Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

În medie, un copil este abuzat la fiecare 2 zile în Sibiu. Fiecare al patrulea caz raportat este confirmat

În medie, un copil este abuzat la fiecare 2 zile în Sibiu. Fiecare al patrulea caz raportat este confirmat

Peste 500 de apeluri privind posibile abuzuri asupra copiilor din Sibiu au fost înregistrate de autoritatea care se ocupă de protecția acestora din ianuarie până în luna septembrie a acestui an. Dintre aceste sesizări, 125 de cazuri au fost confirmate. La nivel național, numărul tinerilor care trec prin diferite tipuri de abuz a depășit 15.000 în 2018.

Ziua Universală a Drepturilor Copilului este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.

În România, abia în anul 2004 a fost adoptată Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului care are la bază convenția internațională.

Cu această ocazie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu a transmis câteva date statistice privind abuzurile asupra copiilor în județ. Astfel, instituția a înregistrat 518 sesizări în primele trei trimestre ale anului 2019 privind cazuri de copii victime ale abuzurilor fizice, emoţionale şi sexuale, a neglijenţei din partea familiei, cât şi a exploatării prin muncă.

Dintre aceste sesizări, 125 de cazuri s-au confirmat – 30 de cazuri de abuz fizic, 8 cazuri de abuz emoţional, 10 cazuri de abuz sexual şi 77 de cazuri de neglijare. „Pentru 28 de copii s-a instituit o măsură de plasament (centrul de primire în regim de urgenţă, asistent maternal profesionist, centrul maternal), restul copiilor au rămas in familiile biologice, beneficiind de servicii şi prestaţii sociale din partea Serviciilor Publice de Asistenţă Socială (SPAS-uri locale) de la domiciliul acestora, precum şi de monitorizare din partea DGASPC Sibiu”, potrivit Laurei Vîlsan, șefa Direcției.

Instituția transmite că pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor avem la dispoziție Telefonul Copilului – 0269/983 sau 0800800227. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar: 08.00 - 16.30, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

Potrivit Avocatului Poporului, aproape 15.000 de cazuri de abuz și neglijare au fost raportate de către DGASPC-uri în 2018. 94% din cazurile de abuz și neglijare au loc în familie. Instituția transmite însă că numărul real al copiilor victime este mult mai mare, majoritatea cazurilor nefiind referite de către serviciile sociale sau alți specialiști care lucrează cu copiii (cadre didactice, medici etc.).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

....

Acum 2 ani

DAGSPC sa se ocupe si de minorele gravide din centrele de plasament!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus