Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
33°C

Foto. Arhitecții sibieni au sediu: „De multă vreme nu s-au făcut lucrări la această clădire”

Foto. Arhitecții sibieni au sediu: „De multă vreme nu s-au făcut lucrări la această clădire”

Uniunea Arhitecților din România, filiala din Sibiu, a inaugurat  sediul oferit de Primăria Municipiului Sibiu într-un spațiu din Piața Mică, la numărul 24. În cadrul inaugurării a fost vernisată și expoziția de pictură a arhitectului Cristina Țurlea, compusă din peisaje reprezentative pentru Sibiu. De asemenea, a avut loc lansarea de carte „Înnebunește-i” a autorului Ștefan Țurlea, recunoscut pentru realismul cu care își tratează romanele polițiste.

Uniunea Arhitecților din România, filiala din Sibiu, a inaugurat un nou spațiu dedicat arhitecturii și artei, în prezența Primarului Sibiului, Astrid Fodor. Noul sediu se află pe pasajul care duce spre Piața Aurarilor, într-o clădire monument istorică renovată recent. Spațiul a fost oferit arhitecților de către Primăria Municipiului Sibiu. „În acest spațiu mic, împreună cu președintele Ordinului Arhitecților filiala Sibiu, sperăm să încercăm să închegăm niște cooperări cu cei care nu au auzit sau nu știu exact ce fac arhitecții și cu ce se ocupă”, spune Mircea Țibuleac, președintele filialei.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (25)

Arhitectul care a proiectat renovarea acestei clădiri monument istoric este Liviu Gligor, iar firma de constucții Old Residence s-a ocupat de reabilitarea propriu-zisă. „Spațiul a fost o problemă pentru că era ud și era stricată pardoseaua. De multă vreme nu s-au făcut lucrări la această clădire, iar dificultatea a fost să o însănătoșim. Atunci când trioul arhitect – constructor – beneficiar colaborează bine, nu poate ieși decât ceva frumos”, spune arhitectul Liviu Gligor.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (29)

Mircea Țibuleac, președintele filialei Sibiu a Uniunii Arhitecților din România, a mulțumit persoanelor implicate în acest proiect. Aproximativ 30% din valorile spațiului au provenit de la sponsori, adică o sumă de aproximativ 50 de mii de euro.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a vorbit despre noul sediu, iar apoi și-a arătat admirația față de pictorul – arhitect Cristina Țurlea, dar și față de Ștefan Țurlea, declarându-se un fan al genului literar.

„Vreau să vă spun că atunci când mi-ați spus că vă doriți un spațiu necomercial, eu m-am bucurat foarte mult. Știam că dacă veți primi un spațiu ca acesta, va fi complet reabilitat după toate normele, în această situație este o afacere win-win. Într-o clădire de patrimoniu a Primăriei Sibiu, dumneavoastră ați investit, ați reabilitat-o, vorbesc de partea pe care v-am putut-o pune la dispoziție și de fapt câștigă comunitatea sibiană. Avem un Centru Cultural Arhitectural care cred că se potrivește Sibiului, care are acest patrimoniu valoros și mă gândesc că poate cei care au nevoie de consultanță pot veni aici să ceară un sfat. Vreau să vă felicit, dar vreau să o felicit și pe doamna arhitect Cristina Țurlea pentru expoziție. După ce ați demontat expoziția din Primăria Sibiului, mi-ați lăsat un tablou care acum stă la loc de cinste în primărie. În seara aceasta avem și o lansare de carte, iar eu trebuie să recunosc să îmi plac foarte mult romanele crime. Mă bucur foarte tare pentru lansarea unei cărți care pe mine mă deconectează”, a declarat primarul Astrid Fodor.

De asemenea, într-un moment de sinceritate, primarul Sibiului a dezvăluit arhitectul care a proiectat spațiul pentru informare turistică de la Primăria Sibiu. „Noi o să reamenajăm spațiul pentru informare turiști și autorul proiectului este domul arhitect Liviu Gligor. Este a patra încercare, celelalte trei proiecte nu am considerat că se potrivesc clădirii în care este acest centru de informare. Acest proiect mi s-a părut deosebit pentru că îmbină stilul cădirii cu modernul. Eu vă invit să îl vedeți când o să îl inaugurăm. Vă invit pe dumneavoastră, doamnă arhitect, să încercăm acele panouri să vedem cum se potrivesc cu tablourile dumneavoastră”, a declarat Primarul Sibiului.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (13)

„Spațiul este minunat, efortul pe care l-au făcut cu toții este foarte frumos. Într-un fel foarte natural, în alt fel aproape imposibil în zilele noastre, dar ei au dovedit că este posibil”, a spus arhitectul Cristina Țurlea despre spațiul în care este amenajată expoziția ei.

Expoziția va rămâne deschisă pe perioada 1-30 noiembrie, la Centrul de Cultură Arhitecturală din Sibiu. „Întâlnire cu orașul” este titlul sub care se adună o parte din tablourile recente ale arhitectului Cristina Țurlea. Picturile surprind peisaje urbane în diferite anotimpuri, în diferite momente ale zilei, în tehnici diferite.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (21)

„Înnebunește-I” de Ștefan Țurlea este o carte crime, în care realitatea și ficțiunea se îmbină în mod surprinzător. Evenimentele sunt inspirate din realitatea imediată, din evenimente care au avut loc pe parcursul acestui an. Povestea pornește de la un ziarist cunoscut care face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească pentru că sunt speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul are oameni infiltrați inclusiv în poliție, unde tabere adverse lupta pentru putere. În acest răstimp, la Gurile Dunării are loc o captura uriașă de droguri - două tone. Intervin mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul sau Petrus, care descâlcește cât de cât ițele.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (14)

Uniunea Arhitecților din România este o asociație profesională de creatori, apolitică, independentă care desfășoară o activitate de utilitate publică pe durată nelimitată, dispunând de buget și patrimoniu propriu. UAR are ca scop promovarea arhitecturii și urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit și a peisajului.

Uniunea Arhitectilor - sediu nou (9) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (15) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (10) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (12) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (6) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (4) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (2) Uniunea Arhitectilor - sediu nou (25)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

''Pasajul Scarilor''?!? Halal jurnalist cu astfel de greseala! Afla singura care e adresa oficiala.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Ironic si adevarat: Un spatiu mic, in Piata Mica, pentru niste arhitecti mici. Nu i-am vazut sa se zbata pentru a scoate orasul asta din mainile smecherilor afaceristi imobiliari, nu se zbat pentru a opri dezvoltarea haotica a orasului, strazile noi care din start sunt cu sens unic, constructii care nu respecta legislatia... Candva existau arhitecti mari care isi faceau meseria cu pasiune. Au lasat in urma bulevarde late, cladiri impresionante si bine gandite. Generatiile de pe vremea comunistilor si cele de dupa ei ce ne lasa? Cartiere ghetou in care ar fi bine sa nu fie nevoie de pompieri vreodata, orase semiparalizate si o calitate a vietii pe masura...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus