Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

„Ambulanța pentru Monumente” își expune realizările din ultimii trei ani

„Ambulanța pentru Monumente” își expune realizările din ultimii trei ani

Expoziția și prezentarea proiectului „Ambulanța pentru Monumente” ajunge în Sibiu pentru a prezenta rezultatele celor 32 de intervenții (mori, biserici fortificate, turnuri, porți, halte CFR) realizate între 2016 – 2019. Toate acestea vor fi prezentate în imagini într-o expoziție care va fi vernisată marți, 10 decembrie de la ora 16:00 la sediul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

Ambulanța pentru Monumente este o inițiativă a Asociației Monumentum care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare a patrimoniului și crearea de noi audiențe.

Cele mai importante realizări sunt inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel regional gestionată de diferite organizații, mobilizarea comunităților locale în prezervarea patrimoniului și atragerea unui mare număr de parteneriate public-privat prin colaborarea cu autoritățile locale și regionale pentru finanțarea monumentelor. Până în prezent s-au înființat trei ONG-uri care au preluat activitatea în zona Banat (Timiș și Caraș-Severin), județul Arad și județul Sălaj.

Vernisajul expoziției „Ambulanța pentru Monumente 2016-2019” și prezentarea proiectului vor avea loc la Direcția pentru Cultură Sibiu (DJC Sibiu), str. Tribunei nr. 2, Sibiu la ora 16.00, 10 decembrie.

Sursa foto: Ambulanța pentru Monumente - Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus