Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Cunoaște mediul de afaceri chinez din prima sursă, într-un program postuniversitar unic și inovativ la ULBS

Cunoaște mediul de afaceri chinez din prima sursă, într-un program postuniversitar unic și inovativ la ULBS

Interesul tot mai crescut al mediului academic și de afaceri pentru cultura și economia chineză, dar și resursele informaționale și umane care stau la dispoziție, i-au determinat pe reprezentanții ULBS și ai celei mai mari universități din China să creeze un program de studii postuniversitare în domeniul Inginerie și Management, intitulat International Industrial Business and Management, care va funcționa în limba engleză. Înscrierea la acesta mai durează încă 2 săptămâni, iar scopul pricnipal este formarea de specialiști în domeniul afacerilor specifice mediului industrial internațional, în special cel chinez.

Orientarea internațională și mobilitatea academică reprezintă părți importante în dezvoltarea universităților românești, acestea fiind de fapt și unele dintre crteriile care sunt luate în calcul la realizarea clasamentelor instituțiilor superioare. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a construit în ultimul an parteneriate importante cu instituții de pe toate continentele, iar China s-a dovedit a fi un partener important în dezvoltarea universității, mai întâi prin Institutul Cunfucius, iar apoi prin relațiile cu alte universități. Colaborarea dintre ULBS și East China University of Science and Technology din Shanghai, oficializată în cursul anului 2018, reprezintă o dovadă evidentă de integrare în aceste obiective, fiind o componentă importantă a strategiei de internaționalizare și dezvoltare a instituției.

Recent la ULBS a fost lansat un program de studii superioare destinat absolvenților universităților, indiferent de facultatea, profilul sau specializarea absolvită. Aceștia au ocazia să acumuleze cunoștințe despre cultura, dar mai ales despre mediul de afaceri chinez.

Prof.univ.dr. Dan Dumitrașcu, director al Departamentului de Inginerie Industrială și Management din cadrul Facultății de Inginerie și coordonatorul acestui program din partea ULBS, ne-a vorbit spus că programul a fost creat în contextul tendințelor internaționale actuale, în care China deține un rol important ca partener economic, existând un interes tot mai crescut al mediului academic și de afaceri față de cultura, economia și mediul de afaceri chinez.

„Desfășurarea de cursuri în colaborare cu ECUST reprezintă o componentă a programului de colaborare dintre cele două universități. În acest moment, există un un program pilot care presupune predarea de către profesori de la ECUST de cursuri de afaceri în mediul socio-economic chinez. Acest program pilot, dar și buna funcționare a centrului Confucius din cadrul ULBS, constituie exemple de bună practică ce stau la baza unei noi propuneri, cea de dezvoltare a unui program de studii postuniversitare în domeniul Inginerie și Management, întitulat International Industrial Business and Management, care va funcționa în limba engleză. Scopul principal al acestui program de studii postuniversitare este formarea de specialiști în domeniul afacerilor specifice mediului industrial internațional, în special cel chinez. Propunerea dezvoltării unui program de studii postuniversitare vine în contextul tendințelor internaționale actuale, în care China deține un rol important ca partener economic”, ne-a spus profesorul Dumitrașcu.
Potrivit lui, dezvoltarea afacerilor cu China prezintă tendințe de creștere evidente, inclusiv cu țara noastră, specialiștii în acest domeniu fiind astfel în continuă creștere: „Existența unui parteneriat solid cu ECUST face ca propunerea să fie fezabilă, în cadrul programului, fiecare din părțile implicate - ULBS si ECUST - își pot astfel aduce contribuția, în raport cu experiența”.

Este important de menționat că planul de învățământ propus este unul modern, în concordanță cu tendințele din domeniu, fiind orientat către cunoașterea specificității mediului de afaceri chinez, iar la cursurile programului participanții vor putea afla despre rolul și locul Chinei în economia mondială, despre istoria și legislația afacerilor chineze, dar și despre cum pot dezvolta afaceri în mediul chinez. Aceste cursuri sunt:

 • Leadership în organizații industriale (Leadership in Industrial Organizations)
 • Managementul calității (Quality Management)
 • Sisteme informatice în afaceri (Information Systems in Business)
 • Marketing în industrie (Marketing in Industry)
 • Dezvoltarea proiectelor de afaceri în industrie (Industrial Business projects Development)
 • Fezabilitatea afacerilor (Business Feasibility)
 • Mediul de afaceri industriale chinez (Chinese industrial business environment)
 • China în economia mondială (China and the world economy)
 • Managementul resurselor și sustenabilitate (Resource Management and Sustainability)
 • Istoria și cultura chineză (Chinese History and Culture)
 • Legislația chineză a afacerilor (Chinese Business Law )
 • Piața financiară chineză (Chinese Financial Marke)
„Fezabilitatea unui astfel de program poate fi demonstrată și de următoarele argumente: există un interes tot mai crescut al mediului academic și de afaceri față de cultura, economia și mediul de afaceri chinez; planul de învățământ propus este unul modern, în concordanță cu tendințele din domeniu, fiind orientat către cunoașterea specificității mediului de afaceri chinez, dezvoltarea antreprenoriatului și intrapreneroriatului în egală măsură. Planul de învățământ asigură dezvoltarea competențelor profesionale și transversale; resursa umană din ambele universități, de un înalt prestigiu profesional, deține o bogată experiență internațională, prin participarea în proiecte educaționale internaționale; resursele informaționale constau din materialele didactice și lucrări științifice valoroase, elaborate de către profesorii titulari de curs; resursele materiale și mijloacele de predare există, iar resursele financiare sunt suficiente, fiind puse la dispoziție de partenerul chinez prin bugetul programului de colaborare; grupul țintă vizat de program este național și internațional, ceea ce face ca șansele de creștere a fezabilității economice să fie mari. Inexistența concurenței, gradul de inovativitate al programului sunt argumente puternice în demonstrarea fezabilității și sustenabilității programului de studiu”, a argumentat profesorul universitar dr. Dan Dumitrașcu.

Precizăm că perioada de înscriere mai durează încă 2 săptămâni, iar cursurile se vor desfășura pe parcursul a 200 de ore. Pentru a fi acceptat la curs, candidații vor trece o probă de interviu. Numărul total de locuri disponibile este 50, iar taxa de studiu – 2.800 lei.

Actele necesare înscrierii:

– Fișa de înscriere (descarcă aici); – Certificat de naștere (copie); – Carte de identitate (copie); – Diploma de Bacalaureat (copie legalizată); – Diploma de Licență (copie legalizată).

Întregul program se desfășoară în perioada noiembrie 2019 – aprilie 2020.

Informații suplimentare pot fi obținute și la Cabinetul prorectorului pentru activități didactice, de pe Bd. Victoriei, nr.10, et.I, Camera 110, tel. 0269211083 sau la Departamentul Inginerie Industrială și Management, Str.Emil Cioran, nr.4, et.II,Sala IM 221

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus