Cristian Serafin este unul dintre cei mai iubiți profesori de la Palatul Copiilor din Sibiu, unde predă Anticipație Științifică. În 11 noiembrie, reporterii Turnul Sfatului au participat la un eveniment organizat de el – observarea lui Mercur trecând prin fața Soarelui. Un număr impresionat de copii, care participă la cursurile profesorului, au povestit cât de multe învață de la profesorul non-conformist și cât de mult le place știința datorită lui. Cristian Serafin este profesor din 2014, dar a predat încă din 2001, dezvoltându-și propria materie și un stil aparte de a preda.
În 2001, Cristian a terminat Facultatea de Fizică – Chimie Aplicată în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin urmare meseria de bază este fizician-chimist. A fost unul dintre norocoși care s-a bucurat de această facultate, fiind prima și singura promoție care are acest titlu. O promoție mică, de doar 13 oameni care au învățat de la profesori și mentori „de cea mai bună calitate”. Imediat după, acesta a terminat un Master de Proiecte Asistate de Calculator, iar în 2014 a absolvit cursurile Facultății de Psihologie și a luat toate gradele din învățământ.
După terminarea primei facultății a lucrat opt ani în paralel în învățământ și ca șef de șantier. A fost nevoit să părăsească catedra din cauza salariilor mici, dar a rămas în țară și s-a ocupat de construirea mai multor fabrici, blocuri și poduri. „Sunt oameni care sunt făcuți pentru meseria asta, sunt oameni care o fac că nu au ce face, sunt oameni care nu își dau seama. Eu am știut mereu că am fost făcut pentru meseria asta, plecările au fost din necesitatea de a face bani. În învățământ salariile sunt mici, iar în construcții câștigam și de cinci – zece ori mai mult. Astfel, atunci când a trebuit să îmi iau mașină sau casă, am fugit câțiva ani. Sunt mândru de mine pentru că nu am plecat din țară. În momentul în care am realizat că a venit momentul să mă întorc, a fost o bucurie, îmi place. Acum am ore aici și la o școală din Tilișca. Eu fac oricâte ore este nevoie”, explică profesorul.
Viața la Palatul Copiilor
Fiind un profesor non-conformist, nu a fost adeptul învățământului de „masă”, după cum îl definește el, pentru că este mult prea închis și constrânge elevul. În 2014, i s-a oferit ocazia de a prelua cursul de Chimie Experimentală din cadrul Palatului Copiilor și s-a bucurat, pentru că în acesta instituție copii vin de plăcere și avea libertatea necesară. Dezamăgirea a fost mare când a observat că veneau puțini copii și cei care veneau aveau nevoie doar de meditații. Astfel, după ce a observat timp de un an care sunt interesele copiilor s-a decis că a venit timpul schimbării. Anticipație Științifică. „Pe scurt, cercul este copilul meu, eu l-am făcut. Abordăm subiecte din toate domeniile științei – fizică, chimie, astronomie – pentru care, prin sponsorizări, am reușit să strâng materialele de care avem nevoie. În acest moment, am copii care vin de la început, adică de cinci ani, care au ajuns din clasa a II-a, a III-a, la clasa a VII-a, a VIII-a. Cercul este structurat pe începători, avansați și astronomie. Dar cea mai importantă realizare la acest cerc este stilul de învățare, fiecare curs începe cu o rundă de întrebări venite de la copii. Acesta este singura lor temă de casă. Discutăm 15 minute, o jumătate de oră, câteodată discutăm o oră și jumătate și nu mai facem nimic altceva. Din partea de întrebări desprindem ceea ce o să facem în ziua respectivă, excepția sunt cei de la astronomie, cei mari, cu care lucrez pentru olimpiadă și cu ei am o programă clar stabilită”, detaliază el.
27 de copii cu „urechi ciulite”
Anul acesta la cursul de Anticipație Științifică s-au strâns 170 de copii , iar la cercul de sâmbătă dimineață, la o grupă de avansați, sunt 27 de copii prezenți în sală weekend de weekend. Deși sunt atât de mulți, profesorul explică faptul că atmosfera este diferită față de orele de la școală. Este un pedagog strict, care își dorește disciplină și atenție din partea elevilor, dar nu inspiră frică, ci pornește discuții care îi interesează pe ei.
„În momentul în care vine de la copil, se învață și se reține de zece ori mai mult decât atunci când e forțat. Într-un an de zile poți să îți faci toată programa școlară și să pară că vine de la ei, doar că nu păstrezi ordinea. De exemplu, într-o zi poate îi interesează de ce reacționează mentosanul cu Coca-Cola și atunci faci baze și acizi. Eu zic că școala este o mică completare la cursul acesta. Copii nu vin cu întrebări de la școală, iar pe cei de clasa a IV-a, a VII-a îi întreb mereu dacă nu au întrebări, pentru că știu că nu înțeleg totul la școală. Interesul este concentrat pe partea practică. Cu toate acestea, eu țin foarte mult ca ei să facă teorie înainte de practică, pentru că altfel e doar o joacă și se pierde procesul de învățare”, adaugă Cristian Serafin.
Cursul de Anticipație Științifică se adresează copiilor începând cu clasa a II-a până la clasa a XII-a. Cursul fiind nou, încă nu au fost elevi care să facă o meserie din cursul Palatului, dar profesorul susține că a observat câteva talente prin clasă care cel mai probabil îi vor călca pe urme. „În 2001, când am început să predau, am avut o clasă de a XII-a la Copșa Mică. Din aceea clasă au ieșit doi profesori de fizică, un lucru neobișnuit pentru acel loc”, spune el.
Războiul Copiilor
Pentru copii cursul este o oază de evadare din viața cotidiană, iar pentru a se asigura de bună-starea elevilor lui, Cristian a intrat într-un mic „război” cu părinții. De multe ori observă tineri obosiți sau stresați, care intră pe ușă și apoi aproape adorm la orele de curs. Ei sunt copiii cu prea multe activități extra școlare, care „vin la Palat în fiecare zi pentru cinci cursuri diferite și fac înot, karate, baschet și balet între timp”. Cristian este adeptul libertății la joacă a copiilor, pentru că aceste activități le dezvoltă imaginația și creativitatea. Dacă nu se joacă când sunt mici, nu vor fi mai mult decât niște „roboței corporatiști”, susține profesorul. Astfel, încearcă să discute cu părinții și să le explice modul în care aceste lucruri îi afectează, iar de cele mai multe ori câștigă. „În primul an, am avut un copil care venea la curs și nu putea să ducă câte avea cu el. A fost primul copil, pe care apoi, l-am văzut că mergea la școală cu un troler, nu cu un ghiozdan. Avea atât de multe activități încât nu își putea căra toate lucrurile în ghiozdan și avea nevoie de un troler”, povestește profesorul șocat.
Activități „extra-extra-școlare” și concursuri
Cristian Serafin nu se poate limita doar la activitățile din clasă, tocmai pentru că își dorește ca elevii lui că învețe în mod practic, astfel el organizează excursii și tabere științifice. În 2018, a organizat o excursie de patru zile în mai multe peșteri, unde s-a discutat totul despre speologie și tot ceea ce înseamnă acest domeniu vast. Datorită cererii mari, în 2019 nu a organizat o sigură tabără (cum face de patru ani), ci două. În 2020 ar putea fi vorba de trei. În fiecare an organizează tabăra de Anticipație Științifică cu 50 de copii. În anul acesta școlar, profesorul plănuiește o tabără de astro-fotografie la Târgoviște, pentru ca cei avansați să învețe cum se face fotografia astronomică. Apoi, va merge la tabăra de la mare, unde atmosfera este mai lejeră, dar copii învață despre astronomie și orientare pe bolta cerească. „Acestea sunt foarte importante și mai avem și ieșirile, încercăm să ieșim de cinci – șase ori pe an în care ieșim cu telescopul. Până acum în acest an școlar am avut două acțiuni, trecerea lui Mercur prin fața Soarelui (au fost în total 300 de copii), apoi am văzut luna și am făcut un curs de orientare sub boltă”, detaliază Cristian Serafin.
De când a pus bazele cursului de Anticipație Științifică, profesorul a început să organizeze Concursul de Anticipație Științifică „Henri Coandă”. Un concurs regional, care îmbină partea practică cu cea teoretică. Copiii Palatului au luat în fiecare premii, locul I sau II. „Am avut un copil care a luat mai mulți ani la rând premiul I și anul trecut a mers la tabără gratis”, subliniază el. Motivația principală sunt olimpiadele, mai ales cea de astronomie, pentru care pregătește elevii de câțiva ani”, spune Cristian. Din nefericire, nu mai există alte concursuri dedicate Anticipației Științifice.
Tema
Reporterul Turnul Sfatului a încercat să reproducă modul în care se predă la o oră normală la cursul de Anticipație Științifică. Cu tema făcută, profesorul a răspuns la patru întrebări despre tehnologie care cuprind – telefonia mobilă, tehnologia și copii, mașinile electrice și tehnologia 5G.
Vor mai fi telefoanele mobile o parte la fel de importantă în viețile oamenilor în 20 de ani?
Cristian Serafin: În 20 de ani, telefoanele mobile vor deveni cipuri care se vor implanta în urechea medie, tehnologia este destul de avansată încât să poată face acest pas. Se poate ca peste și mai mulți ani, acesta să fie legat de partea conștientă a creierului, dacă putem merge și mai departe cu discuția. Eu mă leg de trecut când mă gândesc la asta, în 1998 – 1997 deschideai un calculator și vedeai un ecran albastru cu text alb, așa era când eram eu la facultate și făceam un fel de informatică. Probabil că PC-urile vor dispărea cu totul în câțiva ani și vom rămâne cu laptop-uri, telefoane și tablete. Cu toate acestea, se poate să pierdem tot în câteva secunde. O explozie solară ultra- magnetică ar putea face ca Pământul să nu mai reacționeze la electricitate, fără ca noi să pățim ceva.
Cum ar trebui să procedăm cu copii și timpul petrecut pe tablete, telefoane sau laptop-uri?
Cristian Serafin: Nu este normal să interzici unui copil să folosească tableta sau telefonul, tehnologia trebuie să existe. În funcție de vârsta copilul, accesul trebuie monitorizat, eu consider că o oră pe zi pe jocuri este suficientă pentru un copil. Știu că jocurile la 9 – 11 ani îi va dezvolta un comportament de adicție și atunci trebuie moderat. Eu vorbesc doar de jocuri, dacă un copil citește pe tabletă, poate citi toată ziua.
Sunt mașinile electrice o investiție bună?
Cristian Serafin: Se merită investiția în mașini electrice pentru că sunt ecologice. Anul trecut i-am rugat pe copii să deseneze cum văd ei omenirea în 50 de ani, toți au desenat mașini zburătoare. Concepția unei mașini electrice este deja depășită. Tehnologia ne permite să ne dezvoltăm oricât, omenirea poate face mașini zburătoare și acum, dar va fi mai greu să facem culoare de zbor. În Japonia se lucrează la mașini conduse de roboți, așa se rezolvă și problema culoarelor. Pot fi 1.000 de mașini zburătoare în Sibiu, dacă acestea sunt toate legate la aceeași unitate.
Cum ne poate afecta sau dacă ne poate afecta tehnologia 5G?
Cristian Serafin: Tehnologia 5G folosește o bandă de frecvență radio apropiată de banda de frecvență a creierului uman. Astfel, pot avea interferențe, dar nu știm ce efect au asupra omului. Să sperăm că nu ne vom transforma în schizofrenici, dar acesta ar fi singurul pericol. Oricum, probabil, această tehnologie va fi depășită foarte repede, cu banda de frecvență nu pot merge mai departe, dar se poate muta pe infraroșu, un 6G cu infraroșu nu sună rău, iar pe noi nu ne afectează deloc.
În perioada 1 decembrie – 5 ianuarie, Palatul Copiilor a primit o căsuță în Piața Habermann, unde în fiecare weekend se vor ține cursuri pentru copii și adulți. Cristian Serafin va fi acolo în serile de 27-29 decembrie, când va ține cursuri pentru copii și adulți despre astronomie și orientarea pe bolta cerească.
De asemenea, profesorul este în căutare de sponsori pentru o activitate inedită – Vânătoare de eclipsă în America de Sud, în 2020. Prin Societatea Astronomică Română de Meteor, profesorul își dorește să participe la această expediție unică, având în vedere că în România următoarea eclipsă va fi în 2066. Activitatea presupune două săptămâni de studiu în America de Sud.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Copșa Mică , Henri Coandă , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Palatului Copiilor , elevii sibieni , Silvana Armat , În Japonia , Palatul Copiilor Sibiu , masini electrice , chimie experimentală , Educaţie Fizică , profesori , Sărbătoarea Gastronomiei , Copiii Palatului , Reporterul Turnul Sfatului , Anticipație Științifică , 5G , telefone , Pentru Sibiu , Cristian Serafin , Bucuria Copiilor , Piața Habermann , Anticipației Științifice , Chimie Aplicată , Copii Palatului , Prin Societatea Astronomică Ro , Proiecte Asistată , Războiul Copiilor , Proiecte Asistate
Vizualizari: 3651
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Till Eulenspiegel
Acum 9 ore
Vecerdea s
Acum 9 ore
Gogu
Acum 10 ore
Aaa
Acum 10 ore
Ciobrânzan Dann