Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Video - Interviu cu Tomas Lemarquis și Adina Pintilie despre „Nu mă atinge-mă”: „Vulnerabilitate înseamnă multă forță”

Video - Interviu cu Tomas Lemarquis și Adina Pintilie despre „Nu mă atinge-mă”: „Vulnerabilitate înseamnă multă forță”

„Nu mă atinge-mă – Politicile Corpului” este un proiect universitar care pune în dialog problematica identității, intimități și a descoperiri corpului. Proiectul a ajuns în Sibiu, unde regizorul filmului, Adina Pintilie împreună cu Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein și Grit Uhlemann vor discuta liber cu studenții Universități „Lucian Blaga” din Sibiu. Filmul va rula de la ora 18:00, marți, 15 octombrie la Centrul Cultural „Ion Besoiu” în cardul ASTRA Film Festival.

Accesul se face pe bază de bilete, iar studenții beneficiază de intrare liberă, în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare care poate fi făcută aici. Persoanele care au acces de o zi sau la toate proiecțiile de film din cadrul Astra Film Festival 2019 participă gratuit și sunt invitate să se înscrie pe aceeași platformă online, pe baza codului de pe bilete.

Dezbaterea va avea loc în limba engleză, însă va beneficia și de traducere simultană, în limba română.

Tómas Lemarquis este actorul care îl interpretează pe Tomas, fiind unul dintre puțini actori profesioniști din „Nu mă atinge-mă”. Tómas  a apărut în mai multe filme recunoscute la nivel internațional, precum „Blade Runner 2049”, „X-Men: Apocalypse”, „Dreamland” și „Waiting for Anya”.  Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Adina Pintilie despre importanța dialogului în ceea ce privește tematica filmului.

De unde a pornit ideea unui tur universitar?

Adina Pintilie: După ce am avut șansa cu premiul Ursul de Aur de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, filmul a avut o viața deosebită în perioada 2018 - 2019. Am călătorit în 35 de țări și la festivaluri, iar în cele din urmă am ajuns în România, unde l-am lansat în martie 2019. În perioada martie – aprilie au început să apară invitații de la universități și profesori, care și-au dorit să aducă nu numai filmul, dar și formatul de dialog „Nu mă atinge-mă – Politicile Corpului”. Formatul acesta s-a înnăscut organic pentru că filmul deschide o discuție de care cred că avem nevoie cu toții în zilele acestea. Povestim despre lucruri normale din viața noastră, precum corp, identitate, relaționare, intimitate și sexualitate, dar lucruri despre care vorbim foarte greu în viața de zi cu zi. Filmul este un fel de exercițiu de privit înăuntru și de stabilizat anumite construcții, anumite idei preconcepute. De fapt, de aici a pornit filmul, de la ideea de a reînvăța intimitatea și tot ceea ce credem noi despre conceptele ei derivate. Să privim cu ochii deschiși partea aceasta din viața oamenilor. A fost un proces extraordinar, profesorii care au participat la conversațiile din timpul filmului au realizat că ar fi un material pentru studenți.

sursa:IMDB sursa:IMDB

Cu cine colaborați?

Adina Pintilie: Colaborăm cu șapte universități, printre care Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. A fost important să menținem un dialog cu publicul, iar în Sibiu lucrăm cu comunitatea persoanelor cu dizabilități, comunitatea LGBTQ+ și comunitatea interesată de psihoterapie. Ele se numesc comunități vulnerabile, dar noi purtăm un întreg dialog despre vulnerabilitate, pentru că ea înseamnă foarte multă forță. Dacă ești în situația asta dezvolți o altă energie, o forță, un alt punct de vedere asupra lucrurilor care pot deveni un atu. Cu toate acestea, comunitățile sunt vulnerabile, dar nu prin ele însele, din cauza mediului care nu le pune la dispoziție aceleași norme.

Cum au reacționat studenți?

Adina Pintilie: Am primit un răspuns extraordinar din București, unde am avut studenți de la psihologie. Sunt tineri de 18 – 19 care un mod de gândire... foarte deschiși și au înțeles foarte bine propunerea filmului. Foarte mulți din noi se confruntă cu ideea așteptărilor cu care creștem, ideile preconcepute despre lume și realitatea experienței. Dacă aceste realități nu corespund cu așteptările tale apar foarte multe tensiuni, probleme, depresii. Filmul aducând în prim – plan aceste multiple posibilități umane care sunt naturale, ajută la acest proces de acceptare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus