Marţi,
04.08.2020
Cer Senin
Acum
22°C

Un nou produs românesc, protejat pe piața UE

10 Octombrie 2019 13:52

Un nou produs românesc, protejat pe piața UE

România are, începând cu 4 octombrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

Cârnații de Pleșcoi au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, și uneori și de capră, și sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut alături de alte peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Cârnații se alătură celorlalte 5 produse alimentare românești protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni. Detalii despre acestea pot fi găsite pe site-ul Comisiei Europene.

Pentru a celebra această specialitate, în România, se organizează, începând cu anul 2008, festivalul ,,Cârnaţilor de Pleşcoi”. Ediția a XIIa a acestui eveniment s-a desfășurat anul acesta în perioada 5 – 6 octombrie, în localitatea Berca, Buzău.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Amintim că la un pas de a obține același lucru este și Telemeaua de Sibiu. Recent s-a încheiat perioada de opoziție europeană, fără a apărea contestații. Autoritățile românești speră că Telemeaua de Sibiu va deveni produs de Indicație geografică protejată în luna noiembrie.

Vizualizari: 499

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus