Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Sărbătoarea Sfântului ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, la Sibiu: principalele evenimente

Sărbătoarea Sfântului ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, la Sibiu: principalele evenimente

În perioada 21 noiembrie - 5 decembrie în Transilvania și în special în Sibiu se desfășoară Zilele Șaguniene. Organizarea evenimentelor cu acest prilej reprezintă conceptul ce reunește toate manifestările liturgice, culturale și sociale pe care Arhiepiscopia Sibiului le organizează în contextul sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, această zi fiind marcată în România pe data de 30 noiembrie.

Manifestările organizate cu ocazia Zilelor Șaguniene au ajuns în acest an la a patra ediție.

„În primul an manifestările s-au desfășurat doar la nivelul Municipiului Sibiu, apoi acestea s-au extins la nivelul Arhiepiscopiei Sibiului (județele Sibiu și Brașov), pentru ca anul trecut ele să se desfășoare pe teritoriul Mitropoliei păstorite de Sf. Ierarh Andrei Șaguna, fiind organizate manifestări inclusiv la Viena.

În acest an, manifestările cuprind evenimente culturale (conferințe, simpozioane, lansări de carte, concerte de colinde sau concerte caritabile) ce se desfășoară în mai multe locații tocmai pentru ca ziua de sărbătoare a Sf. Andrei Șaguna să fie o zi de bucurie a întregului Ardeal”, ne-a spus pr. dr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.

Astfel, până acum a fost lansat un volum omagial dedicat părintelui Dorin Zosim Oancea, întitulat „Meeting God in the Other” și a fost vernisată expoziția „Chipuri sfinte prin tinerilor iconari” la Biblioteca ASTRA.

În această seară va avea loc vecernia mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, după care va urma o precesiune cu moaștele sfântului ierarh An-drei Șaguna, iar mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza va ține un cu-vânt de binecuvântare la final.

Luni, 2 decembrie, la Sala Thalia va avea loc un concert caritabil organizat de sectorul social al Arhiepiscopiei, pentru înființarea unei case de tip familial pentru copii abandonați. Marți, 3 de-cembrie, la Casa Armatei, va avea loc un simpozion dedicate Revoluției de la Sibiu la 30 de ani cu genericul „Să nu uităm…”. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul ÎPS Laurențiu Streza, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Sorin Radu, și Puiu Nicolae Fesan, fost secretar de stat la SSPR (Secretariatului de Stat pentru Problemelor Revoluţionarilor).

Zilele Șaguniene se vor încheia pe data de 5 decembrie la ora 18:00, când va începe o conferință susținută de preotul Răzvan Ionescu cu tema „Provocările libertății. Copiii și tinerii în pragul in-dependenței vs. Părinții în fața ascezei, iubirii”. Evenimentul va avea loc la Casa de cultură Făgăraș.

Andrei Șaguna s-a născut pe 20 decembrie 1808. Mitropolit ortodox al Transilvaniei între anii 1864-1873, a rămas în istorie ca un militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania. Este considerat fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), a fondat Telegraful român; membru de onoare al Academiei Române.

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a fost proslăvit ca sfânt la 21 iulie 2011 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Proclamarea oficială a canonizării s-a făcut la 30 octombrie 2011, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu o zi înainte (pe 29 octombrie 2011), pentru ultima oară, un sobor impresionant de preoți a oficiat ultimul parastas la mormântul lui Andrei Șaguna, din localitatea Rășinari. Rămășițele pământești ale Mitropolitului Transilvaniei au fost puse apoi într-o raclă și purtate în pelerinaj până la Sibiu. Primul popas al credincioșilor pe străzile Sibiului a fost făcut la „Biserica din Groapă”, unde a slujit mult timp Andrei Șaguna.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus