Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
18°C

FOTO-VIDEO Sevișul ”pute îngrozitor” și curge roșu. Autoritățile: E ca apa de ploaie

FOTO-VIDEO Sevișul ”pute îngrozitor” și curge roșu. Autoritățile: E ca apa de ploaie

Mai mulți locuitori ai comunei Șelimbăr s-au alarmat ieri și au sesizat autoritățile cu privire la o posibilă poluare pe râul Seviș. Apele acestuia erau de o culoare roșiatică-arămie, iar martorii spuneau că miroase foarte urât. Primele concluzii ale anchetelor desfășurate de autorități arată că sursa ar putea fi Stația de tratare a Apă Canal SA, de la Cisnădie.

Cam așa curgea Sevișul ieri după-masă:

Cei care au observat apa spuneau că: ”pute îngrozitor”, ”nu pot reda mirosul” și ”se simte miros de fecale în aer”. Imaginile s-au viralizat pe rețele sociale.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu spun că au demarat o anchetă imediat ce au văzut imaginile și că tot cursul Sevișului au fost verificat, concluzia fiind că sursa provine din ”amonte de ferma zootehnică SC Horticola Internațional Cisnădie”.

Redăm mai jos răspunsul oficial al Gărzii de Mediu.

garda de mediu

Ce încearcă să transmită reprezentanții Gărzii de Mediu este că sursa posibilei poluări ar putea fi Stația de tratare a Apă Canal SA. De altfel, cam la aceeași concluzie au ajuns și reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu, care la rândul lor au făcut ieri o anchetă.

”Oamenii noștri au fost în teren, au prelevat probe, urmează ca în zilele următoare să știm exact ce se află în apă, pe măsură ce avem rezultatele de laborator, mă refer la compoziția chimică. Până atunci nu putem ști dacă este vorba despre o poluare, în sensul adevărat al cuvântului, sau nu. Cu ochiul liber se observă particule în suspensie, asta e clar, dar la fel se întâmplă și dacă plouă, ca să vă dau un exemplu”, a declarat Mircea Bîrs, directorul SGA Sibiu.
Întrebat de reporterul Turnul Sfatului cum comentează culoarea roșie, neobișnuită pentru o ploaie, Mircea Bîrs a reiterat faptul că până nu există rezultatele de laborator nu putem vorbi despre o poluare, însă o posibilă sursă a ”particulelor în suspensie” ar fi Stația de tratare a apei Uzina Sibiu Sud a Apă Canal, unde în cursul zilei de ieri s-ar fi curățat niște filtre.

Conducerea Apă Canal SA recunoaște că există posibilitatea ca dintr-o eroare tehnică sistemul automat să fi deversat apa cu care sunt spălate filtrele. Dar, în cel mai rău caz ar fi vorba despre mâl sau ceva similar, nicidecum poluare care să afecteze fauna și flora.

”Procesele de potabilizare a apei de la Uzina Sibiu Sud sunt automatizate și este posibil ca, dintr-o eroare de funcționare a softului, să fie acționată o vană de golire a apei de spălare a filtrelor. În astfel de situații, în efluent, respectiv Pârâul Seviș, poate ajunge o apă cu suspensii de nisip, mâl și diverse substanțe organice, toate provenind din filtrarea apei brute. Practic, o apă tulbure, similară cu apa dintr-un râu în timpul unei ploi abundente. Această apă nu prezintă miros și nici potențial toxic. La aceasta oră, specialiștii în automatizări ai Apă Canal Sibiu fac toate verificările ca astfel de situații să fie eliminate”, a explicat directorul general, ing. Vasile Maier.

Sursa foto/video: Niculina Danila

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

2cents

Acum 4 ani

Deci nu pute si culoarea este in limitele normalului pentru expertii nostri. Buna treaba.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

O fi trecut Moise prin zona!
Raspunde

Praf in ochi

Acum 4 ani

Si nu numai... Din cartierul arhitectiilor , de cele mai multe ori statia de epurare a apelor reziduale , se defecteaza subit si deverseaza direct in Sevis... va imaginati ce .... In rest zilnic se deverseaza cant mari de dejectii! Ori nu functineqza statia de epurare, ori este voit.... ! Desi s-au facut nenumarate sesizari catre toate organele competente, nu sa luat nici o masura! Gestionarul statie de epurare nu este tras la raspundere de nimeni !?!
Raspunde

Liv Ang

Acum 4 ani

Explicatie: "cursul zilei de ieri s-ar fi curățat niște filtre." Yeah sure...si pute de vreo cateva luni!
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Cam asta e educatia in materie de mediu in 2019. Daca e rahat, la propriu acolo? S-au luat probe? E foarte simplu de identificat. E un subiect bun de investigat de voi si ar arata implicare in probleme actuale ale comunitatilor locale.
Raspunde

Rammstein

Acum 4 ani

Uite cum își fac treaba instituțiile statului....o pasare a problemelor de la unul la altul... după ei e normal așa ceva,ce dacă e roșie apa și pute!!,noi ăștia de la mediu bem apă îmbuteliată!!... prefectura ar trebui să-i oblige pe criminalii ăștia da bea câte un kit de apă de la statia de epurare...nu?.. n-au zis ei că n-are nimic și că e bună???
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Corb la corb nu-si scoate ochii!
Raspunde

Parinte

Acum 4 ani

"dintr-o eroare de funcționare a softului,"...Cine a facut acest soft???? Nu pot sa cred ca in 2019 mai este posibil asamenea poluare intr-o tara europeana.... Daca se intampla acest lucru oriunde in lume...erau inchisi oamani iar cei de la garda de mediu nu musamalizau nimic. In sibiu (ro) este posibil orice...ne plangem si atat.,
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

As vrea sa stiu unde sunt deversate apele reziduale din sistemul de canalizare din Rasinari ... Nu cumva in Sevis si de acolo direct in Cibin ? Cine poate sa spuna ? Si daca e vorba de Cisnadie, nu ar trebui vazut ce e cu Raul Cisnadie, ca el trece prin acest oras ?... Zona Selimbar, Mohu, Bungard si buna parte din Sibiu este impregnata de un miros de nesuportat de cateva saptamani. Locuiesc in aceasta zona si este ingrozitor. Autoritatile care traiesc pe banii nostri ce fac ? Cei de la Mediu nu raspund la telefon, daca le trimiti mesaj nu raspund... parca nu exista...
Raspunde

El Dorado

Acum 4 ani

Ce PUTE cem mai tare este incompetenta institutilor care se ocupa cu administrarea orasului si judetului! Toti sefii alesi dupa criteriul care miroasa cel mai tare, asta insemnand cit mai multe dosuri pupate, iar implicarea lor e sa nu deranjeze pe cei de sus. De aceia sunt pusi.
Raspunde

Jacobus

Acum 4 ani

Eu am priceput acolo e uzina de apa nu statie de epurare. Adica se face apa de baut nu se prelucreaza $#$# ! Ala-i la Mohu ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus