Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
5°C

Sibiu - Capitală Universitară Europeană: „Ne străduim să introducem tehnici laparoscopice”

Sibiu - Capitală Universitară Europeană: „Ne străduim să introducem tehnici laparoscopice”

Proiectul „Sibiu - Capitală Universitară Europeană” se desfășoară pe durata a șapte luni din mai până în noiembrie,  ajuns la ediția a V-a. Ultimul eveniment în cadrul proiectului este format din ateliere medicale interactive, din trei arii diferite, reunite sub denumirea „Experimente și Eurostică în Medicină”.

Primul atelier este dedicat chirurgiei și va fi ghidat de doctorul Ovidiu Bardac. Atelierul „Anatomia chirurgicală a regiunii inghinofemurale” este menit studenților mediciniști dar și publicului larg interesat de domeniu. Acesta oferă cunoștințe de bază asupra anatomiei chirurgicale a regiunii inghinofemurale cu scopul de a facilita înțelegerea diverselor tehnici chirurgicale practicate în hernia inghinală și femurală. Se vor furniza informații care să asigure înțelegerea principiilor chirurgicale de bază în chirurgia deschisă și laparoscopică a herniei inghinofemurale. Ei vor fi familiarizați cu stabilirea indicației chirurgicale și alegerea procedurii chirurgicale adecvate.

„Mă bucur că au venit foarte mulți tineri. În ceea ce privește tehnologia este clar că joacă un rol mult mai important în medicină. În Sibiu ne străduim să introducem tehnici laparoscopice, pentru că noi considerăm că este viitorul”, spune conferențiarul, Ovidiu Dorin Bardac.
Unul dintre cursuri este dedicat inițieri în urologia laparoscopică, curs susținut de profesorul universitar Nicolae Grigore și conferențiarul universitar Adrian. Progresul efectuat în domeniul chirurgical și cu precădere în domeniul chirurgiei urologice laparoscopice au dus la creșterea exponențială în ultimul deceniu al intervențiilor minim invazive pentru patologii urologice oncologice și malformative, care până de curând reprezentau apanajul chirurgiei deschise.

Facultatea-de-medicină-sibiu-capitală-universitară-europeană-ateliere (27)

“Acest eveniment are scopul de-a iniția tinerii studenți și rezidenți în specialitățile urologice, chirurgicale și de medicină legală în noile tehnologii aplicate în diagnosticul și tratamentul lor. În special pe tehnicile mini invazie moderne în tratamentele aplicate urologic și chirurgical. Laparoscopia va rămâne un subiect de interes pentru tinerii specialiști care vor trebui să se intereseze și să participe la aceste ateliere”, spune profesorul doctor Grigore Nicolae.
Studenții de la medicină au multe opțiuni de carieră pe parcursul educației lor. Una dintre deciziile majore este dacă să urmeze o carieră într-un domeniu chirurgical sau non-chirurgical. Prin acest curs putem să oferim posibilitatea de a experimenta și exersa abilitățile înnăscute și modul în care acestea pot influența alegerea acestora în cariera viitoare. „Medicina este frumoasă și cineva trebuie să asigure în continuare orientarea pentru om. Dacă vor alege specialități chirurgicale este greu de spus. Prin aceste activități încercăm să le arătăm tinerilor o parte mai frumoasă a specialităților chirurgicale”, spune Ovidiu Bălă, doctor în Germania.

Facultatea-de-medicină-sibiu-capitală-universitară-europeană-ateliere (1)

Doctorul Sanda Dura va susține un curs special denumit „Particularități în Abordarea Medicală a Victimelor Agresiunilor”. Scopul prelegerii este de a oferi o viziune integrată în abordarea victimelor agresiunilor fizice  între sistemul îngrijirilor de sănătate şi domeniile conexe. Managementul victimelor heteroagresiunii are un caracter multisectorial, prin implicarea profesioniștilor din sectorul medical, a organelor de urmărire penală și cercetare penală, a instanţelor judecătorești și serviciilor sociale. În acest sens, este esenţial ca atât specialiștii din domeniile implicate, cât și pacientul-victimă să conştientizeze responsabilitatea lor privind evaluarea corectă și completă a cazului, precum și întocmirea şi eliberarea adecvată a documentelor medicale, ca suport  al deciziei juridice corecte a instanţei.

„Am pornit în realizarea acestui atelier de la două premise, de-a aduce informații noi și că trebuie să fim mai uniți în ceea ce privește agresiunea asupra femeilor. Având în vedere că trebuie să depășim împreună obstacolele sistemului. Vreau ca acest atelier să fie un prilej să găsim noi forme de colaborare în asistența victimelor traumelor”, a declarat Sandra Dura, Medic Specialist în Sănătate Publică și Psihiatru.
Perioada de desfășurare a evenimentului este în perioada 15 – 20 octombrie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în cadrul Facultății de Medicină. Sunt aproximativ 300 de persoane implicate în eveniment, precum studenți, rezidenți și specialiști din domeniul medical, juridic, asistență socială, psihologie, precum și publicul interesat din diferite domenii de activitate. „Este întotdeauna un privilegiu să particip la activități cu caracter științific și didactic, mai ales când este o participare masivă din partea studenților. Sunt șase activități pentru studenți care se desfășoară de astăzi de la 9 dimineața, inclusiv în Facultatea de Medicină și de aceea mă bucur că studenți sunt în număr atât de mare. Sper ca genul acesta de activități să se permanentizeze”, spune doctorul Ioan Marian Ţiplic, Prorectorul Programelor Academice.

Facultatea-de-medicină-sibiu-capitală-universitară-europeană-ateliere (24)

 

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus