Vineri,
20.09.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Sibianul trimis de la Ana la Caiafa pentru doi copii cerșetori: „Ce faci atunci când vezi un copil cerșind? Cazi în capcană sau apelezi la autorități?

Sibianul trimis de la Ana la Caiafa pentru doi copii cerșetori: „Ce faci atunci când vezi un copil cerșind? Cazi în capcană sau apelezi la autorități?

Fie că se așază la o terasă în centrul orașului sau merg la cumpărături la un hypermarket, sibienii dau nas în nas adesea cu cerșetori sau, chiar mai rău, cu copii trimiși de părinții lor să inspire milă. Situația este cu atât mai tristă cu cât acești oameni ai străzii nu par a fi deranjați de faptul că sunt amendați în mod constant și își continuă activitatea nestingheriți. De cealaltă parte, autoritățile care ar putea să facă ceva nu fac prea multe. În afară de sancțiunile de la polițiștii locali, cerșetorii nu prea au bătăi de cap, povestesc mai mulți sibieni care s-au confruntat recent cu sistemul. 

Mame cu copii mai mult morți decât vii în brațe, copii murdari cu haine rupte, bărbați cu povești înduioșătoare, oameni ai străzii care dorm și își fac nevoile pe unde apucă – la Sibiu găsim cel puțin câte un exemplar din fiecare. Din păcate, faptul că sunt amendați de Poliția Locală nu îi descurajează, astfel că autoritățile dau tot mai multe sancțiuni și fără rezultat. De partea cealaltă se află proprietarii de hypermarket-uri și restaurante. Dintre aceștia unii îi mai alungă pe cerșetori, în timp ce alții nici măcar nu se mai obosesc.

De la începutul anului până în prezent, potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Sibiu, au fost acordate 453 sancțiuni pentru apelare la mila publicului, 11 sancțiuni pentru îndemnul minorilor la săvârșirea de contravenții (apelare la mila publicului) și o sancțiune pentru determinarea unei persoane să cerșească. Cele mai multe amenzi s-au strâns în ultimele trei luni, perioada 1 august – 31 octombrie, în număr de 223 pentru cerșetorie și șase pentru îndemnul minorilor la apelare la mila publicului.

Marius Micu, un sibian care s-a săturat să vadă cerșetori la tot pasul, a decis recent să încerce să rezolve de unul singur problema. Asta după ce, mergând într-o zi la cumpărături, a descoperit cât de indiferent și stricat este sistemul în ceea ce privește oamenii străzii.

„Cu toții știm despre ce este vorba. Cu toții am văzut cerșetori “la datorie” și minori obligați să cerșească. Ce faci atunci când un minor apelează la mila ta materială? Cazi în capcană sau apelezi la autorități? Probabil din comoditate îi arunci 1 leu sau pur și simplu întorci privirea și mergi mai departe. Câți v-ați adresat autorităților? Știți pe cine să contactați? Știți cine o să vă bage în seama? Vă spun eu…NIMENI”, spune bărbatul.
Bulgărele a început să se rostogolească într-o dimineață, pe la ora 9:00, când Marius a ajuns la hypermarket-ul Lidl, de pe Șoseaua Alba Iulia. La intrare a fost întâmpinat de doi copii cu rugămintea deja cunoscută: „Dă-ne, nenea, și nouă un leu”.

Sibianul încearcă să discute cu paznicul care, plictisit, le face puțin vânt copiilor mai încolo. Curând cei doi se întorc la intrarea în magazin. Marius cere să vorbească cu managerul și nu reușește să rezolve mare lucru. Apoi apelează la Poliția Locală, unde i se spune că este vorba de un spațiu privat unde această instituție nu are autoritate.

Întreaga poveste:

După ce a publicat această postare pe pagina personală de Facebook, Marius a mers chiar mai departe. A solicitat să intre în audiență la Poliția Locală pentru a discuta cu adjunctul serviciului și a avut discuții cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, în speranța că se vor face mai multe demersuri pe lângă simpla sancționare a acestor persoane.

Sesizările nu se opresc aici

O altă sesizare vine de la Florin, un sibian care locuiește în centrul orașului, la doar două străzi mai jos de Bălcescu, de această dată cu privire la un cerșetor adult. Florin povestește cum în fiecare zi se întâlnește cu același cerșetor care doarme pe o bancă puțin mai sus de locuința sa. A făcut mai multe sesizări la Poliția Locală, prin aplicația Sibiu City App, dar cum, necum cerșetorul dispare de fiecare dată până ajung autoritățile.

„Fiicei mele îi este teamă să treacă pe acolo când merge la școală sau la magazin. Nu e normal ca în centrul orașului omul acela să doarmă nestingherit pe o bancă și nimeni să nu se sesizeze. Ce mi se pare absolut fantastic este că de fiecare dată când solicit intervenția autorităților, cerșetorul dispare pur și simplu. E de negăsit. Apoi, o oră mai târziu când mă întorc acasă, e la loc pe bancă, doarme liniștit”, spune Florin.

WhatsApp Image 2019-11-01 at 1.49.33 PM

WhatsApp Image 2019-11-01 at 1.48.31 PM (1) WhatsApp Image 2019-11-01 at 1.48.32 PM WhatsApp Image 2019-11-01 at 1.48.31 PM

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Vizi

Acum 4 ani

Nu prea inteleg ce e ilegal cu dormitul pe banca? Ai face mai bine sa ii duci ceva de mancare si sa incerci sa-l ajuti decat sa sesizezi politia ca esti nemultumit de oamenii sarmani care au tupeul sa doarma pe strada in zona ta. Ce ai vrea sa ii faca politia? S-a dat vreo lege care zice ca nu te poti intinde pe o banca publica?
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

A da amenzi unor oameni care nu au posibilitatea, educatia sau intentia de a le plati e o frectie la un picior de lemn. Atunci cand traiesti in strada si iti duci traiul de la zi la zi faptul ca ai o amenda sau 100 devine irelevant. Este relevant doar pentru a justifica o politie locala ineficienta. O societate care vrea sa rezolve acest flagel vine cu solutii, nu cu pedepse. Copii aia ar trebui preluati intr-un sistem care sa-i apere, educe ca sa devina niste adulti responsabili.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Perfect de acord. Dar asta inseamna o colaborare intre institutiile locale, asta inseamna sa iesi din birou si sa te implici, sa faci ceva. Nu sa spui ca nu ai competente.
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Eu am intalnit in parcarea de la Kaufland si Lidl o pereche de tineri (concubini presupun) care mi-au solicitat sa- i ajut cu un leu iar cand le-am spus ca nu am bani dar pot sa- i ajut cu un loc de munca stabil mi-au intors spatele si au plecat.Oare ce fel de rezolvare se poate aplica in acest caz ? si nu este unicul , la Mall in Selimbar este plina parcarea de asemenea specimene.Acesti indivizi nu au nici cea mai mica intentie de a schimba ceva in viata lor ( adica de a muncii ) , asteapta mila trecatorilor si se multumesc cu atat .
Raspunde

jiji becacali

Acum 4 ani

Normal ca nu intentioneaza sa munceasca atat timp cat din mila oamenilor probabil traiesc foarte bine. Mai pui si alocatiile copiilor si ajutoarele sociale de la primarii, probabil ca huzuresc de-a dreptul fara sa faca nimic ;-) Zilele trecute langa magazinul Dumbrava din centru, m-au abordat 2 cetatene cu cate cel putin un copil mic in brate + altul pe langa. Cand le-am intrebat de ce nu se duc sa munceasca ceva au replicat ca nu au ce face cu copiii, trebuie sa stea sa ii creasca. Cand le-am intrebat de crese si gradinite au plecat sa deranjeze pe altcineva. Nu vad vreo primarie care sa le dea ajutoare sociale doar daca isi duc copiii la cresa/scoala/gradinita, daca fac ceva munca in folosul comunitatii sau presteaza in vreun fel ceva. Pacat ca astia au drept de vot...
Raspunde

LaFlemme

Acum 4 ani

"își fac nevoile pe unde apucă" - ai in Sibiu toalete publice?
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

desigur, dar toate sunt cu plata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus