Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Parlamentarii propun să amendeze școlile care nu asigură adrenalină injectabilă în cabinetele medicale. „Noi nici măcar cabinet medical nu avem”

Parlamentarii propun să amendeze școlile care nu asigură adrenalină injectabilă în cabinetele medicale. „Noi nici măcar cabinet medical nu avem”

Școlile din România ar putea fi obligate să asigure în cabinetele medicale prezența adrenalinei injectabile care e folosită în cazul unui șoc alergic la elevi. Instituțiile de învățământ ar putea fi amendate cu până la 20.000 de lei dacă nu se vor conforma. Este vorba despre o inițiativă legislativă înregistrată recent în Senat și care a fost deja trimisă Guvernului pentru un punct de vedere. În județul Sibiu există încă școli care nu au un cabinet medical și nici măcar un medic care să aibă grijă de sănătatea copiilor.

Autor al proiectului este Ileana Dumitrache, deputat PSD. În expunerea de motive inițiatoarea proiectului de lege spune că dacă în Europa există statistici privind dinamica numărului persoanelor diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice (în creștere), „în România numărul acestora nu este identificat, neexistând o centralizare a celor ce au aceste probleme de sănătate”. „Cu toate acestea, rețelele de socializare din țara noastră sunt invadate de mărturiile părinților care se confruntă tot mai des cu afecțiuni alergice în cazul copiilor lor”, argumentează autoarea.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice vor fi luate la evidență, iar instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, de stat și privat, unități de cazare care organizează tabere etc. trebuie să dețină cel puțin o doză injectabilă de adrenalină pentru autoinjectare, încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Mai mult, se propune ca în 2 ani de la adoptarea legii, să se creeze centre regionale de alergologie în funcție de numărul persoanelor înregistrate în Registrul Național pentru Evidența Persoanelor cu Boli și Afecțiuni Alergice.

„Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existența unei doze cu termenul de valabilitate expirat în una dintre instituțiile și unitățile menționate se sancționează cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 și 20.000 de lei”, se menționează în textul expunerii de motive.
Autorea proiectului precizează că pe piață o doză de adrenalină pentru autoinjectare costă 200 de lei, iar costurile generate de analizele necesare în vederea diagnosticării cu boli sau afecțiuni alergice a persoanelor care prezintă suspiciuni sunt de aproximativ 2.000 de lei pe pacient.

Medicii spun că învăţătorii şi asistenţii şcolari pot fi învăţaţi să facă un gest salvator şi să ajute copiii alergici, înainte de sosirea ambulanţei. Realitatea din teren este însă alta. În multe școli nu există cabinete medicale și nici medici, iar în altele activează un asistent medical, care nu are multă putere de decizie.

Spre exemplu, directoarea Școlii gimnaziale „Mihai Viteazul” din Șelimbăr spune că instituția s-a nu a avut niciodată un cabinet medical și că abia în acest an primăria a angajat un asistent medical

„Am văzut încă anul trecut instrucțiunile publicate de Inspectoratul Școlar Județean despre utilizarea epipen-ului. Mă întrebați dacă e util acest lucru - având în vedere că nu avem nici măcar cabinet medical pentru cele șase structuri (Școala gimnazială „Mihai Viteazul” Șelimbăr, Școala gimnazială Veștem, Grădinița cu program prelungit Șelimbăr, Grădinița cu PP Veștem, Grădinița cu program normal Bungard și Grădinița cu program normal Mohu - n.n). Anul acesta am obținut un asistent medical care se va ocupa de structuri. Vizavi de acest pen îl consider necesar atâta timp cât ai asistență medicală, dar dacă nu ai... îmi vine foarte greu să cred că un profesor sau un cadru didactic va injecta un copil”, spune directoarea Bianca Dordea. Directoarea școlii de la Șelimbăr, unde învață aproximativ 560 de elevi, a precizat că în instituție nu au fost înregistrate cazuri când utilizarea acestei soluții să fie necesară. „Să știți că foarte multe școli n-au cabinete medicale, iar multe sunt arondate la un cabinet. Adică nu au în incinta școlii acest cabinet și nici pe raza localității. Și în mediul rural situația este și mai tristă”.
Directoarea școlii de la Agnita ne-a spus că nici nu știe despre ce injecție este vorba și nici nu a dorit să ne spună părerea ei despre inițiativa din parlament. „Nu am avut asemenea cazuri”, a răspuns directoarea.

La unul dintre colegiile din Sibiu am discutat cu asistenta medicală a instituției care nu a dorit să fie citată. „Eu nu m-am confruntat cu situații de acestea. Epipenurile sunt ușor de folosit. O părere avizată puteți lua de la un medic, eu sunt doar asistentă. Noi ne lovim de două legi - una care ne spune că nu putem să adminsitrăm nimic fără voia medicului și pe de altă parte, să te trezești în fața unui șoc anafilactic... având epipenul și neavând voie să-l administrăm, practic îl avem degeaba. Dar sunt cabinete unde este și medic și acolo ar fi utile. În caz de șoc anafilactic e bine să fie această adrenalină injectabilă, dar eu nu m-am confruntat cu un caz de acesta. Se întâmplă mai rar. Nu pot să vă spun dacă ar fi util ca să fie obligatoriu. Știu că acolo unde există medic ei au cerut și îl au”.

La încpeutul acestui an din datele transmise de IȘJ Sibiu, reiese că în doar 50 de instituții de învățământ din 115 care au raportat aceste informații există un cabinet medical.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus