Marţi,
07.07.2020
Partial Noros
Acum
19°C

Jaful din Aeroport: ”90 euros for the Center”

07 Noiembrie 2019 12:34

Jaful din Aeroport: ”90 euros for the Center”

Mai bine de 400 de lei cer taximetriștii turiștilor care aterizează la Sibiu pentru a-i transporta până în centrul orașului. Iar localnicilor care revin la Sibiu li se refuză transportul, fiind vânate doar cursele externe. Cu toate că astfel de exemple pot fi experimentate și văzute în fiecare noapte în parcarea Aeroportului, iar un regulament de sancționare există de mai bine de un an, oficialii acestuia au aplicat o primă sancțiune doar după ce au fost întrebați în mod direct ”de ce le este imposibil să scape de astfel de taximetriști”.

A devenit deja un fapt larg cunoscut faptul că, mai ales noaptea, taximetriștii din parcarea Aeroportului Internațional Sibiu refuză cursele locale, ”de oraș”, pentru a accepta doar comenzile făcute către alte localități. A filmat Turnul Sfatului astfel de scene în urmă cu un an, au umplut sibienii paginile de socializare cu astfel de istorisiri. Ultima descriere, transmisă redacției de către o sibiancă venită cu zborul de la Londra, redă o imagine de clan interlop a găștii de taximetriști care staționează în fața aerogării din Sibiu.

”Era noaptea târziu, iar noi ne aflam printre sumedenia de pasageri proaspăt coborâți dintr-o cursă Wizz Air. Obosiți, bineînțeles, am sperat să găsim un taxi cât mai rapid chiar în fața aeroportului, pentru a ajunge acasă. Ieșind în fata terminalului, ne-am bucurat inițial să vedem că sunt multe taxiuri staționând chiar în față la «Sosiri», patru - cinci mașini de la firma de taxi 942 și alte câteva de la 953. Toate bune și frumoase, până am încercat să CONVINGEM (fiindcă, da, asta a ajuns să însemne taximetria în fața aeroportului din Sibiu) un taximetrist, oricare, să ne ducă și pe noi la destinație (un cartier obișnuit din Sibiu). Deși mașinile staționau acolo, iar șoferii lor stăteau sprijiniți pe fiecare automobil în parte urmărind pasagerii care părăsesc terminalul, aceștia nu făceau decât să studieze «piața» vigilent (îmi pare rău că trebuie să o numesc așa, dar chiar asta făceau – studiau oamenii din cap până în picioare, încercând să vadă dacă este turist străin sau nu)”, descrie Corina Popa peisajul (re)întâlnit la Sibiu.

”Am petrecut aproximativ 25 de minute în acel loc așteptând o mașină de taxi și i-am putut observa. De la «unde mergeți?» (după ce le spuneam că în Sibiu și numele cartierului, le pierea instant orice interes și ne pasau efectiv la colegul următor), până la afirmația (spusă pe un ton ironic-amuzant, cel puțin pentru ei) «Așteptăm valoarea, turiștii străini»”, Corina Popa
Și pentru că nu au reușit să convingă niciun taximetrist să îi transporte în oraș, Corina Popa și familia ei au solicitat prin telefon o mașină. Până la a cărei sosire i-a fost imposibil să nu vadă și audă modul în care taximetriștii abordau turiștii ”scanați”. ”După un studiu rapid de piață, au abordat, ei singuri, DOAR cele câteva cupluri de turiști englezi, proaspăt sosiți în Sibiul nostru. Deși nu ne doream, le-am putut auzi foarte bine discuția și modul grosolan (pe același ton ironic-amuzant) prin care aceștia le cereau – citez – «90 euros for the Center». Ați făcut ochii mari? Așa și noi, auzind live totul și observând în continuare cum turiștii străini au încercat să negocieze (și-au dat și ei probabil rapid seama că nu sunt într-o metropolă foarte scumpă din lume și nici nu au sosit într-un oraș foarte mare), reușind să le scadă prețul la – citez – «60 euros, let's go»”, povestește Corina Popa, amintind totodată și de gustul amar pe care i l-a lăsat întreaga experiență. O cursă pe relația Aeroport – centrul orașului nu costă – indiferent de traseul ales și de oră – mai mult de 20 de lei (echivalentul a puțin peste patru euro), dacă sunt respectate tarifele actuale.

De ce nu se poate?

În urma acestei relatări, Turnul Sfatului a solicitat conducerii Aeroportului sibian să explice ”de ce îi este imposibil” să scape de astfel de taximetriști. Asta în contextul în care sesizările publice pe acest subiect sunt numeroase și durează de mai bine de un an. Și – mai ales – pentru că în luna octombrie a anului trecut a intrat în vigoare un ”Regulament pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi la Aeroportul Internațional Sibiu”, tocmai pentru a preîntâmpina situații precum cele mai sus descrise. Regulamentul prevede, printre altele, că ”vehiculul de taxi aflat pe poziția de îmbarcare are obligația preluării clienților indiferent de destinația solicitată de către aceștia” sau că taximetriștii să aibă ”un comportament decent”. Iar pentru a putea aplica acest regulament, reprezentanții Aeroportului au introdus carduri/legitimații de acces pentru taximetriști. Peste 130 au obținut astfel de carduri, începând cu luna august a acestui an.

Cu toate acestea, abia pe 1 noiembrie 2019 (la o săptămână după solicitarea transmisă de Turnul Sfatului), reprezentanții AIS au apucat să și aplice regulamentul. Și au găsit o singură abatere. ”În urma analizei sesizărilor primite la sediul Aeroportului Internațional Sibiu și în baza investigațiilor interne întreprinse, care au confirmat încălcarea prevederilor Regulamentului pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi la Aeroportul Internațional Sibiu, în data de 01.11.2019 a fost aplicată prima măsură de suspendare a dreptului de acces gratuit în parcarea aeroportului, pe baza cardului/legitimației de acces, pentru o perioadă de șapte zile calendaristice”, se arată în răspunsul transmis de AIS în cursul zilei de miercuri.

Sesizați, sesizați, sesizați

”Precizăm faptul că acțiunile Aeroportului Internațional Sibiu de reducere a situațiilor de încălcare a prevederilor legale și regulamentare în vigoare ar putea deveni mai eficiente în condițiile în care sesizările depuse de către pasageri împotriva taximetriștilor ar conține date de identificare ale autovehiculelor taxi în cauză”, susțin autoritățile aeroportuare în răspunsul transmis la solicitarea redacției.

”Solicităm sprijinul tuturor persoanelor care se confruntă cu situații în care taximetriștii prezenți în incinta Aeroportului Internațional Sibiu încalcă legislația în vigoare și Regulamentul pentru desfășurarea transportului de persoane în regim de taxi la Aeroportul Internațional Sibiu, prin sesizarea acestora. Sesizările se pot face fie direct la aeroport, fie prin adresarea unui reclamații, prin completarea formularului online, disponibil pe website-ul aeroportului www.sibiuairport.ro, la secțiunea Contact (Formular Contact – Reclamație)”, răspuns Aeroportul Internațional Sibiu

Pentru a fi cât mai utile, aceste sesizări ar trebui să conțină numărul de înmatriculare al taximetrelor, dispeceratul și indicativul, precum și data și intervalul orar în care a fost constatată neregula.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Din interior

Acum 8 luni

Da, Muc cel foarte little, fiecare taximetrist trece si lasa banu’ la Nea Aeroportu’ , oricine-ar fi el, ca sa nu fie deranjat. De cine? Si cum? Pusesi talica mana pe lege sa vezi ce posibilitati legale are un aeroport sa impuna aplicarea legii sau te trezisi vorbind?! Parca acum a cazut lumea din Luna si nu stie ca asa se comporta taximetristii peste tot, cu rare exceptii (individuale) ...
Raspunde

zzzzz

Acum 8 luni

Toate astea se intampla pentru ca politia nu isi face datoria. Se stie de atata timp de mizeria asta... ar trebui facute flagrante in fiecare zi si lasati fara atestat cei care se ocupa de jmenuri de genul asta. Camere mici de luat vederi.
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 8 luni

Taximetristi din Thailanda au fost sie ei foarte smecheri pina au schimbat sistemul. Mergi la un chiosc, spui unde vrei sa mergi, ei iti spun cat costa, platesti si primesti un bon care ii dai taximetristului, Bonul trebuie decontat, asa nu te inseala nimeni si taximetristi sunt controlati daca au fost cel putin o data pe zi la aeroport. In Germania are fiecare Taxi un numer unic, daca te inseala unul faci plangere la centrala si boul lucreaza o saptamina gratis.
Raspunde

Muc the little

Acum 8 luni

Am citit articolul. Apoi comentariile. Totul absolut pe langa subiect.....scuze. Problema nu exista! Ca atare nu trebuie rezolvat nimic. E limpede cristal. Aeroportul Int'l Sibiu e mâna in mâna cu firmele de taximetrie agreate. Cineva ia banul gros. Ca atare nu mai imaginati strategii, benzi unice, tarifar expus. ....po-vesti! BANUL MULT SI NEGRU ESTE SINGURA REGULA. !
Raspunde

Let's make Sibiu think in a European manner again!

Acum 8 luni

Bravo, ai perfectă dreptate....parțial! Dacă în România sunt 8 din 10 oameni care gândesc ca tine, că nu se face nimic stând degeaba și dându-ți cu părerea, țara asta e la valeeeeee! Aeroportul o fi pe mână cu ei, dar atâta timp cât sunt lăsați să fie în continuare pe mână cu ei, nu se va schimba nimic. Așa că PROBLEMA EXISTĂ, TREBUIE REZOLVATĂ! De bășcălie suntem toți capabili!
Raspunde

dancp2

Acum 8 luni

daca se trezeste tursib sau transmixt ca au MICROBUZE sepoate rezova pe 3 trasee minim. LA bilet de 5 lei pe sens ar fi pline,da nu se vrea, din orews la aeroport la plecari si invers la sosori sa vedeti ce vor plnge atunci domnii abonati la aeroport PRIMARIE CE FACI?
Raspunde

Let's make Sibiu European again!

Acum 8 luni

Exact, un Taxi Counter ar fi soluția, însă Aerogara din Sibiu nu are cum să dețină astfel de serviciu când sunt zborurile care sunt. Cel mai rapid ar fi afișarea în zona de bagaje și apoi afară în zona liniei de taximetre a unor ecrane LCD care să afișeze prețurile minimale și maximale pentru diferite zone ale Sibiului cu o hartă interactivă(acestea se pot actualiza rapid). Așa ai avea acoperite și posibile sume pe timp de zi când iei în calcul faptul că stai mai mult în trafic: Aeroport-Piața Mică 6 -8 km: minimal 19-maximal 25/ 4- 5,5 euro! PS: După ce ne dăm cu părerea aici, hai să trimitem și un mail la administrația aeroportului pentru a trece de la faza de baliverne media la zona de implicare civică...ce ziceți?
Raspunde

valentina

Acum 8 luni

Dupa asemenea isprava sa fie trasi la raspundere patronii de la acele firme sau sa le interzica accesul la aeroport accestor firme cu ,,rechini,,....
Raspunde

Sasoaica

Acum 8 luni

Sibiu ...orasul lui Johannis ?? ...YES !
Raspunde

Este simplu

Acum 8 luni

... si se aplica in aeroporturile serioase ... se numeste "Taxi counter"
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 luni

UBER
Raspunde

calator

Acum 8 luni

Da, am patit si eu, noaptea toti taximetristii au refuzat sa mearga in Vasile Aaron. Problema are solutii simple, masinile stau la rand fara posibilitatea de a depasi. Ca in Madrid de exemplu. Pe de alta parte, mai exista oare in Europa un aeroport fara transport in comun ? Un dobitoc va raspunde : pai circula 11. Incercati sa va urcati in 11 la ora 16 de exemplu.
Raspunde

Radu

Acum 8 luni

S-ar rezolva simplu prin implementarea de comanda unui taxi printr-un automat.
Raspunde

xyz

Acum 8 luni

Problema are o solutie foarte simpla! Apelati la politistul dinaeroport. Nimeni nu are voie sa refuze clientii, indiferent de distanta, iar cursele se fac legal doar pe ceas. In afara de asta, exista tot timpul varianta de a suna la oricare dispecerat de taxi si de a cere o masina in aeroport pentru domnul sau doamna x, cu mentiunea ca aveti nevoie de bon cu stampila pentru decontare. In felul acesta se elimina orice discutii inutile. Culmea este ca nimeni nu-i ia la rost pe clientii care vor sa mearga fara ceas, la intelegere. "Hai fra ca iti dau 100-150 sa ma arunci si pe mine pana la Sighiosara sau Valcea", adica curse de 280-300 lei pe ceas, dar vrea si bon pe cursa, sa mai traga ceva de pe fraierii de la firma. Am patit asa ceva si am fost luat la intrebari de politistul din aeroport. I-am spus ca eu nu merg fara ceas si in nici un caz la jumatate de pret. Are rost sa va spun ca de foarte multe ori am patit sa plec la comanda la aeroport din Strand si sa ma duca la una din pensiunile din Turnisor? Da. Asta este taximetria. Una calda, una rece. Lucrul cu omul este cel mai dificil. In concluzie, cine vrea corectitudine, cere masina prin dispecerat, cu bon stampilat pt decontare. Simplu si corect pentru toata lumea.
Raspunde

Alelectromotostivuitoritei

Acum 8 luni

Problema se poate rezolva foarte elegant si simplu: pretul (evtl. unic) afisat pe usa. Toate taxiurile intra pe o singura banda fara posibiliatea de a depasi. Tot timpul pleaca primul din lista. In felul acesta sunt onbligati sa ia pasagerii la rand pe masura ce acestia ies din aeroport si nu exista posibilitatea de a alege.
Raspunde

AverageJoe

Acum 8 luni

Aeroportul sa afiseze VIZIBIL in zona taxiurilor un pret mediu pentru cateva repere din oras. Macar turistii sa poate refuza cacanarii sau sa poata negocia in cunostinta de cauza. Si la fel, sa afiseze nr de tf ale companiilor de taxi pentru apel tf individual.
Raspunde

un sibian

Acum 8 luni

da facem sesizare...si? e plin de politie in aeroport...stau si fumeaza in fata...aia de ce nu fac ceva?
Raspunde

Mihai

Acum 8 luni

Avem nevoie de trasport in comun aeroport - zona centrala / gara, o ruta expres cu program adaptat la orarul de zbor si atunci nu s-ar mai baza lumea pe acesti taximetristi. Dar pentru asta se pare ca Primaria trebuie sa lucreze impreuna cu Consiliul Judetean, si desi au aceeasi componenta politica, nu se poate. Propunere respinsa la bugetarea participativa: https://bugetareparticipativa.sibiu.ro/proiecte/ruta-autobuz-aeroport-zona-centrala-gara/
Raspunde

Din interior

Acum 7 luni

Si Aeroportul a facut o astfel de solicitare, dar nu i s-a dat curs. Ar fi in spiritul ideii de transport intermodal (avion - tren - autocar), deoarece langa gara CFR este si autogara Transmixt.
Raspunde

Iooo

Acum 8 luni

Ideea este buna, dar nu se poate aplica in totalitate. Daca esti turist si ai cazare pe o straduta in Orasul de jos, mai cari dupa tine 2 trolare de cate 20Kg. Ai prefera sa iei autobuzul (mai ieftin) pana la teatru sau malul cibinului, apoi sa cauti pensiunea sau sa iei un taxi? Indiferent ca este autobuz sau nu, problema cu acesti soferi de taxi trebuie rezolvata. Aeroportul poate rezolva aceasta problema daca vrea. Si nu cred ca este greu sa-i verifice, reped, daca se vrea!
Raspunde

...

Acum 8 luni

Sibiul are oficial cei mai infecti taximetristi din tara. Din pacate acesti someri mascati fac legea in transportul de la aeroport. Ar trebui introduse autobuze aeriport-centru pentru orele specifice sosirilor curselor
Raspunde

Dan

Acum 8 luni

Nu i-ai intalnit pe cei din Brasov probabil :)
Raspunde

@@@

Acum 8 luni

Mai infecti decat la Bucuresti nu pot fi!
Raspunde

Ina

Acum 8 luni

Nu-i adevarat, sunt probleme si in Sibiu dar probabil nu ai idee cum e in alte orase. De exemplu in Brasov, taximetristii ba te mint ca sunt ocupati incercand de fapt sa evite clientii ce nu par a fi usor de pacalit, ba ocolesc mult crezand ca nu-ti dai seama, la comanda telefonica nu sunt masini disponibile iar de bon fiscal ce sa mai zic... In Bucuresti nici nu mai vorbesc, iti trebuie noroc pentru a gasi o masina care sa te duca pe o distanta "relativ" scurta, pur si simplu ti se spune NU in fata!
Raspunde

!!!!!

Acum 8 luni

Poate daca Tursib ar pune un autobuz stric ptr acest lucru pe timp de noapte ar fi mai bine. De ce nu se poate pune un autobuz doar la orele la care se stie ca aterizeaza avionele? Autobuz care sa mearga de la aeroport pana in Vasile Aron. O ruta de genul turnisor-malul cibinului-gara - magazin dumbrava- mihai viteazu -cedonia-milea-semaforului? Ar tranzita aproape tot orasul intr-un timp foarte scurt pe timp de noapte. Chiar daca biletul ar fi 10 lei cu siguranta multa lume ar circula cu el, in loc sa plateasca la samsaruii acestia atatia bani.
Raspunde

bătrânu' sas

Acum 8 luni

Ocolești problema. Problema sunt măgarii care conduc taxiurile, taxiuri care vor trebui folosite pentru celelalte zone din Sibiu, pe unde nu trece autobuzul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus