Sâmbătă,
11.07.2020
Partial Noros
Acum
29°C

Afecțiunile parodontale – inamicul tăcut al zâmbetului

01 Decembrie 2019 10:42

Afecțiunile parodontale – inamicul tăcut al zâmbetului

Rolul igienei orale în sănătatea dinților – recomandări medic DENT ESTET

Gingivita – primul stadiu de evoluție al bolii parodontale

Parodontoza – factorul cel mai comun al pierderii dinților

Tehnologii digitale pentru tratamentul parodontozei

Beneficiile laserului stomatologic Waterlase în clinica DENT ESTET Sibiu

Cum putem preveni apariția afecțiunilor parodontale

Un zâmbet sănătos ajută și la menținerea unei sănătății generale a organismului în condiții optime, pentru că, așa cum arată și studiile realizate în ultimii ani, cavitatea orală este o reflexie a sănătății organismului.

Există numeroase afecțiuni care se manifestă în gură, pe limbă sau la nivelul gingiilor și a țesuturilor moi. De aceea, vizitele periodice la medicul dentist sunt un demers preventiv obligatoriu în clinicile DENT ESTET, prin intermerdiul căruia medicul evaluează starea de sănătate orală și se asigură că nu avem carii, infecții sau inflamații la nivelul dinților.  În lipsa controalelor periodice și a ședințelor de profilaxie, cariile dentare aparent minore pot evolua, iar lăsate netratate acestea pot duce la pierderea dintelui, tratamente costisitoare și perioade lungi de tratament.

Rolul igienei orale în sănătatea dinților – recomandări medic DENT ESTET

Menținerea unei stări de sănătate dentare în parametri normali începe acasă, prin realizarea zilnică a ritualului de ingienizare la domiciliu (periaj, ață dentară, apă de dură, duș bucal) de două ori pe zi, dimineața și seara. Medici stomatologi recomandă pacienților să nu sară peste periajul de seară, acaesta fiind cel mai important demers de igienizare orală acasă.

În absența unei îngrijiri dentare zilnice adecvate, placa bacteriană nu poate fi înlăturată și este favorizată depunerea tartrului pe dinți. Și cum dinții noștri sunt protejați de țesuturile parodontale (gingii, ligamente, os), o igienă precară va afecta și sănătatea acestora. Astfel, putem dezvolta afecțiuni parodontale.

Ce sunt afecțiunile parodontale

Afecțiunile parodontale se referă la infecțiile apărute la nivelul țesuturilor moi care susțin dintele. Gingivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni parodontale și, la fel ca stadiile avansate ale bolii (parodontită/ parodontoză), aceasta se instalează fără ca pacientul să își dea seama și poate avea o evoluție rapidă fără un tratament adecvat.

Gingivita – primul stadiu de evoluție al bolii parodontale

Gingivita reprezintă stadiul incipient al unei afecțiuni parodontale care provoacă iritație, inflamație și înroșirea gingiilor. Este important să tratăm gingivita chiar din momentul în care este identificată pentru a nu evolua și pentru a redobândi sănătatea dinților.

Printre simptomele cele mai comune se numără gingiile umflate și înroșite, sângerarea la periaj, respirația neplacută și senzația de iritare din zona liniei de contact dinte-gingie.

Acesta este momentul în care ar trebui să programezi o vizită la medicul dentist! Lăsată netratată și menținând o igienă dentară inadecvată, gingivita evoluează într-un alt stadiu al bolii parodontale, și anume, parodontoza (parodontita).

Parodontoza (parodontita) – factorul cel mai comun al pierderii dinților

Parodontoza reprezintă cea mai severă formă de afecțiune parodontală și cauza principală pentru pierderea dinților.

Există o serie de efecte negative asupra sănătății generale a organismului care pot fi activate în urma instalării parodontozei, precum: afecțiuni respiratorii, artrita reumatoidă, diabetul.

Tratamentul parodontozei este un proces care se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, pacientul aflat în evidență cu o astfel de afecțiune intrând într-un program de monitorizare strict.

Tehnologii digitale pentru tratamentul parodontozei

Evoluția tehnologiei digitale ne permite să oferim pacienților parodontopați tratamente minim invazive, cu acțiune locală extrem de precisă și fără disconfort sau durere.

Laserul stomatologic Waterlase este cea mai nouă tehnologie cu ajutorul căreia sunt realizate tratamente specifice pentru eliminarea pungilor parodontale și nu numai.

Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii în terapia parodontală îl reprezintă  faptul că principiul său de tratament se bazează pe combinarea apei, aerului și energiei laser. Astfel, reușește să înlocuiască freza, turbina și bisturiul, iar pe durata intervenției are funcție de menținere a a dintele hidratat, fapt care oferă confort pacienetului în timpul realizării procedurii.

Avantajele folosirii laserului stomatologic în tratamentele parodontale

 • Tratamente fără durere și fără disconfort
 • Nu necesită anestezie locală
 • Durata de ședințe de tratament este scurtată
 • Este minim invaziv, are acțiune locală
 • Este precis și îndepărtează exclusiv țesutul gingival afectat
 • Permite recuperarea mult mai rapidă post intervenție chirurgicală

Cum putem preveni apariția afecțiunilor parodontale

O igienă orală corectă reprezintă primul pas în păstrarea unui zâmbet frumos pe termen lung. Și aceasta poate fi realizată responsabil de fiecare dintre noi, în fiecare zi, acasă prin:
 • Periaj dentar zilnic, de 2 ori pe zi, îndeosebi seara
 • Prezentarea la controalele periodice la 6 luni la medicul dentist
 • Realizarea ședințelor de profilaxie de două ori pe an la cabinetul stomatologic
 • Eliminarea sau limitarea obiceiurilor vicioase (ronțăitul alimentelor dure – nuci, alune, caramele, rosul obiectelor non alimentare, precum pixuri, creioane etc., fumatul, consumul excesiv de medicamente)
 • Păstrarea unei alimentații sănătoase
În clinica DENT ESTET din Sibiu fiecare pacient beneficiază de un protocol personalizat de prevenție care îl ajută să monitorizeze corect evoluția stării de sănătate dentară și să prevină, sub atenta supraveghere a medicului dentist coordonator, apariția unor afecțiuni care pot deteriora sănătatea organismului pe termen lung.

 

Vizualizari: 619

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus