Miercuri,
18.06.2025
Partial Noros
Acum
25°C

Spitalul de Pneumoftiziologie încurajează sibienii să se lase de fumat

Spitalul de Pneumoftiziologie încurajează sibienii să se lase de fumat

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie vor face spirometrii gratuite. În același timp, specialiștii îi îndeamnă pe fumători să renunțe la acest viciu, întrucât, spun ei, țigările influențează cel mai mult apariția acestei boli.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie, un aport important în apariția Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii) îl are fumatul. Din cauza acestui viciu au survenit cele mai multe complicații și chiar decese. Tocmai de aceea, Ioan Drăghilă, directorul medical al spitalului, vine cu o soluție pentru cei cărora le este greu să renunțe la fumat – un tratament pe care îl pot urma la spital.

„Banii pe care îi dau pe țigări într-o lună sunt banii pe care îi pot da pe medicație. Durata tratamentului este cam de două-trei luni”, spune acesta. Totuși, problema necesită de multe ori și intervenția unui psiholog care să îl îndrume pe fumător pe drumul spre eliminarea viciului, a explicat medicul.

tbc roman berariu draghila

Odată cu renunțarea la fumat, riscul apariției unor afecțiuni și boli grave ale plămânilor scade exponențial.

Spirometrii gratuite cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva BPOC

Sibienii vor avea posibilitatea și în acest an să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, printr-o acțiune organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu sprijinul Asociației Pneumologia.

Acțiunea, aflată la cea de-a doua ediție, va avea loc mâine, în Shopping City Sibiu, zona Decathlon, între orele 10.00 - 14.00. Testările vor fi efectuate de medicii și asistenții medicali ai Spitalului de Pneumoftiziologie. Persoanele care vor  fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a vorbit despre inițiativă, dar și despre apelul către populație de a renunța la fumat. „Spitalul a avut această inițiativă de conștientizare a populației cu privire la Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică, în condițiile în care aproximativ o treime din pacienții care se prezintă în Ambulatoriul de Specialitate suferă de această boală. Prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra consecințelor devastatoare pe care le au țigările asupra sănătății, dat fiind faptul că fumatul reprezintă principala cauză a acestei afecțiuni”, a spus acesta.

În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. BPOC este considerată cea de-a treia cauză de deces la nivel mondial, 300 de milioane de oameni din întreaga lume fiind afectați de această boală, printre care și un milion de români. De la începutul acestui an, în ambulatoriul de specialitate al spitalului au fost consultați aproape 4.500 de pacienți cu BPOC, peste 3.000 dintre aceștia fiind din mediul urban.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus