Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Șefii Aeroportului din Sibiu, asigurați în cazul în care aduc pagube propriei companii sau statului de până la 2 milioane de euro

Șefii Aeroportului din Sibiu, asigurați în cazul în care aduc pagube propriei companii sau statului de până la 2 milioane de euro

Șefii Aeroportului Internațional Sibiu intenționează să contracteze o companie de asigurări care să îi asigure în cazul în care aceștia vor lua decizii care ar păgubi cu până la 2 milioane de euro propria companie, statul sau orice alt agent economic. În total, 12 persoane ar urma să beneficieze de aceste servicii - șapte membri ai Consiliului de Administrație și cinci directori. Directorul instituției spune că este pentru al treilea an consecutiv când se întâmplă asta și că acest lucru se face conform legislației. Până acum nimeni nu a avut nevoie să fie asigurat, a precizat șeful instituției.

Conform caietului de sarcini pus la dispoziția companiilor de asigurări, obiectul asigurării îl constituie „acoperirea pierderilor financiare produse de către asigurați acționarilor companiei conduse, statului, companiei însăși, clienților, furnizorilor, creditorilor, autorităților publice etc. ca urmare a săvârșirii de fapte culpabile (acțiuni sau inacțiuni) în îndeplinirea obligațiilor pe care le au conform contractului de mandat/administrare, prevederilor legale și regulamentelor interne de către cei 7 administratori (6 membri ai Consiliului de Administrație și 1 președinte), 1 director general, 4 directori executivi”.

Polița de asigurare civilă a managerilor se încheie pe companie pentru cele 12 poziții manageriale, fără a se nominaliza persoanele asigurate. De asemenea, se prevede ca, suplimentar, polița să despăgubească „sumele pe care asigurații sunt obligați să le plătească pentru pierderile financiare provocate angajaților companiei ca urmare a conflictelor de muncă”.

Legea societăților comerciale obligă managerii societăților comerciale să încheie asigurare de răspundere civilă managerială.

Suma pe care AIS a stabilit-o ca fiind limita răspunderii este de 2 milioane de euro. Conducerea AIS spune că aceasta a fost stabilită în funcție de mai multe criterii, printre care cifra de afaceri, capitalurile proprii, total active etc.

Directorul general al Aeroportului sibian, Marius Gîrdea, ne-a spus că serviciile de asigurare managerială sunt contractate pentru al treilea an consecutiv, în conformitate cu legislația.

„Necesitatea pleacă din câteva prevederi legale și din contractele de mandat care au fost semnate cu CJ și cu CA. Conform legii 31 din 1990 privind societățile comerciale, administratorii și conducerea executivă trebuie să fie asigurați pentru răspundere profesională, iar în Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice sunt prevederi legate de plata unei asigurări de răspundere profesională, în sensul că trebuie să fie prinsă în contractul de mandat și nu intră sub incidența remunerației. E o prevedere acoperită de lege și nu e vorba despre despăgubirea daunelor provocate voit. Dacă iai o decizie de bun simț și de bună credință și ea conduce la un efect nedorit, atunci intră în vigoare această asigurare”, ne-a explicat directorul general al Aeroportului din Sibiu.

Potrivit lui Gîrdea, conducerea AIS nu a fost nevoie de serviciile companiei de asigurări până în prezent, „ceea ce e un lucru pozitiv”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus