Luni,
26.09.2022
Parțial Noros
Acum
22°C

Maria Moga, noua Ambasadoare AIOS a Sibiului: „Fără carte nu se poate”

Maria Moga, noua Ambasadoare AIOS a Sibiului: „Fără carte nu se poate”

Maria Moga, doamna cărții din Sibiu, va fi desemnată „Ambasadoare a Sibiului” în cadrul galei Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu. În urmă cu 28 de ani, ea insista ca Gabriel Liiceanu să deschidă o librărie Humanitas în Sibiu.  Astfel, din 11 octombrie 1991, Maria Moga și-a legat permanent numele de ceea ce înseamnă carte.

Primul loc în care se vindea cartea editurii Humanitas a fost „Librăria din Fundul Curții”, un loc din București, retras care după cum îi spune și numele era undeva în spatele unei curți. Maria Moga și-a dorit să aducă cartea în lumină, mai ales într-un peisaj anost ca cel de după revoluție. În 1991 a reușit să îl convingă pe Gabriel Liiceanu să deschidă prima librărie Humanitas în centrul Sibiului, fiind și prima librărie cu vitrină la stradă.

După 28 de ani în care a fost în slujba cărții, Maria Moga a ieșit la pensie în 30 septembrie 2019. „Mă bucur că au ajuns cărțile la oameni, acesta este cel mai important lucru pentru mine. Sunt onorată să primesc acest titlu și mă încântă aprecierea celor care au luat această decizie”, spune Maria Moga.

Deși nu mai este angajatul librăriei „Constantin Noica”, Maria Moga își continuă misiunea și încearcă să recomande vecinilor și prietenilor cărți care pot stârni un apetit sănătos pentru citit. „Cred că mi s-ar potrivi mai bine titlul «Ambasadoare a cărților din Sibiu». Încerc să le explic oamenilor că fără carte nu se poate. Orice se poate învăța din cărți, chiar și răbdarea, pentru că ele sunt oameni. Oamenii scriu cărți. Pot spune că destinul m-a îndreptat spre această meserie, m-am potrivit în acel loc”, explică ea.

Distincția va fi înmânată de către primarul municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, la ora 17:00, miercuri, 11 decembrie 2019.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

3 comentarii

rotariu

Acum 2 ani

Felicitari! Sa va bucurati, cu sanatate si noroc!
Raspunde

sibianul realist

Acum 2 ani

Spuneti-le ce inseamna cartea si poneilor care nu-si ridica ochii din telefon!
Raspunde

Ana și Constantin TELEMAN

Acum 2 ani

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus