Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
5°C

Cu pilele la vedere

15 Decembrie 2019 21:12

Fie că a fost PSD, fie că a fost PNL, fie că au fost vremurile unui defunct CDR, ”la stat s-a intrat pe pile”. Nu este doar o expresie fluturată politicianist, ci o realitate. Totul se negociază când vine vorba de posturi la stat, iar când intră în discuție fotoliile de șefi, acestea pur și simplu se vând.

30.000 de euro ”se plângea” un șef de deconcentrate de la Sibiu că a plătit pentru a accede pe această funcție. Toată povestea bate acum pe la urechile procurorilor sibieni, rămâne de văzut dacă delațiunea și eventualele probe vor putea duce la un dosar penal.

Dar nu doar bani mulți se pun la bătaie când vine vorba de șefi. Ci și energii, mari energii. Cazul din aceste zile - când pentru postul de prefect al Sibiului se întâmplă demisii, detașări, promovarea unor hotărâri de consiliu local care, mai mult, să culmineze cu o hotărâre de Guvern – este ilustrativ. Mai mult, cel pentru care ”se pregătise acest post” acum pare să nu mai fie în grații. Deci cineva ”cu pile mai mari” a intrat pe firul numirilor.

Cu alte cuvinte, liberalii reușesc să mențină exact același peisaj de acum aproape 20 de ani, când PDSR-ul din acea vreme tocmai revenea pe cai mari la putere. Și, prin urmare, la nivel local se negocia funcția de prefect. Care pe atunci avea putere - numea șefi de deconcentrate, destituia primari, băga spaima la propriu în funcționari, nu precum bibelourile pe care acum au ajuns să le mai întruchipeze cei numiți prefecți și subprefecți. Și acum aproape 20 de ani, când liderii sibieni ai PDSR-ului s-au întâlnit să împartă cașcavalul de funcții, tot așa, când apărea câte un nume pentru funcția de prefect, răsăreau două-trei voci care să arate de ce nu ar fi bun (fie pentru că avea dosare, fie pentru că i se pregăteau dosare, fie pentru că, de fapt, nu ”avea suficient spate”).

Vi se pare ca în vremea fanarioților? Mi se pare îndoielnic pentru cineva care trăiește în România să se mai arate oripilat în fața unor astfel de situații. Și spun asta deoarece, în realitate, toate funcțiile de la stat au ”clopoței”. Extrem, dar extrem de rare sunt situațiile în care pentru un post vacant să nu existe cineva care să știe pe cineva care trebuie să ocupe locul respectiv.

De la un post de nutriționist în spital, la un post la birourile Poliției locale și până la scaunul acela sărăcăcios de portar la o instituție de învățământ superior, totul ”se vinde” sau ”se proptește”. Peste tot ajungi pentru că știi pe cineva sau pentru că ajungi să știi pe cineva. Angajații statului sunt transpartinici: ei ajung să își câștige posturile pe intervenții și pile indiferent de partidul care este la putere. Este o realitate alături de care trăim și cu care ne-am obișnuit după cum am făcut-o cu șpaga la medici.

Dat fiind acest peisaj care de 30 de ani nu s-a schimbat deloc, poate ar fi momentul asumării situației. La modul transparent, cu alte cuvinte, cine ajunge să se angajeze la stat să aibă la vedere și ”propteaua”. Sau ”scrisoarea de recomandare”, dacă vreți să îi spuneți așa, mai elegant. Adică, vrei să devii angajat al statului? Atunci, pe lângă eternul cazier, fişă medicală, studii și ce alte acte ți se vor mai cere, îți va prinde bine și o scrisoare de recomandare de la cineva din instituție, care să îți aducă puncte în plus la concursul de angajare. O scrisoare de recomandare din care toată lumea să își dea seama cine îți e ”nașul”. Măcar să știm, dacă nu suntem în stare să oprim.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Noua Stupoare

Acum 10 luni

Asa se perpetueaza gunoiul. Oameni buni de nimic, cu nivel scazut al inteligentei, dar foarte "sociabili", se lingusesc unii pe altii, isi fac partide, apoi isi angajeaza lingaii mai mici, peste tot ca si-as anu sunt buni de nimic, iar pe bune n-ar putea fi nici unde. Asta e, de fapt societatea, in ansamblu. Pana nu se trezesc oamenii care muncesc si ori nu mai muncesc, ori fac ce fac vestele in Franta, adica disobedienta, nu se va termina sau schmba nimic. Romanii sunt mult in urma... abia a venit peste ei o bruma de bani si nu si-au dat inca seama ca vine cu costul irosirii vietii in slujba unora veniti pe-aici cu fabrici, ca acasa nu mai prea tine figura.
Raspunde

Vlad

Acum 10 luni

Aveti dreptate! Cu mentiunea ca "scrisoarea de recomandare" de la cine trebuie vine inainte! Inainte de angajare, bineinteles! Acolo, in institutii, toti isi cunosc "nasii". Statul a ajuns cel mai mare angajator al vremurilor, indiferent de judet. Ma intreb, pina unde vor merge? Cit va mai dura? Nu mai conteaza cetateanul, pacientul, contribuabilul sau cum s-o numi... Conteaza functionarul aflat in slujba banului mult si nemuncit!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

!?!

Acum 10 luni

Nu mai generalizati invrăjbind românii împotriva românilor. Dacă aveti exemple clare atunci vorbiți cu subiect si predicat și nu mai dezbinați prin dezinformare fărâma de societate care nu a emigrat încă.
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 10 luni

Sunt unii care doresc ca cei care nu sunt de acord cu ei să facă pe dracu -n patru şi să demonstreze axiome !Toată lumea ştie că a te angaja la stat (în țara noastră putred de coruptă ) ai nevoie de o pilă integrată bine în sistem .A te angaja la stat se poate spune că te-ai ,,făcut "pe viață.Despre învrăjbire ,asta a făcut guvernul PSD .Acest guvern ticălos (PSD) i-a tratat pe angajații de la privați ca pe nişte SLUGI .Asta în timp ce angajații de la stat beneficiază de o grămadă de privilegii (pâînă la 37 zile de concediu ,vineri program până la 12 ,weck -end prelungit ,vouchere de vacanță ,sporuri de tot felul ,prime şi bonusuri ,la stat dacă cineva este concediat chiar dacă este hoț ,incompetent sau puturos , este scandal național ) suntem singura țară din lume unde bugetarii au salarii mai mari ca la privați voi primiți o grămadă de bani fără nicio obligație .Pentru salariile voastre colosale guvernul PSD a amanetat țara la bănci cu dobânzi mari şi tot pentru voi la fel face şi guvernul PNL .Dacă nu eşti bugetar sau pensionar ,nu are rost să-ți mai pierzi timpul pe aici .Peste 15 ani o să rămâneți în România numai voi bugetarii iar din impozitele voastre o să fie plătite pensiile bătrânilor. pensionar în nu are rost să-ți pierzi timpul.în țata asta .
Raspunde

zzz

Acum 10 luni

exemplul cu prefectul asimilat unui post de portar si/sau nutritionist este tras de par. de asemenea, prefectul ca functie independenta este o mostra de ipocrizie a administratiei romanesti, prefectii nu au fost si nu vor fi vreodata independenti(in sistemul actual). asa ca...este deplasat sa condamni un guvern ca is face pasii pentru a isi numi oamenii in post. ****
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus