Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Concert în premieră la Filarmonica de Stat Sibiu

Concert în premieră la Filarmonica de Stat Sibiu

Concertul pentru două piane și percuție de Béla Bartók va fi interpretat în premieră la Sibiu, joi 12 decembrie 2019, de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, condusă de dirijorul Marijn Simons. Soliști vor fi Monica Florescu și Karina Șabac – pian, respectiv Andrei Marcovici și Gabriel Barani - percuție. Concertul are loc la Sala Thalia de la ora 19:00.

Concertul pentru două piane si percuție de Béla Bartòk a fost scris de compozitor în anul 1937 și există în două versiuni, cea camerală intitulată ”Sonata pentru două piane și percuție”, iar a doua, o varianta denumită ”Concert pentru două piane, percuție și orchestra” scrisă în 1940. “Avusesem intenția cu ani în urmă de a compune o lucrare pentru pian și percuție. Treptat convingerea a crescut în mine că un singur pian nu ar fi într-un echilibru satisfăcător în relație cu timbrul penetrant al instrumentelor de percuție. Astfel, planul s-a alterat, ajungându-se la două piane”, preciza în 1938 Béla Bartók într-un eseu de prezentare a lucrării.

Dacă percuționistul Gabriel Barani și dirijorul Marijn Simons sunt prezențe constante și bine-cunoscute publicului sibian iar Monica Florescu și Andrei Marcovici sunt muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, Karina Șabac face parte din tânăra generaţie de muzicieni români care trăiesc și lucrează în străinătate. A cântat în recitaluri de pian ca solistă cu orchestră pe scenele din întreaga lume.

În programul serii mai poate fi ascultată ”Suita ardelenească op.6” de Pascal Bentoiu, o lucrare ce reflectă o esențializare a folclorului muzical românesc.

Biletele pentru concert pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 și online.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus