Ioana și Daniel Savu nu sunt noi pe piața micilor afaceri din Sibiu. Pentru mai mulți ani au deținut un magazin cu baloane și obiecte distractive pentru petreceri, iar de curând au deschis magazinul de suveniruri POD, sub Podul Minciunilor. Aici, în centrul orașului, cei doi vor vinde obiecte făcute chiar de ei.
Ideea unei astfel de afaceri a venit de vreo două luni, poate trei, dar Ioana s-a pregătit pentru acest moment toată viața. A urmat cursurile unui liceu de arte și apoi ale unei facultății de profil. Cu toate că și-a dorit să dețină o afacere în domeniu, a reușit să facă acest lucru de-abia după ce l-a găsit pe cel care avea să o completeze – bărbatul cu care s-a măritat. „De mică, de când mă știu eu asta fac. Am lucrat inițial pe la diverse firme mai mici și mai mari, pentru că e greu să faci asta pe cont propriu. Nu de mult am găsit omul potrivit care mă poate ajuta să fac asta, soțul meu. Suntem la început pe acest drum și sperăm să fie bine”, spune Ioana.
Inspirația pentru obiectele decorative poate veni de oriunde, explică Ioana. De cele mai multe ori ideile apar în atelier, dar cei doi sunt deschiși în egală măsură la ideile clienților.
„Inspirația vine lucrând dar și din partea clienților. Vin și ne întreabă dacă avem un anumit model sau anumite personaje. Spre exemplu un client m-a întrebat de ce nu am și unicorni pentru că are o fetiță care iubește unicornii. Așa că am mers în atelier și am făcut asta. Ne bazăm mult și pe ceea ce se cere, pe ce își doresc cei care ne trec pragul”, spune sibianca.
„Păstrăm o balanță între artistic și comercial”
Pentru că cei doi își doresc să vândă produsele la prețuri accesibile pentru toți cei care le trec pragul, Ioana spune că au ales să creeze obiecte drăguțe care vor fi cu siguranță amintiri deosebite pentru fiecare client, fără să fie însă neapărat artistice și prețioase.
„După cum vedeți, nu sunt produse artistice din toate punctele de vedere, încerc să păstrez o balanță între artistic și comercial, astfel încât și prețurile să fie acceptabile pentru clienți. Dacă stau să fac un tablou, evident prețul va fi diferit. Turiștii nu asta caută, ci lucruri frumoase, deosebite și accesibile ca preț”, spune sibianca de 35 de ani.
Tocmai pentru că produsele nu sunt create cu lucruri foarte scumpe și prețioase, nici investiția lor inițială nu a fost prea mare. Ioana explică faptul că mobila din magazin este reciclată, lucru care le-a permis să investească doar minimul necesar pentru a deschide.
„Câteva mii de lei am investit inițial, dar nu am tras încă linie. Investiția nu e mare pentru că tot ce vedeți aici este reciclat într-un fel sau altul. Mobilierul cel puțin e recondiționat. Avem o ușă veche pe care a aruncat-o cineva și noi am salvat-o, mobila am refațetat-o și așa mai departe.”
De procesul de creație, Ioana se ocupă în cea mai mare parte alături de soțul ei. El este cel care îi pregătește suportul pe care va picta, iar ea se ocupă cu partea cea mai frumoasă a procesului. „În principal eu și soțul meu ne ocupăm de afacere, el se ocupă de tăiat lemn și eu pe partea de pictură. Mai am două fete la atelier care mă mai ajută din când în când la partea de dat fonduri și cam atât. Eu mi-am format îndemânarea și lucrez destul de repede, dar procesul complet este destul de îndelungat. De la partea de tăiere a lemnului, șlefuit, vopsit, până la pictura propriu-zisă durează, după care produsul merge la lăcuit. Facem mini serii de 5-10 produse”, explică sibianca.
Afacerea POD (Produse Originale Decorative) poate fi găsită pe partea stângă imediat cum treceți de Podul Minciunilor, coborând din Piața Mare, pe strada Ocnei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5848
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Iliescu
Acum 8 ore
Troll.E.Buzu
Acum 9 ore
Lutte
Acum 9 ore
Pastor Marginas
Acum 9 ore
Emil