Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Grupuri de suport la Sibiu, pentru cei afectați de cancer. „Am creat o comunitate”

Grupuri de suport la Sibiu, pentru cei afectați de cancer. „Am creat o comunitate”

Asociația „Sus Inima” și-a deschis de două luni casa pentru persoanele afectate de cancer care au nevoie de găzduire pentru a-și putea urma tratamentul sau pur și simplu de o vorbă bună și un prieten care să înțeleagă prin ce trec. Reprezentanții asociației sibiene spun că au reușit să creeze o comunitate în care se înțeleg și se ajută reciproc.

Deschiderea casei Sus Inima a avut loc aproape de finele lunii septembrie a acestui an, iar primii beneficiari au ajuns rapid. Persoanele afectate de cancer se bucură aici nu numai de cazare, dacă au nevoie, ci și de suport moral, multe zâmbete și activități în comun. Astfel că asociația a reușit nu numai să dea o mână de ajutor ci și să creeze o comunitate a persoanelor afectate de cancer. Totodată, beneficiarii au parte de consiliere psihologică atât pentru ei cât și pentru membrii familiei. „Suportul psihologic îl oferim la cabinetul psihologului colaborator Oana Vasiu, de câteva luni deja, înainte să fi deschis casa, iar din noiembrie am început grupurile de suport – terapie prin artă și nutriție”, povestește Carmen Chindriș, președintele Asociației Sus Inima.

Pentru a putea avea un raport complet și concludent, reprezentanții asociației așteaptă ca centrul să împlinească un an de activitate. Până atunci însă, păstrează în suflete bucuria de a ști că fiecare beneficiar care le-a trecut pragul a avut parte de tot ajutorul pe care poate altfel nu l-ar fi primit.

„Aștept să avem un an de activitate, să vedem care a fost impactul. Personal fiecare persoană care a beneficiat de suportul pe care deja l-am oferit a fost foarte recunoscătoare și a spus că am fost de mare folos. Sunt oameni care altfel nu ar fi avut posibilitatea să facă radioterapia pentru că nu aveau unde să înnopteze. Avem o doamnă care dacă nu ar fi fost cazată, ar fi trebuit să facă naveta 300 de kilometri pe zi pentru 5 minute de radioterapie”, spune Carmen.
Centrul are un aspect plăcut și cald, precum o casă în care trăiește o familie, nefiind departe de adevăr. Aici trăiește familia Sus Inima. „Avem un etaj, 150 metri pătrați, o grădină de 350 metri pătrați pe care vom încerca să o amenajăm la primăvară”, exemplifică președintele asociației.

Se bucură când află că nu costă nimic

Una din primele probleme pe care le adresează oamenii atunci când sună este dacă serviciile centrului sunt sau nu gratuite. „Sunt foarte mulți care întreabă cât costă și se bucură când află că este gratuit. Suportul psihologic a fost de asemenea un aspect important pentru ei. Sunt care au mers câteva ședințe și nu au mai avut nevoie, oameni care au deja câteva săptămâni de terapie, alții care își duc copiii ca să înțeleagă ceea ce urmează să se întâmple”, spune Carmen Chindriș.

Aceasta spune zâmbind că au reușit să creeze o comunitate pentru cei care sunt afectați de cancer (puteți să consultați evenimentele asociației AICI). Pentru ca această frumoasă comunitate să continue să existe, e nevoie însă ca sibienii să se implice și ei, fiecare cu puținul din care poate da.

„Ne bazăm în continuare pe comunitatea din Sibiu. Ne bazăm activitatea 100% pe donații și sponsorizări. De asemenea, vom fi prezenți la festivalul din 13,14, 15 decembrie și la meciurile oficiale ale BC CSU Sibiu, de la Sala Transilvania, prin campania „Marchez cu Inima Sus”. E o inițiativă extraordinară, pentru că cei de la CSU au deja o comunitate foarte puternică și unită, care ne ajută și pe noi foarte mult”, explică tânăra binefăcătoare.

La anul vor încerca să depună un proiect prin care să poată să primim donații și prin SMS, dar nu pot face asta până nu vor avea un raport de activitate pe un an. De asemenea, tot la începutul lui 2020 vor începe campania pentru strângere de formulare 230, cele de 2%, iar până atunci Carmen spune că asociația acceptă și se bucură de orice fel de ajutor.

Dacă doriți să susțineți activitatea asociației, puteți să faceți acest lucru donând în contul de mai jos sau prin alte două modalități care pot fi regăsite pe site-ul Sus Inima.

Asociatia Sus Inima IBAN: RO59BTRLRONCRT0329488001 SWIFT: BTRLRO22SBA

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus