Vineri,
01.07.2022
Partial Noros
Acum
25°C

110.050 de euro pe an, lângă Aeroport: CJ concesionează terenul cerut de Camera de comerț, care nu-l mai vrea

110.050 de euro pe an, lângă Aeroport: CJ concesionează terenul cerut de Camera de comerț, care nu-l mai vrea

110.050 de euro pe an este prețul de pornire al licitației pentru concesiunea a 2,7 ha de teren și a unor clădiri neîngrijite, amplasate pe șoseaua Alba Iulia din Sibiu, în zona Aeroportului. Consiliul Județean Sibiu a demarat procedura de concesiune a acestor terenuri la cererea Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, al cărei director a anunțat că, între timp, membrii Camerei s-au răzgândit.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, propune consilierilor județeni aprobarea concesionării, pe o perioadă de 40 de ani, a unui teren de 27.267 de mp, pe care se află vechile hangare pentru elicoptere cu o suprafață de 2.975 de mp, clădiri neîntreținute. Terenul și clădirile se află în zona Aeroportului internațional Sibiu și au fost dezmembrate dintr-un teren mai mare ca urmare a unei cereri depusă de Camera de comerț, industrie și agricultură (CCIA) Sibiu. Prin respectiva cerere, formulată în vara anului trecut, CCIA își manifesta intenția de a concesiona acel teren pentru a ridica un centru de afaceri, în cadrul căruia să fie creat și un incubator pentru inițiativele din domeniul IT.

Acum, terenul respectiv va fi scos la licitație în vederea concesiunii pentru dezvoltarea unui centru expozițional și a unui incubator de afaceri, după cum arată autoritățile județene citând dintr-un studiu de oportunitate întocmit pe această temă. ”Concluziile raportului, după analizarea și discutarea tuturor propunerilor și posibilităților de dezvoltare a Aeroportului Internațional Sibiu prin concesiunea propusă, raportat și la suprafața de teren supusă concesiunii, au condus spre realizarea și dezvoltarea unui Centru expozițional și incubator de afaceri, propunere care este în concordanță cu Strategia de dezvoltare a Județului Sibiu și se poate realiza pe suprafața de teren supusă concesiunii fără a împiedica în viitor dezvoltarea altor servicii aeroportuare. Redevența minimă rezultată din Studiul de oportunitate, de la care va porni licitația pentru concesionarea terenului ce face obiectul concesiunii, este de 110.050 euro pe an”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre referitor la concesiune.

Între timp, însă, cei care au formulat primii cererea pentru respectivul teren, nu îl mai doresc. ”Am constatat că dacă concesiunea se va atribui prin licitație publică chiar la valoarea minimă, câștigătorul va plăti pe durata contractului aproximativ 4,5 milioane de euro ca redevență (care este echivalentul chiriei) și va investi alte câteva milioane de euro pentru reparații și construcții noi. Conform legii, terenul concesionat și clădirile existente sau ce vor fi edificate pe el constituie bunuri de retur și sunt/devin proprietatea Consiliului județean la terminarea concesiunii. În aceste condiții, intenția noastră de a dezvolta un program de sprijin pentru IT și industrii creative, împreună cu un centru de afaceri, nu este sustenabilă financiar”, se arată într-o adresă transmisă de CCIA Sibiu Consiliului Județean la începutul lunii noiembrie. Prin această adresă, cei de la CCIA anunțau că nu mai doresc să depună ofertă la o eventuală licitație în vederea concesionării terenului în discuție.

Oricum, în urma solicitării formulată anul trecut de către CCIA, autoritățile județene au demarat procedura efectuării unui studiu de oportunitate pe această temă. Mai apoi, subiectul devenit public a dus la creșterea numărului cererilor de concesiune formulate fie pentru terenul în discuție, fie pentru suprafețe diferite solicitate pentru dezvoltarea infrastructurii de cargo, fie chiar și pentru concesionarea întregului aeroport sibian. Discuțiile cu investitorii se poartă în continuare.

Înspre terenul respectiv, accesul se face din șoseaua Alba Iulia. Sursa foto: Google Street View Înspre terenul respectiv, accesul se face din șoseaua Alba Iulia. Sursa foto: Google Street View

E nevoie și nu încurcă

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, speră ca la procedura de concesiune a terenului să se prezinte ofertanți, după ce reprezentanții CCIA au anunțat că se retrag. Daniela Câmpean subliniază faptului că un astfel de centru expozițional face parte din strategia de dezvoltare a județului și că locul decis pentru amplasarea acestuia – terenul scos acum la concesiune – nu afectează planurile de dezvoltare ale Aeroportului internațional Sibiu. ”Atât conducerea Aeroportului, cât și investitorii privați care s-au arătat, mai apoi, interesați de dezvoltarea acestuia și de dezvoltarea componentei cargo ne-au încredințat că ridicarea unui centru expozițional și a unui centru de afaceri nu blochează în niciun fel viitoarele planuri de dezvoltare din zonă. Din discuțiile cu investitorii privați a reieșit că astfel de proiecte mai mici pot fi înglobate în viitor în proiecte mai mari de dezvoltare. Prin urmare, nu se periclitează nici dezvoltarea aeroportului și nici nu este afectată în vreun fel nici mobilizarea altor investitori privați interesați de aeroportul de la Sibiu sau de dezvoltarea”, declară Daniela Câmpean, pentru Turnul Sfatului.

De altfel, în referatul de aprobare pus în fața aleșilor județeni, se arată că și conducerea Aeroportului sibian susține necesitatea unui astfel de centru de afaceri. ”Din Potential Landscape Planning întocmit de conducerea executivă a Aeroportului Internațional Sibiu, însușit de Consiliul de Administrație în cadrul ședinței din luna ianuarie 2019 și înaintat Consiliului Județean prin adresa nr. 2715/21.02.2019, terenul pentru care a fost demarată procedura concesiunii identificat ca parcela cu nr. 11 în Potențial Landscape Planning, este prevăzut ca și posibilitate de dezvoltare pentru construirea unui bussines center”, se arată în referatul semnat de Daniela Cîmpean.

După adoptarea acestei hotărâri, executivul județean va demara procedurile specifice lansării licitației de încredințare a concesiunii.

Sursa foto principală: Google Earth

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dada

Acum 2 ani

Sa faca ce vor dar sa dispara Aeroportul si poligonul mulitari din zona si apropierea Sibiului.Lipsa de respect fata de toti cetatenii Sibiului este fara limite.Poluare fonica exagerata,foarte mult peste limitele permise. Mai inati acesti oameni ce pun la cale viitorul Sibiul sa puna pe primul loc ca importanta oamenii,animalele,mediul si sanatatea acestora,apoi profitul unora.
Raspunde

NUNU

Acum 2 ani

Nu mai bine dispari tu din Sibiu? Cred ne-ar fi mai bine fara indivizi ca tine! Nu-ti place in Sibiu asa cum este, muta-te la tara acolo unde te vei integra perfect!
Raspunde

Perpetum Imobile

Acum 2 ani

Deci pana la urma declaratiile cu terenul care trebuie pastrat pentru activitatiile de dezvoltare aeroportuare au fost VRAJEALA. Pana la urma tot mafia intereselor imobiliare a castigat!
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Asta îți nu judeca ori new crede proști pe toți
Raspunde

Intreb si io

Acum 2 ani

Consilierii judeteni decid concesionarea terenului in iunie 2018 iar cei care conduc aeroportul isi asuma decizia in ianuarie 2019?!!! Pai, oamenii astia, despre care se presupune ca s-ar pricepe, nu trebuiau consultati inainte? Hmm!
Raspunde

rectific

Acum 2 ani

CJ Sibiu e atat de incompetent incat nu e in stare sa faca 100.000 de euro anual cu 27.000 mp de teren. Cum ar fi o parcare decenta pe termen lung pentru aeroport ? acu ceva vreme era vorba de o extindere a parcarii actuale insuficiente. N-am vazut nimic.
Raspunde

rectific

Acum 2 ani

27.000 mp
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Tot la securistul de Iordănescu va ajunge terenul respectiv, astea sunt subterfugii ca să scape Consiliul Județean de oprobriul publicului. Veți vedea. Deocamdată oamenii ăștia cred că toți suntem idioți.
Raspunde

Nunu

Acum 2 ani

Sibiul este tara, cu drumuri neasfalte.Intreb de ce se dezvolta doar unii pe banii cetatenilor si sa nu isi respecte proprii cetateni,numiti oraseni cu aspiratii de Munchen,New York si Paris.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus