Sfârșitul acestui an marchează încheierea primului trimestru în care în Sibiu colectarea deșeurilor se realizează conform noilor reglementări aduse de implementarea principiului ”Plătește pentru cât arunci”.
Iar pentru că acest prim trimestru de când au fost introduse noile reguli a fost unul de ”calibrare” a funcționării sistemului de colectare selectivă, Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse. Modificări în urma cărora a fost implementat un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii blocurilor și condominiilor din Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului și ansamblurile imobiliare de blocuri din Șelimbăr.
Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale – care vor fi depozitate în rampele de gunoi – să fie cât mai mic.
ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.
La nivelul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Sibiu, în conformitate cu Regulamentul de Salubrizare al județului Sibiu, precum și cu Regulamentul de Instituire a Taxei de Salubrizare, s-a decis, în vederea aplicării acestui mecanism, montarea unui sistem digital RFID (un cip) pe toate recipientele destinate deșeurilor reziduale (cele de culoare neagră). Toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubritate va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale recipientelor puse la dispoziție la platforme, proporțional cu numărul de persoane din blocurile arondate respectivei platforme publice (sau a numărului de persoane din condominiu).
Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru platformele publice, precum și frecvența de colectare împreună cu costurile aferente ale ridicărilor suplimentare și penalizatoare sunt descrise în diagrama de mai jos
Dimensionarea recipientelor amplasate pe platforme se va face în funcție de indicele de generare (0,66 kg/loc./zi) și de numărul de locuitori arondați la respectiva platformă, conform SR 13387:1997, precum și în funcție de indicatorii de performanță ai colectării selective la nivelul S.M.I.D. Sibiu.
Regulile noului sistem
1. Depozitarea deșeurilor la platformele publice este destinată exclusiv locatarilor arondați respectivelor platforme, fiecare administrație locală comunicând aceste arondări locuitorilor.2. Depozitarea deșeurilor de orice tip la platformele publice sau în proximitatea lor de către persoane neautorizate se sancționează conform legislației în vigoare referitoare la abandonarea deșeurilor.
3. În cazul recipientelor pentru deșeuri reziduale, se vor amplasa și containere suplimentare destinate acestei fracții, a căror golire se va face doar dacă acestea conțin deșeuri reziduale la un grad de umplere de minim 80%, contra unui cost de 28 lei/container/golire. Amplasarea containerelor suplimentare pentru deșeurile reziduale se va face după următoarea metodă: dacă numărul determinat de containere pentru rezidual arondate respectivei platforme este mai mic sau egal cu trei, se va amplasa un container suplimentar, iar pentru patru-șase containere determinate a fi arondate se vor aloca încă două containere suplimentare.
4. Containerele pentru deșeuri reziduale amplasate suplimentar vor fi distinct marcate pe corpul lor cu inscripția “Atenție! Volum rezidual excesiv! Cost suplimentar!”.
5. Deșeurile depuse lângă containere vor fi încărcate în containerul de deșeuri suplimentare de către operatorul de colectare, Soma SRL.
6. Containerele pentru deșeuri reciclabile și biodegradabile contaminate cu impurități vor fi ridicate ca deșeuri reziduale, iar costul golirii în acest caz va fi unul penalizator, adică dublu față de golirile suplimentare reziduale, respectiv 56 lei/container/golire. Constatarea contaminării fracțiilor reciclabile va fi efectuată de către echipe mixte de control ale autorităților locale.
7. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare pentru deșeuri reziduale și ale costurilor penalizatoare pentru fracțiile de deșeuri reciclabile contaminate va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale containerului de deșeuri reziduale si a celor contaminate, raportate la numărul de locatari arondați respectivei platforme.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Ocna Sibiului , Guvernul României , colectare selectivă , Management Integrat , condominii , Pentru Sibiu , blocuri , Sibiul Reciclează , Adi Eco Sibiu
Vizualizari: 2128
Ultimele comentarii
Acum 8 minute
Dr Who Han :)
Acum 22 minute
Emil
Acum 22 minute
Asta insemna o tara esuata!
Acum 25 minute
Adina
Acum 27 minute
Auditorul