlamentare se suprapun peste cele prezidentiale,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus