Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

FOTO VIDEO „Punctul negru de pe discul alb”, urmărit de zeci de copii curioși, la Palatul Copiilor

FOTO VIDEO „Punctul negru de pe discul alb”, urmărit de zeci de copii curioși, la Palatul Copiilor

Trecerea planetei Mercur prin fața Soarelui a adunat zeci de copii în parcarea liceului IPAS, în spatele Palatului Copiilor, în jurul unui telescop. Cristian Serafin, profesorul de Anticipație Științifică, și-a montat telescopul  pentru ca toți copiii doritori să poată observa acest fenomen.

Înconjurați de mașini, în fața unui gard din metal, copiii s-au adunat în jurul profesorului de Anticipație Științifică de la Palatul Copiilor. Soarele fierbinte și lipsa de umbră au conturat o atmosferă de vară, deși erau doar 13 grade Celsius. Copii au început să apară din toate colțurile, au venit rând pe rând însoțiți de părinți sau singuri.

La ora 14, Cristian Serafin a început montarea telescopului, unul semi-profesionist cu un diametru de 20 de centimetri și un tub de un metru, la care se adaugă un filtru de soare recent achiziționat. În timp ce profesorul punea greutățile, aranja ocularul și căuta cel mei bun punct de urmărire al planetei Mercur, copiii s-au făcut confortabili. Câțiva au pornit un concurs de alegare prin parcare, câțiva „dezbăteau” problemele politice din România, alți discutau despre ora de istorie de la școală, iar cei mai mulți urmăreau în liniște montarea telescopului.

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (2)

Părinții și bunicii i-au lăsat să se desfășoare în voie, așteptând să vadă ce urmează. „Interesant, mai ales că este foarte rar. Nu știu prea mult, dar copilului meu îi place foarte mult astronomia. Vine ziua lui în decembrie și suntem pregătiți să investim într-un telescop. Am venit aici să vedem și cum se montează instrumentul”, explică o mamă.

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (10)

O mămică tânără supraveghea trei copii de la distanță, urmărind cu ochii când telescopul, când pe cei trei băieți care alegau în cercuri. „Este foarte interesant. Aștept să văd și eu planeta Mercur, iar copii sunt entuziasmați. Copiii sunt de trei ani la curs și le place foarte mult”, explică ea entuziasmată.

O fetiță timidă stătea lângă o mașină și nu știa ce urmează. A început cursul de Anticipație Științifică în urmă cu câteva luni și astăzi vedea prima ei planetă. „Era la școală și s-a învoit. Următoarea dată când o să mai poată vedea planeta Mercur, o să fie de ziua ei”, spune bărbatul care o însoțea.

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (13)

Undeva lângă profesor, un băiat stătea cu o privire serioasă și urmărea fiecare mișcare. Avea la el un penar și un caiet, iar din când în când mai nota câte ceva. Face parte din cercul de la Palatul Copiilor de câțiva ani și în acest fel a descoperit să îl pasionează universul. „Am mai văzut planete, precum Jupiter, Saturn, Venus, Marte și astăzi o să văd planeta Mercur. Cu același telescop al profesorului am văzut și celelalte planete. Sunt curios să văd cum arată, probabil o fie o pată neagră pe un disc alb”, îmi spune băiatul.

Un grup de băieți gălăgioși, care au tot dat ture în jurul parcării, mi-au explicat că se întâlnesc uneori seara cu profesorul în zone de platou pentru a urmări fenomene astronomice. „Venus, Jupiter, Mercur, dar seara și Luna. Noi suntem la cerc de trei ani. Știm și noi să montăm un telescop, unul mai mic, nu ca acesta, dar putem”, îmi spune repede un băiețel mai curajos și plin de pistrui.

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (11)

În dreapta, un copil se întoarce și își corectează colegul. „Eu sunt de patru ani la curs, iar Luna nu e planetă. Mercurul fiind de un milion de ori mai mic decât soarele o să fie un punct”, spune el în timp ce verifica constant un cronometru, probabil pentru ora exactă la care va fi vizibilă tranziția.

La ora promisă, la 14:35, telescopul era montat. Cristian Serafin a făcut un semn cu mâna și a spus „Un pic de atenție, vă rog”. În câteva secunde copii s-au strâns în jurul lui. „Planeta Mercur se poate vedea doar de 14 ori în acest secol, dintre care numai de opt ori este vizibilă din România. Fenomenul este foarte important din acest motiv. În urmă cu treizeci de ani se credea că noi vedem doar o față a planetei Mercur, la fel ca la Lună. Astăzi știm că rotația în jurul soarelui este de 88 de zile pământene, iar în jurul axei sale este de aproximativ 59 de zile. Din acest motiv, de la un răsărit la altul al soarelui, pe Mercur trec doi ani”, explică profesorul.

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (16)

Din spate au apărut doi părinți care au adus un birou dintr-o sală de clasă pe care copii să se poată urca și să ajungă la telescop. O dată așezată, copiii s-au așezat cuminți la coadă și s-au pregătit să vadă „punctul negru de pe discul alb”.

Copii s-au urcat entuziasmați pe biroul înalt și s-au aplecat repede înspre ocular. „Vezi?”, întreba profesorul la fiecare copil în parte - „Punctul de pe disc”. După ce vedeau punctul, săreau repede și fugeau să le spună părinților cât de mic este Mercur. După câțiva entuziaști s-a urcat și profesorul pe birou, trebuia să regleze telescopul, pentru că „pământul se mișcă”. Rând pe rând fiecare copil a avut ocazia de a observa fenomenul.

Următoarea trecere a lui Mercur prin fața Soarelui va avea loc în 12 noiembrie 2032.

foto Silvana Armat

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (27)

Cristian Serafin palatul copiilor telescop (25) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (24) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (23) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (21) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (20) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (19) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (18) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (17) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (15) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (14) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (12) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (8) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (30) Cristian Serafin palatul copiilor telescop (29)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 4 ani

Dacă toți profesorii ar fi atât de dedicați... Felicitări !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus