Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

SUA finanțează 9 proiecte de conservare a patrimoniului în toată lumea. Unul dintre ele e în Sibiu și e cel mai valoros

SUA finanțează 9 proiecte de conservare a patrimoniului în toată lumea. Unul dintre ele e în Sibiu și e cel mai valoros

Un proiect de restaurare a bisericii fortificate din satul Alma Vii a fost ales pentru a fi finanțat de către Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale. În total, americanii au selectat nouă proiecte din întreaga lume, iar investiția oferită bisericii din județul Sibiu este cea mai mare.

Demararea proiectului, care se numește „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” a fost anunțată de Fundația Mihai Eminescu Trust. Este vorba despre un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu.

Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, anunță organizația într-un comunicat de presă transmis pe adresa Turnul Sfatului.

„În acest an, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, iar proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust, „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, a fost cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial”, precizează sursa.

finantare proiect sua pentru alma vii

Astfel, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, vor mai fi derulate acţiuni ce au ca scop redarea lăcașului comunităţii şi folosirea bisericii în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul Satul de Sine Stătător dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. Satul de Sine Stătător urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” se va desfășura pe o perioadă de 27 de luni și va cuprinde 16 etape importante de implementare, cuprinse între 1 octombrie 2019 și 31 decembrie 2021. „Primii pași în implementarea proiectului REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii au fost deja făcuți. Este vorba de definitivarea contractului de finanțare și a etapelor de implementare a proiectului. Totodată, în prezent se lucrează la obținerea avizelor necesare obținerii autorizației lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a bisericii”, mai transmite fundația.

La începutul anului viitor va fi lansată licitația pentru contractarea lucrărilor de restaurare.

Fundația Mihai Eminescu Trust a fost înființată în anul 2000 în județul Mureș cu misiunea de a dezvolta și implementa proiecte împreună cu comunitățile locale în care activează, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural și natural al Transilvaniei.

Sursa FOTO principală

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

VVDhEhE

Acum 3 ani

Cam mulgeti stirea asta, pare deja cu iz electoral. A mai fost si in primavara parca. In vara am fost la Alma Vii, nu au faut mare lucru, doar tencuit ziduri. Si jumatate milion dolari e o nimica toata. E practic un rest aruncat cersetorilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus