Miercuri,
11.09.2024
Ploi Moderate
Acum
16°C

Statul decontează intervențiile pentru copiii cu malformații cardiace care vor fi operați la Sibiu

Statul decontează intervențiile pentru copiii cu malformații cardiace care vor fi operați la Sibiu

Micuții care suferă de malformații cardiace congenitale grave, ale căror operații au fost până acum suportate din banii strânși prin campanii și strângeri de fonduri, vor beneficia de acum și de un decont din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Fondurile alocate vor acoperi costul intervențiilor chirurgicale, dar nu și al condițiilor hoteliere, astfel că Fundația Polisano continuă campaniile pentru a strânge fonduri.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează operațiile care le sunt făcute la Spitalul Polisano Medlife copiilor cu malformații cardiace congenitale grave. Până recent, aceste intervenții chirurgicale erau posibile prin implicarea pro bono a mai multor medici din țară și străinătate și prin fonduri strânse la diferite evenimente caritabile, de Fundația Polisano.

Statul decontează intervenţiile chirurgicale cardiovasculare pentru copii, dar nu şi cheltuielile pentru cazare și hrană, astfel că fonduri extra sunt necesare în continuare. „Acest pas înseamnă intrarea în programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Alocarea parțială a fondurilor semnifică faptul că nu se decontează condițiile hoteliere. Am insistat ca banii, 109,95mii lei, să fie alocați cât mai repede, astfel încât să poată fi deja folosiți”, spune Vasile Spinean, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.

spinean Visma (18)

Cătălina Costache, director executiv la Fundația Polisano, spune că această reușită se datorează unui efort imens care a început odată cu însăși crearea fundației.

„Este rezultatul unui efort intens care a început practic în perioada creării Fundaţiei Polisano. Împreună cu reprezentanţi ai Spitalului European Polisano-Medlife din Sibiu, am organizat conferinţe de advocacy pentru a atrage atenţia publicului asupra sorţii copiilor români cu malformaţii cardiace. Am invitat în mod constant jurnalişti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai instituţiilor publice, ai misiunilor diplomatice, de câte ori am avut ocazia, în cadrul misiunilor operatorii. În paralel, acum doi ani a fost depus la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dosarul pentru includerea în Programul Naţional de Chirurgie Cardiacă Pediatrică. Iată că acum, după nişte ani de demersuri, a fost făcut un pas important în decontarea acestor operaţii. Pe această cale, doresc să menţionez susţinerea constantă a preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sibiu, domnul Vasile Spinean”, spune Cătălina.

Aceasta explică faptul că procentul de decontare oferit de CNAS este unul important. „Se vor deconta consumabilele utilizate în cadrul operaţiilor, care reprezintă un procent semnificativ din costul total al acestora. Vor rămâne de acoperit cheltuielile de spitalizare (cazare şi hrană) şi cele de diagnosticare şi examinări pre-operatorii, dar şi cele logistice legate de venirea la Sibiu a echipelor medicale internaţionale (pro bono). Este important de menţionat că decontarea a fost instituită pentru intervenţiile chirurgicale clasice, operaţiile cardiace pediatrice minim invazive (cardiologie intervenţională) nefiind din păcate cuprinse în acest program”, arată directorul executiv al fundației.

Practic, aproximativ jumătate din costurile per intervenţie vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

6I8A7743

„Am cunoscut copii pentru care până şi drumul până la Sibiu, Cluj, ca loc al diagnosticării, era prea mult pentru posibilităţile lor”

Întrebată dacă vor continua campaniile pentru a strânge bani dedicați acestor operații vor continua, Cătălina Costache a răspuns afirmativ. „Dorim să putem acoperi totalitatea cheltuielilor legate de operaţii pentru copiii din familiile nevoiaşe, aşa cum am făcut-o şi până acum. Am cunoscut copii pentru care până şi drumul până la Sibiu, Cluj, ca loc al diagnosticării, era prea mult pentru posibilităţile lor. Copii care nu au ieşit niciodată din satul lor”, spune aceasta.

„Campaniile de informare şi diagnosticare precoce în zonele defavorizate, adevărate deşerturi medicale, sunt mai necesare ca oricând. Un diagnostic timpuriu al unei malformaţii cardiace la un copil poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Pe lângă acoperirea cheltuielilor necuprinse în program pentru intervenţiile chirurgicale clasice la cazurile sociale, dorim să continuăm să sprijinim financiar realizarea operaţiilor minim invazive, în aşteptarea includerii acestora într-un program naţional. Este deci o victorie de etapă, care arată legitimitatea eforturilor noastre. Privind totuşi spre viitor şi dintr-o perspectivă amplă (operaţiile doar fiind o verigă dintr-un lanţ), ne dăm seama că încă sunt multe lucruri de făcut. Susţinerea sponsorilor şi donatorilor este în continuare necesară şi chiar vitală pentru mulţi copii aflaţi încă pe listele noastre de aşteptare”, arată Cătălina.
Până în prezent, la Spitalul Polisano Medlife au fost realizate peste o sută de operații de acest gen, cu ajutorul mai multor medici veniți din străinătate, pro bono, pentru a realiza intervențiile chirurgicale alături de Echipa Inimii, condusă de chirurgul Victor Costache.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus