Mai mulți sibieni au reacționat la știrea că elevii de la Brukenthal care au organizat vineri o manifestare privind schimbările climatice au fost amendați cu 1000 de lei de Poliția Locală. Figuri cunoscute ale orașului, dar și oameni de rând, s-au oferit să contribuie la plata amenzii sau chiar să o plătească integral.
După ce Turnul Sfatului a relatat cum Ziua pentru Acțiune Climatică s-a încheiat cu o amendă în valoare de 1000 de lei, Adrian Tibu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret GONG, a creat o postare pe pagina personală de Facebook, oferindu-se să suporte costul amenzii.
„Cu toții greșim și e important să învățăm din asta, mai ales ca adolescenți. Însă un protest care să aducă în fața noastră importanța eco-educației nu poate fi decât firesc și necesar. Cred cu tărie că noile generații trebuie să știe să comunice și să înțeleagă ideea de democrație participativă. În acest caz cred că amenda primită este disproporționată. Sper să fie anulată, iar dacă nu, gândul meu de a o plăti rămâne același”, a explicat acesta.Reacții din comunitate nu au întârziat să apară, astfel că mai multe persoane s-au oferit să contribuie la plata amenzii, alături de directorul Teatrului GONG, în timp ce câțiva sibieni chiar au spus că vor să se ocupe pro bono de contestarea sancțiunii. „Cred că a fost o scăpare din partea Poliției Locale, vreun agent prea zelos, pentru că eu personal și Animal Life de asemenea am avut o colaborare foarte bună de mulți ani încoace cu ei. Vreau să contribuim la plata amenzii pentru că ceea ce fac acești copii este corect, mesajul lor este important și ar trebui sprijiniți”, a spus Andreea Roseti, președintele Animal Life.
Aceeași propunere a venit și din partea sibianului Silviu Scrob. Acesta spune că susține generația tinerilor, „cu speranța că acțiunea lor vine în urma unei conștientizări reale a nevoii de a proteja mediul”.
„Când un elev conștientizează că planeta noastră este în pericol și alege să se manifeste în sensul protejării mediului, eu cred că acțiunea lor este în mod fundamental una bună. Că au ales să se manifeste mai mult decât le-a fost lăsat lanțul, asta arată că avem de-a face cu o nouă generație care e mai puțin prinsă în hățișul birocrației și al formalităților. Planeta moare acum, iar ei au acționat acum. Prefer generația lor generației care s-a uitat 18 ore la un urs suferind pe marginea drumului până și-au plimbat hârtiile între instituții. Susțin generația lor cu speranța că acțiunea făcută vine în urma unei conștientizări reale a nevoii de a proteja mediul și ca este un prim pas mic pentru o schimbare mare”, a transmis Silviu Scrob.
Un mesaj de susținere a venit și din partea Asociației „Sus Inima”. Carmen Chindriș, președintele asociației sibiene, spune că dorește să ajute la plata amenzii, alături de restul comunității, pentru că „oamenii aceia vor să ajute într-un fel, au făcut asta cum au știut și nu cred că, la vârsta lor, își permit sa plătească amenzile”.
Printre cei care au mai reacționat la postare se numără artistul Dan Perjovschi, Livia Ognean, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Sibiu și câțiva activiști sibieni.
Foto: Marius Grunca
Tinerii au fost impresionați de răspunsul comunității
Paula Dorr, organizatoarea protestului de vineri, a mărturisit că atât ea cât și colegii ei au fost impresionați de faptul că atât de mulți sibieni s-au oferit să suporte costul amenzii.
„E cumva paradoxal. Cu toate că noi credem că nimeni nu este prea mic să facă diferență, am impresia că avem nevoie de ajutorul adulților. În alte orașe adulții se alătură tinerilor: scientists for future, parents for future, chiar și grandparents for future. În Sibiu am fost susținuți de câțiva profesori. Faptul că amenda primită după manifestarea de vineri a declanșat un val de solidarizare, ne-a surprins și ne-a bucurat. Da, oameni deosebiți doresc să ne sprijine și chiar să plătească amenda. Noi ne dorim ca acest incident să ducă la o susținere a revendicărilor FFF (n.r. Fridays For Future)”, spune eleva de 13 ani.
Țelul protestelor FFF este de a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă și să declare starea de urgență climatică. Tinerii din Sibiu au formulat câteva revendicări, într-o scrisoare către Primăria orașului și au strâns semnături în timpul protestului.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Asociația Sus Inima , Adrian Tibu , Dan Perjovschi , Poliției Locale Cisnădie , Muzeului Național Brukenthal , Turnul Sfatului , Andreea Roseti , Animal Life , În Sibiu , Marius Grunca , Maria Livia Ognean , Silviu Scrob , Carmen Chindriș , Primăria Municipiului Sibiu , Paula Dorr , Poliția Locală , sibieni amendati pentru deszăp , Spitalului Județean Sibiu , Schimbări Climatice , Fridays For Future , Acțiune Climatică , FFF , amenda protest
Vizualizari: 5075
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Parinte
Acum 12 ore
Ramona
Acum 14 ore
Gicu
Acum 14 ore
Florin
Acum 14 ore
Canaris