Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
28°C

Dosarul ”benzinarilor”: din aproape 45 de mil. euro, Fiscul a recuperat sub șapte procente

Dosarul ”benzinarilor”: din aproape 45 de mil. euro, Fiscul a recuperat sub șapte procente

Aproape 210 milioane de lei, la care se adaugă majorări, dobânzi și penalități, au de recuperat inspectorii Fiscului de la inculpații condamnați în așa-numitul dosar Motorina. Dumitru Pavel Ghișe și Ioan Ovidiu Moldovan sunt cei doi sibieni condamnați la închisoare în această speță. Deocamdată, suma recuperată în dosarul cu cele mai mari pagube în care sunt implicați și sibieni este mică.

”Obligă, în solidar, (…) la plata către partea civilă a sumei de 209.146.958,96 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţi”, stabilea, definitiv, Înalta Curte de Casație și Justiție a României, la jumătatea lunii aprilie 2019. 11 persoane fizice și alte 15 societăți comerciale sunt cele care, în solidar, trebuie să vireze în conturile statului echivalentul celor aproape 45 de milioane de euro.

Din cele 11 persoane fizice obligate să acopere prejudiciul calculat de instanță, două sunt din județul Sibiu. Este vorba de Dumitru Pavel Ghișe (foto principală) – probabil cel mai cunoscut benzinar al Sibiului, cel care a înființat rețeaua de benzinării Ana Oil - condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Iar cel de-al doilea este Ion Ovidiu Moldovan, administratorul rețelei Benz Oil din Mediaș.

De recuperarea prejudiciilor de la cei doi și ale lor societăți (Ana Oil SRL, respectiv Benz Oil SRL) se ocupă Serviciul de executări silite - cazuri speciale Brașov, din cadrul Agenției naționale de administrare fiscală. ”La data prezentei, ca urmare a măsurilor dispuse s-a recuperat suma de 13.627.066 de lei (aproximativ 6,5% din debitul principal – n.r.)”, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului de către Administrația județeană a finanțelor publice Sibiu. Potrivit acestui răspuns (emis la finele lunii octombrie 2019), recuperarea prejudiciilor de la societățile comerciale ale celor doi (de asemenea obligate la plata în solidar a prejudiciilor) ”a fost solicitată și înscrisă la masa credală în dosarele de insolvență cu privire la SC Ana Oil SRL și Benz Oil SRL”.

Ana Oil este societatea deținută și administrată de Dumitru Ghișe. A intrat în insolvență la cererea lui Ghișe în noiembrie 2016, adică la cinci luni după ce acesta a fost condamnat în primă instanță în dosarul Motorina. În primăvara acestui an, Tribunalul Sibiu a admis intrarea în faliment a societății de la care se așteaptă recuperarea prejudiciului care îi revine din cele 45 de milioane de euro. Tot în mai 2019, Tribunalul a decis dizolvarea societății, iar la începutul anului viitor se așteaptă finalizarea inventarierii bunurilor firmei înființată e Dumitru Ghișe.

Același drum îl urmează și Benz Oil SRL, al lui Ioan Ovidiu Moldovan. Firma acestuia a intrat în insolvență în luna mai a anului trecut, ca urmare a cererii formulată de Fiscul sibian (cerere respinsă inițial de Tribunalul Sibiu, dar admisă la apel de Curtea de Apel Alba Iulia). În luna iunie a acestui an, Tribunalul Sibiu a admis intrarea în faliment a Benz Oil. Procedurile judecătorești în acest caz au fixate un nou termen în luna ianuarie a anului viitor.

Au ”jonglat” cu 90.000 de tone de motorină

După cum au constatat magistrații în urma judecării rechizitoriului trimis în instanță de către DNA în iulie 2014, Dumitru Pavel Ghișe și Ioan Ovidiu Moldovan au constituit un grup infracțional organizat ” al cărui scop, realizat de altfel, l-a reprezentat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, aferente tranzacţiilor cu motorină Realizate în această perioadă prin intermediul S.C. Excella Real Grup SRL (din Constanța – n.r.), care a comercializat acest combustibil sub aparenţa unor produse petroliere inferioare”.

Practic, timp de un an și an și trei luni (mai 2011 – iulie 2012), Excella Real Grup SRL din Constanța a cumpărat de la o altă firmă din grupul infracțional (Inkasso Jobs SRL) o cantitate de 90.311 tone de motorină euro 5 ”importată”, adică fără accize. În acte, firma din Constanța declara că a cumpărat motorină și țiței, pe care le-ar fi amestecat pentru a obține produse petroliere inferioare slab accizate, în cazul de față combustibil lichid greu și combustibil de tip navo.

”Combustibilul lichid greu este un produs utilizat pentru focarele utilajelor și instalațiilor industriale, obținut în procesul de distilare atmosferică a țițeiului, distilare sub presiune redusă sau distilare distructivă a rezidiului, precum și prin amestecarea acestora cu fracţiuni de distilare. La momentul comiterii faptelor deduse judecăţii, acciza datorată bugetului de stat pentru livrarea unei tone de CLG era de 15 euro, pe când cea datorată pentru livrarea unei tone de motorină era de 358 euro”, motivarea instanței
”Totodată, aceste produse finite (combustibil lichid greu şi combustibil lichid navo) erau vândute în mod fictiv către alte societăţi de tip fantomă, astfel încât producătorul Excella Real Grup SRL se descărca scriptic de stocul de motorină achiziţionată. În realitate, motorina achiziţionată de la Inkasso Jobs SRL era vândută direct de către Excella Real Grup SRL către mai mulţi distribuitori de carburanţi (Benz Oil SRL şi S.C. Ana Oil SRL), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăţi de tip fantomă, astfel încât şi cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului de motorină. Ulterior, motorina era vândută către diverse staţii de carburant, iar sumele obţinute erau transferate în conturile societăţilor fantomă care aveau aparent rolul de furnizori ai combustibilului, de unde apoi prin intermediul unor circuite financiare complexe erau mai departe transferate, fie în conturile societăţilor care efectuau plata cheltuielilor ocazionate de realizarea acestor tranzacţii sau transferau la extern parte din aceste sume, asigurând beneficiul produsului infracţional inculpaţilor Nemeș, fie în conturile unor societăţi înfiinţate exclusiv în scopul de a efectua retrageri de numerar în baza unor justificări fictive, fiind ulterior împărţite între membrii grupului”, au stabilit judecătorii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

cititor

Acum 4 ani

Oare de la "clop" are dunga aia pe frunte ? :))))
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

dunga e de la proiector. clopul de Sibiu nu lasa asa o urma pentru ca e mic si sta pe crestet :)
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

ai dă-mă dreacului, ciobanii sibieni poartă clop, ai?
Raspunde

Beee

Acum 4 ani

Ce figura de ciobanas are... Il tradeaza si bronzul de pe fata dupa forma clopului purtat cand isi pastea mioarele pe munte, in timp ce punea la cale tunurile Diesel. Milionarii de carton ai Sibiului...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Fiscul a fost PSD-ist.Sa vedem cum muta muntii ANAF-ul PNL-ist!
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

"fiscul" este inca psd-ist ...
Raspunde

Benzinari Impbiliari

Acum 4 ani

Toti acesti tepari cu benzinarii, acum detin cladiri cu birouri si Hoteluri prin oras si nu numai. Sunt mari investitori imobiliari, toti acesti neica-nimeni, pungasi de 2 lei. Trist e ca, daca fiscul va confisca acele cladiri, detinute de acesti tepari, bisnitari de centru acum, vor fi vandute la altii ....care e foarte probabil sa fie tot niste tepari, mai mari si din alte orase sau tari. Deci e teparii nostrii vs teprii altora.... cam asta e.
Raspunde

sibianul

Acum 4 ani

Mai stiti povestea cand fiul unui benzinar, student la Cluj, a venit cu un Ferrari de la Cluj si cu o pupaza, si la aeroport a luat Ferrari-ul foc si a ars .. Noroc ca el si pupaza s-au salvat. Atunci titrau la stiri: Ciobanas cu 400 de cai-putere...
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

asta nu va da bani inapoi nici cind va avea 350 de ani!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus