Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Înapoi în Bulistan

Spuneți-mi de ce a pierdut atât de rău Dan Barna. Vreau să vă știu părerile. Așa suna astăzi mesajul unui comunicator USR, evident, pe Facebook. Îngrămădiți în bula de socializare, trântiți la pământ de un vot venit de nicăieri, USR-iștii caută cu disperare răspunsuri tot acolo. Și nu are cum să vină, pentru că algoritmul Facebook împarte lumea în clustere în funcție de afinități, inclusiv politice. Răspunsurile vor fi la fel de buimace precum mintea comunicatorului, pentru că sunt din aceeași bulă. Respiră același aer. Mănâncă de la același restaurant. Râd la aceleași glume și urmăresc aceleași seriale. Chiar erudiți, calificați, licențiați, ”doctorați”, opiniile lor se învârt de vreo trei ani într-un etern cerc, iar ideile, oricât de magnifice ar fi, se reiau ciclic, pentru că sunt produsul aceluiași cerc.

Da, Sibiul a dezvoltat o mare comunitate dornică să se implice social. Dacă aveți răbdare să frunzăriți Facebook-ul câteva minute, îi veți cunoaște. Sunt 40-50 de persoane, absolut admirabile, implicate constant în comunitate, prezente acolo unde cetatea are nevoie, oameni cu idei, parteneri ideali pentru administrație. Dar nu sunt Sibiul în deplinătatea lui. Nici nu mai vorbesc de România.

Nu Sibiul a protestat sute de zile în fața sediului PSD. Sibiul n-a avut nicio treabă. A fost acolo o bulă. O altă bulă i-a blamat pentru acest gest. Iar grosul sibienilor i-a ignorat. Acela e Sibiul, pentru că acolo e majoritatea. În ciuda protestului de 669 de zile, sunt mii de sibieni care nu au știut de existența lui, nu i-a interesat și nu le-a păsat nicio secundă. Și erau, poate, la 800 de metri de ei. Din nou, gestul lor e admirabil, iar societățile occidentale l-au apreciat la justa lui valoare. Dar nu reprezintă majoritatea. Cei 50 sunt niște trend-setteri care poate vor fi urmați - în zeci de ani - de majoritatea comunității. În cel mai bun caz.

USR e o bulă în care, deocamdată, încap 1-1,5 milioane de români, funcționali doar on-line. PSD se bazează la orice oră, chiar și fără lider, pe cel puțin 2 milioane. Acolo sunt greblele care nu că fac politică la firul ierbii, ci pur și simplu zgârie fiecare colț de țară. Primari, consilieri locali, pensionari, activiști, membri, nostalgici, ei reprezintă România reală. Nu cea conectată la curent și internet. Sunt conectați la o altfel de rețea. Adâncă, grea, trecută prin timp, cizelată printr-o largă rețea de ajutoare sociale. Sunt oameni care nu întreabă ce pot face pentru comunitate, ci ”mie ce-mi iese”?

Sunt convins că USR nu poate și mai ales nu vrea să intre în acea parte de țară. Nu o înțelege, nu știe cum să vorbească cu ea, nu o poate convinge de nimic. Și reciproca e valabilă. Cred că i se cere USR prea mult. Nu poate salva România. Sau cel puțin nu de azi pe mâine.

România poate fi salvată doar prin școală.  Până atunci, înapoi în Bulistan.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2654

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ntz

Acum 4 ani

Si tu tot intr-o bula traiesti, Alin. Doar ca e mai mare si mai ordinara. Bula PSD. Aia care te si platesc
Raspunde

Oana Tefeleu

Acum 4 ani

Si noi, cei care am dat like, love si share, chiar nu contam? Nu pot sa cred asa ceva! Adica daca ma cred importanta pe net nu are relevanta in viata reala? Asta da surpriza... Mai urmeaza sa spuneti ca daca ii mai injuram mult pe cei care au alta parere decat noi s-ar putea sa se enerveze si sa voteze cu Dancila, trimitandu-ne idolul acasa dupa 5 ani de mandat absolut infloritor? Nu cred asa ceva!
Raspunde

Votant Psd

Acum 4 ani

Uite de asta a pierdur Usr. Pt ca toti gandesc asa ca tine. " Sunt conectați la o altfel de rețea. Adâncă, grea, trecută prin timp, cizelată printr-o largă rețea de ajutoare sociale." Am 40 de ani, am lucrat doar la privat. Nu am primit ajutor social niciodata. Si votez doar pesedeul. Votez Psd pt ca ofera un program, un plan. Bun sau rau. restul doar se asteapta sa ii votez pt ca asa e cool si sigur doar aia fara carte voteaza PSD. Cand fanii USr nu arunca cu bani in pensionari la biserrica atunci poate o sa castige ceva. Pana atunci o sa ramana in bula lor cu P in fata:)
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Aha, deci tu stii ca planul PSD e rau, dar ce-i important e ca au un plan. Asta inseamna sa fii masochist politic (TM).
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

dupa "gluma" de final ma intreb daca lucrezi la privat pe santier, la taiat lemne sau in vreun atelier auto(nu ca nu ar fi meserii onorabile...). in rest am fost impresionat ca ai 40 de ani si esti impresionat de un plan, oricare ai fi el (asta inseamna sa fii analfabet functional)
Raspunde

S

Acum 4 ani

Usr-plus au cam același număr de votanți ca PSD, s-a văzut la europarlamentare. Si pnl are mai putini votanți decât cei care au votat cu Iohannis. Pt ca votanții usr-plus din primăvară n-o sa stea cu PNL doar ca acum i-a convins mai mult Iohannis Pt ca useristii nu sunt oi ca pesedistii, sa voteze cu orice candidat le pune partidul, dacă cred ca nu e destul de bun fata de altul, barna și-a luat-o.
Raspunde

Dragos

Acum 4 ani

Problema noastra la Sibiu, este ca vrem sa facem ordine in tara, insa nu vrem sa facem ordine in primul rand la noi in oras. Trebuiau 669 de zile de protest in fata primariei si a consiliului judetean.. dar cum unii dintre ei lucreaza la stat sau au afaceri private .. era cam riscant. Asa ca mai sigur a fost sa injuram psd-ul si pe Dragnea. Eventual putem sa-l injuram si pe Putin.. nu de alta, dar suntem la o distanta sigura.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus