Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Polițistul Berbeceanu. Acum pensionar. Și scriitor. La Sibiu. ”Țara asta mai are o șansă”

Polițistul Berbeceanu. Acum pensionar. Și scriitor. La Sibiu. ”Țara asta mai are o șansă”

A fost neîncăpător spațiul librăriei ”Constantin Noica” în seara zilei de joi, când Traian Berbeceanu, cu a lui poveste devenită carte, și-a dat întâlnire cu sibienii. A fost plin și de polițiști sibieni (în glumă râdeau că niciodată nu a văzut librăria aceea atâta poliție). Iar Traian Berbeceanu, fostul polițist închis pe nedrept după ce a deranjat apele unor procurori, a ținut câteva ore în picioare tot acel puhoi de sibieni, dornici să afle din gura lui despre ”Radiografia unei mârșăvii judiciare”. Căci acesta a fost titlul ales de Berbeceanu pentru cartea în care își descrie munca și lupta pentru adevăr. Inclusiv pentru adevărul pe care el îl vede.

Pe scurt, era octombrie 2013 când cu o grămadă de televiziuni și jurnaliști pe urme, Traian Berbeceanu – pe atunci șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba – era cărat cu cătușele la mâini prin diferite locuri de către procurorii DIICOT. Trei ani mai târziu, el era achitat, iar ca urmare a unei anchete a DNA, cei care l-au arestat - fostul procuror-şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean – erau condamnați la închisoare. Decizia celor două spețe conexate a fost dată numai pe fond, căci procesul mai durează și ca urmare a schimbărilor aduse de fosta guvernare.

25 de ani a lucrat Berbeceanu în poliție, iar munca lui ”acoperea” și județul Sibiu pe partea de combatere a crimei organizate. Anul trecut s-a pensionat, iar anul acesta și-a lansat cartea pe care mulți sibieni, dar și polițiști (care au venit la lansare alături de șeful Poliției municipiului Sibiu, Sebastian Veștemean) au dus-o acasă, joi seara, cu autograful lui Traian Berbeceanu. Pe a cărui chip se vedea că nu îi face o deosebită plăcere să ”pozeze în star” sau să se formalizeze cu autografe, dar care cu tot dragul a stat ore întregi să răspundă la întrebări. Din păcate, din răspunsurile de mai jos nu se poate întrevedea decât o mică parte din ceea ce înseamnă personalitatea lui Traian Berbeceanu.

Aproape trei ore a durat lansarea de carte a lui Berbeceanu la Sibiu Aproape trei ore a durat lansarea de carte a lui Berbeceanu la Sibiu

Reporter: Binele învinge? Traian Berbeceanu: Categoric, totdeauna. Greu, dar învinge.

Răspunsul e unul general, filosofic, sau poate fi interpretat și prin prisma a ceea ce vi s-a întâmplat dumneavoastră? E general, dar aplicabil și în România de azi. Am convingerea că binele învinge mereu.

Dacă în locul dumneavoastră ar fi fost un om normal, care nu a avut experiența și trecutul dumneavoastră... Nu avea nicio șansă. Nici cea mai mică șansă.

Și atunci avea dreptate PSD cu ”statul paralel”? Nu are nicio legătură cu noțiunea aceasta, este o prostie, o idioțenie inventată cu alte scopuri. Spun că un om obișnuit nu avea nicio șansă pentru că așa este. Ceea ce mi s-a întâmplat mie nu avea nicio legătură cu instituțiile statului. Eu am avut o problemă cu persoane din instituții.

Deci și în sistemul judiciar e vorba de relațiile dintre oameni, cum se poziționează unii față de alții? Cum se poziționează ei raportat la atribuțiile de serviciu pe care le au și dacă respectă legea sau nu. Acum este vorba de oameni, într-adevăr.

De ce crede că țara asta mai are o șansă

E mai bine ca scriitor? Eu nu sunt scriitor. A fost o încercare editorială și atât, nimic deosebit.

Cam câte cărți ați vândut până acum? Nu am idee, o să aflu după jumătatea lui decembrie.

Ați primit ceva bani sau credeți că veți primi? Teoretic, este normal să primesc drepturile de autor. La un moment dat.

Aveți un plan anume cu acești bani? Nu am publicat ca să câștig bani, nici ca să îmi fac concedii sau să realizez lucruri pe care nu le-aș fi reușit altfel. Am publicat această carte chiar din dorința de a se afla adevărul și punctul meu de vedere, care să ajungă la cât mai mulți oameni. Pe de o parte. Pe de altă parte, am convingerea că ar putea avea și un caracter preventiv, ca nimeni să nu mai pățească ceea ce am pățit eu. Iar pentru alții - magistrați, procurori, polițiști - dacă ar fi să încalce legea să se gândească de două ori.

Cartea e pentru publicul larg sau mai mult pentru cei din sistem? Am încercat să o fac abordabilă de către oricine, să fiu cât mai puțin tehnic în descrierea anumitor activități. Cred că poate fi citită de oricine și înțeleasă. Căci aia e cel mai important.

V-a impresionat ceva în toate aceste întâlniri la lansări de carte? M-au impresionat calitatea oamenilor care au venit, nivelul lor de pregătire și implicare în societate. Și din Sibiu, și din Cluj, și din Craiova, și din Mureș și de peste tot. Și m-au impresionat întrebările pe care acești oameni mi le-au adresat: pertinente, deosebite. Eu sunt optimist ca țara asta mai are o șansă.

lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (34)

Despre dreptate și adevăr

Ați lucrat mult pe județul Sibiu. Am văzut că ați lucrat inclusiv în dosarul notarului Mărginean... Acolo doar am coordonat activitățile din ziua acțiunii, ca șef de Brigadă, dar nu cunosc detalii din dosar.

Chiar dacă nu știți detalii, dosarul acesta a fost trimis în instanță din 2014, sunt 17 victime, mulți inculpați și peste două milioane de euro prejudicii. Nici pe fond nu s-a terminat procesul acum. Unde e dreptatea, adevărul? Asta este o foarte mare problemă, durata foarte mare a proceselor, până la obținerea unei soluții definitive. Pentru că există riscul să nu se mai poată face dreptate și să se afle adevărul. Unele fapte se prescriu, pentru unele din persoanele trimise în judecată se îndeplinesc termenele de prescripție și în cazul în care ar fi fost vinovate scapă de răspundere. Și, pe de altă parte, nici părților vătămate nu li se mai face dreptate.

Asta e o problemă de sistem sau de calitate a oamenilor din tot acest angrenaj? De sistem. Nu cred că e rea voință din partea magistraților. Judecătorii sunt puțini, spațiile instanțelor sunt improprii, termenele sunt lungi, de la unul la altul trece și o lună, o lună și jumătate. Doar cazul meu: eu am fost achitat pe fond în iunie 2016. În mod normal și legal, DIICOT era obligat ca în termen de 30 de zile să motiveze o eventuală cale de atac. Ori ei au motivat-o în aproape un an de zile. Din păcate, nu există și un regim sancționator pentru asta. Nu îi sancționează nimeni cu nimic.

Păi, Inspecția Judiciară? Se teme cineva de aceasta? Habar nu am. Pe magistrați să îi întrebați, ei pot să răspundă dacă se tem sau nu. Firesc, ar trebui atunci când încalcă legea și termene. Și ar trebui să și răspundă.

Sebastian Veștemean, șeful Poliției municipiului, și Traian Berbeceanu Sebastian Veștemean, șeful Poliției municipiului, și Traian Berbeceanu

Despre polițiștii din Sibiu și dosarele de aici

Sunt mulți colegi de-ai dumneavoastră aici. Ați putea să îmi spuneți unul, două nume de polițiști buni din Sibiu? Aș putea să vă zic, în primul rând, de toți polițiștii din structurile de combatere a crimei organizate. Sunt polițiști extraordinari, sunt cei pe care îi cunosc și cu care am lucrat în mod direct. Și am colaborat foarte, foarte bine și cu celelalte structuri ale Poliției de aici: cu cei de la Economic, cu cei de la Judiciar. Sunt polițiști foarte buni și în Sibiu.

Și atunci cum explicați că în Sibiu, în afară de dosarul Carabulea, instrumentat de DNA Alba Iulia sau de dosarul Benzinarilor, instrumentat de la Brașov, și chiar și pe crimă organizată, cum a fost cel cu milionul de euro găsit la cineva... Nu, nu, sunteți în eroare. Pe combaterea crimei organizate la Sibiu s-au făcut dosare importante. Probabil nu știți dumneavoastră de acestea. Personal consider că e o problemă mare de tot a Poliției, faptul că nu știu să își prezinte marfa și că cele mai importante cauze instrumentate de polițiști, indiferent de structura din care fac parte, nu sunt mediatizate corect, nu sunt mediatizate la timp sau nu sunt deloc mediatizate.

Eu fac referire mai ales la situația în care un dosar este finalizat în instanță cu recuperarea prejudiciilor și pușcărie, nu la situațiile în care polițiștii și procurorii rețin făptuitori, care după aceea sunt eliberați și firul cazului se pierde. Polițistul nu are niciun fel de control la activitatea procurorului. Ce dispune acesta din urmă mai departe este chiar problema lui. Cum apreciază procurorul probele nu poate polițistul să evalueze, ci asta trebuie să o facă tot magistrații, Inspecția Judiciară sau alte structuri. De obicei, în fiecare dosar penal, modul în care un procuror apreciază probele este evaluat de judecător când dosarul ajunge în instanță.

În relația polițist – procuror – judecător există verigi slabe? Dar nu trebuie să existe o relație de acest fel. Ei interacționează doar instituțional. Din punctul meu de vedere era mai bine înainte, când polițistul nu lucra în subordinea sau sub coordonarea procurorului. Personal, prin situația de acum consider că s-a eliminat o verigă ceea ce nu este benefic. Era mult mai bine și mai productiv și mai eficient și ferit de orice abuzuri sistemul când urmărirea penală era la polițist. El își făcea dosarul, termina prin referat de terminare a urmăririi penale, îl trimitea la Parchet, procurorul aprecia dacă poziția polițistului a fost corectă sau nu, avea dreptul la propria anchetă, era cu totul și cu totul altfel. Acum s-a renunțat la acea verigă.

Și e mai rău? Da, din punctul meu de vedere. Nu sunt eu deținătorul adevărului suprem.

Insist pe partea de corupție de la Sibiu. De aici am avut-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, de aici am avut-o pe șefa DNA Alba Iulia, Danusia Boicean. Și cu toate acestea, nu vedem multe cazuri de corupție soluționate aici. Habar nu am de ce. Nu am lucrat pe cazuri de corupție și dacă investigam un grup de crimă organizată și descopeream și fapte de corupție, le investigam și pe acelea. Dar nu pot să vă spun eu de ce cei de la DGA sau de la DNA nu au identificat cazuri de corupție pentru că nici nu știu dacă aveți dreptate.

lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (5) Colegul nostru, Bogdan Brylynski, povestește cum l-a cunoscut pe Traian Berbeceanu

Despre proteste și cariera de polițist

Au fost numeroase proteste în ultima perioadă pentru apărarea procurorilor, judecătorilor, a Justiției. Câtă dreptate au avut cei care au ieșit în stradă? Nu sunt eu în măsură să evaluez.

Dumneavoastră ați ieșit? Eu am ieșit în stradă. Așa am apreciat și cred în continuare că, de exemplu, OUG 13 ar fi fost o foarte mare greșeală.

Cu toate că ați fost victima unui sistem... Eu nu am fost victima unui sistem, ci a unor persoane din sistem. Ceea ce e cu totul și cu totul altceva. Persoane care, iată, răspund. Cel puțin în prima instanță au fost condamnate cu executare, deci sistemul funcționează.

Ce le veți spune colegilor dumneavoastră care vă așteaptă aici? (Târziu, în seară, mulți polițiști așteptau încă să iasă la o bere cu Traian Berbeceanu). Să își facă datoria mai departe așa cum am învățat împreună.

Veți redeveni colegi? Nu știu, este foarte greu.

Vă doriți? Mâine, dacă s-ar putea, mi-aș relua cariera de polițist.

Ați ieșit și în pensie. Da.

Cum se poate așa? Sunteți tânăr, în putere. Tânăr nu sunt, arăt bine (râde scurt). Am 52 de ani. Și nici asta nu puteți evalua, dacă sunt în putere. Vreau să vă spun că după 25 de ani de muncă în poliție în linia întâi intervine uzură, și fizică, și psihică, și a sănătății, deosebite. Care, poate, nu se văd. Și e normal și firesc ca după 25 de ani de astfel de activitate, pe care dumneavoastră, presa, nu o cunoașteți poate nici în cea mai mică măsură, să urmeze astfel de lucruri... În toată perioada asta noi am avut zeci de zile și de nopți în care dormeam în mașină sau nu dormeam, mâncam pe capotă sau nu mâncam, ne spălam cu șervețele umede două sau trei săptămâni la rând, deci lucruri care te obosesc și fizic și psihic și îți distrug sănătatea. Eu în investigarea uneia dintre operațiunile din carte, am făcut un infarct la birou. Luat de colegi, dus la Ambulanță, de la Deva la Timișoara, acolo băgat imediat în operație. Deci sunt niște lucruri pe care dumneavoastră, care spuneți că arăt tânăr și în putere, nu le cunoașteți.

De aceea vă întreb. E o meserie foarte grea care te uzează mult.

Bun, dar dumneavoastră după toată experiența asta, nu e păcat de faptul că plecați cu ea în pensie? Ba da și am spus la fiecare întâlnire că e păcat că sistemul, cum îl denumiți, nu profită de experiența polițiștilor aflați la vârsta legală de pensionare. Pentru că prin reglementări legislative, polițiștii ar putea beneficia de drepturile pe care le au, să nu iasă la pensie și să stea în continuare, patru, cinci, șapte ani, cât rezistă din punct de vedere psihic și fizic și să pregătească noile generații de polițiști, să împărtășească din expertiza lor. Deci pot fi folosiți foarte mult și foarte bine, sunt o resursă foarte importantă de care ministerul nu știe să profite.

lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (52)

Despre polițiștii din Sibiu și Kovesi

Dacă vă mai rog o dată, îmi mai ziceți câteva nume de polițiști, oameni buni, pe care să îi avem în vedere? Nu, pentru că risc să uit sau să nedreptățesc pe cineva. Eu chiar cred în toți polițiștii din structurile de combatere a crimei organizate, pentru că pe aceea îi știu ca pe frații și copiii mei, pe majoritatea, și cred în foarte mulți dintre polițiștii din Sibiu.

Atunci vă întreb de Laura Codruța Kovesi, cu care ați lucrat. Am lucrat cu doamna procuror Kovesi când era la Sibiu, conducea DIICOT-ul de aici. Eu am cunoscut-o ca un procuror foarte bun, foarte ambițios, foarte bine pregătit profesional, curajos. Și vă spun că în întreaga mea carieră de polițist am avut trei procurori femei și un singur bărbat care veneau cu noi la acțiunile informative și operative. Este vorba de doamna Kovesi, de doamna Pecincu de la DIICOT Hunedoara și de doamna Adina Velescu, cea care a fost la noi la DIICOT Hunedoara și, ulterior, procuror-șef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Trei procuroare foarte curajoase, foarte bine pregătite profesional care veneau cu noi la percheziții, la filaje, la prinderi în flagrant. Și un singur procuror bărbat care făcea lucrurile acestea.

Eu tot încerc să scot de la dumneavoastră că procurorii nu sunt de treabă, dar... Dar eu nu am nimic cu procurorii și i-aș nedreptăți. Nu. Sunt procurori foarte bine pregătiți profesional. Dar sunt și ticăloși, cum sunt și printre polițiști. Foarte bine pregătiți profesional. Unii ticăloși, alții chiar nu pot, oricât ar încerca.

Chiar, câtă incompetență credeți că există și în sistemul judiciar, precum în societatea românească? Nu pot să spun procentual. Nu știu dacă e multă sau puțină, dar e suficientă cât să nu ne meargă bine.

Foto: Silvana Armat

lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (81) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (51) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (35) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (85) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (23) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (29) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (30) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (45) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (60) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (57) lansare carte berbeceanu Sibiu_foto Silvana Armat (40)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gratiela Ciocaldau

Acum 2 ani

De magraonul asta nu se mai ia nimeni ca e pensionar la varsta lui? Nu, ca asta e rezistent...
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Gratiela , nu stiu de ce am impresia ca acest comentariu al tau o sa fie "ascuns" din nou datorita parerilor negative .. ca doar tu doar comentarii "naspa" poti lasa pe aici :) Brilu ... buna prima poza .. imi place cum ai iesit :) .. Ma rog .. putin carunt , dar ce dracu .. nu mai avem 20 de ani.Bravo Traian , frumos articol.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Ar trebui luat ca si consilier. Se incumeta vreun politician?
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Nicaieri in lume ofiterii MAN sau MAI nu se pensioneaza la 50 de ani... Eventual de boala, dar nu pensie normala...
Raspunde

Hipsterul pe trotineta

Acum 2 ani

Ce varsta are domnul?
Raspunde

mateiescu gheorghe

Acum 2 ani

Daca nici acum cu d-nul traian nu se pun lucrurile in mersul lor normal,chiar nu mai exista vreo-o speranta sa ne revenim vreodata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus