Joi,
15.04.2021
Innorat
Acum
3°C

Alegeri ca în vremea Primăriei. Dar, evident, nu asta e surpriza

Cu peste 67% din voturile sibienilor (ale tuturor votanților din județ, nu doar din municipiul-reședință pe care l-a condus timp de 14 ani), Klaus Iohannis a dovedit cât se poate de evident că în această parte a țării nu are contracandidat. Și că e un brand politic.

Că momentul în care a adus în Piața Mare 26 de șefi de state și de guvern din Europa, că momentul în care i-a arătat - prietenește, bătându-l pe umă - lui Donald Tusk ochii Sibiului, că momentul de acum câteva zile în care a spus ”am guvernul meu” nu e cu nimic diferit în ochii sibienilor de alegerile din 2004, 2008 sau 2012, când pur și simplu nimeni nu i-a putut sta în cale către Primăria Sibiu. Ceea ce va urma în turul doi al prezidențialelor va fi, la fel, un scor-record obținut de un candidat la prezidențiale într-un județ (asta dacă prezența la vot nu va scădea semnificativ).

Evident, nimeni nu se aștepta să obțină ceva relevant, la Sibiu, Viorica Dăncilă. Dar cu totul altele erau rezultatele așteptate de la Dan Barna. Acel Dan Barna, sibian care a pus – la fel ca Iohannis – Sibiul pe primul loc: a votat aici alături de familie, a lansat campanii naționale de aici, și-a lipit primul afiș electoral aici. Și, cu toate acestea, nu a luat decât cu vreo 2.000 de voturi în plus față de o Viorica Dăncilă care, efectiv, a produs zero campanie în acest județ. Ba, mai mult, Viorica Dăncilă a avut parte și de o campanie cu noi derapaje emise din sediul de partid aflat vizavi de ”zona liberă de corupție”.

Cum de a ajuns Dan Barna la un asemenea scor? Există deja o serie întreagă de explicații deja date la nivel național: non-combat-ul politic cu Iohannis, gestionarea negocierilor de după căderea guvernului Dăncilă, reacțiile nepotrivite în fața anchetei celor de la Rise Project. La Sibiu ar mai fi, din punctul meu de vedere, și atitudinea liderilor de opinie din jurul lui Dan Barna, eterni atoateștiutori și degrabă împărțitori de etichete de genul ”restul sunt proști, merită ignorați, dacă nu chiar cumva alungați”. Asemeni lui Dan Barna, nu au avut ce să ofere electoratului de pe Facebook (căci acolo și-au derulat acei lideri de opinie activitatea) altceva decât ”crede-mă pe cuvânt că sunt bun”. Plus un neapărat ”și pesediștii sunt răi”. Uneori spuse pe un ton mult prea arțăgos pentru ceea ce a putut accepta electoratul dornic de alternativa la PSD.

Evident că era de dorit o finală între Iohannis și un Barna care ar fi putut ridica nivelul discuțiilor pe final de campanie electorală. Care ar fi putut forța cel puțin un candidat Iohannis mai activ și mai consistent în chestiunile din plan intern. Așa, o vom avea pe Viorica Dăncilă. Care, ”he-he-he”, a luat cu doar vreo 2.000 și ceva de voturi mai puțin decât Dan Barna.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

2cents

Acum 1 an

Corecta analiza. Greselile recente au fost corect subliniate in articol, insa greseala care sta la baza acestor greseli este cea facuta cu un an in urma cand un grup de pucisti au dat o lovitura pe la spate liderului si fondatorului partidului, Nicusor Dan. El pozitionase corect partidul pentru evenimentele ce urmau si nu era atat de auto-suficient ca pucistii. Dupa ce au scapat de el, au schimbat radical directia partidului si si-au pus amprenta din plin, aducand in prim plan un monolog foarte agresiv si auto-suficient, dupa chipul si asemanarea noilor lideri. Daca USR ar fi fost la momentul asta condus tot de Nicusor Dan, eu cred ca acum am fi asistat la un tur doi intre Iohannis si Nicusor Dan. Din pacate membrii usr nu au realizat ce se intampla de fapt si au pus umarul la inlaturarea liderului adevarat, punund in loc ceea ce se vede. Mare pacat. Eu am fost votant USR pana la momentul puciului si eram simpatizant al actiunilor lui Nicusor Dan inca din vremea cand "salva Bucurestiul". Sper ca membrii USR sa capete mintea romanului cea de pe urma si sa indrepte greselile din radacina. "atitudinea liderilor de opinie din jurul lui Dan Barna, eterni atoateștiutori și degrabă împărțitori de etichete de genul ”restul sunt proști, merită ignorați, dacă nu chiar cumva alungați”. - Foarte bine zis asta
Raspunde

...

Acum 1 an

...daca se ramanea cu Nicusor Dan multe scenarii ar fi fost posibile si cu siguranta ar fi fost mai bune si pentru partid si pentru tara. De pilda ar fi putut sa se pozitioneze complet altfel dupa motiune si sa puna umarul la guvernare. Iar la alegeri prezidentiale ar fi putut sa nu trimita candidat propriu si sa sustina campania lui Iohannis. Se terminau alegerile cu cheltuiala mai mica si cu acelasi rezultat. In plus se intarea alianta si increderea oamenilor in ce poate face USR.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Cu Nicusor Dan nu ar fi ajuns niciodata USR+ la 23%. Si nici macar nu ar fi facut alianta cu PLUS. Pozitionarea impotriva referendumului rusinii a fost o miscare castigatoare (care l-a facut pe Nicusor cel plangacios sa isi dea demisia), la fel si initiativa fara penali. Ambele au fost decizii impinse de aripa Barna. Nicusor era lider de partid de maxim 10%. Barna e de maxim 20%. Cu Ciolos lider, ar putea ajunge la 30%.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus