Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Centrul de Îngrijire pentru copiii cu boli incurabile poate fi ajutat de acum și prin SMS. „Acești copii ne învață să trăim în fiecare zi!

Centrul de Îngrijire pentru copiii cu boli incurabile poate fi ajutat de acum și prin SMS. „Acești copii ne învață să trăim în fiecare zi!

230 de copii și-au aflat liniștea și au primit tratament în Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice din Sibiu, în ultimii trei ani. La momentul actual, nouă micuți au parte de toată atenția și afecțiunea celor care se află în hospice special pentru ei, iar de sărbători se vor bucura chiar de prezența Moșului și de un îmbietor parfum de turtă dulce. Ortrun Rhein, directoarea centrului, spune că a reușit să stabilească o nouă legătură cu comunitatea, prin SMS. Toți cei care doresc să dea o mână de ajutor, chiar dacă ea constă într-o donație simbolică de 2 Euro, vor putea face acest lucru trimițând un mesaj la 8833.

Opt copilași au încetat din viață anul acesta, în centrul sibian. Unii micuți vin pentru scurt timp în Hospice, pentru că nu mai au prea mult de trăit, alții stau câteva luni, poate chiar câțiva ani, așa cum a fost Irina, cea mai longevivă mică prietenă a centrului, ajunsă la hospice la vârsta de șase luni și care, din nefericire, a decedat vinerea trecută, la doar două zile după ce împlinise patru ani. În tot timpul pe care îl petrec în centru, micii pacienți beneficiază de experiențe care să îi apropie cât mai mult de tot ceea ce înseamnă viața.

„Centrul paliativ este varianta ideală pentru ei, pentru că ai un alt ritm de viață decât într-un spital. Poți să incluzi în viața de zi cu zi mai multe lucruri decât îngrijirea medicală – avem kinetoterapeut care lucrează cu copiii, apoi ergoterapeuta care poate să îi plimbe prin curte, să îi ducă la bunicii noștri, face ceva pentru suflet pentru cei care nu pot spre exemplu să își miște mânuțele. Copiii noștri sunt cunoscuți în tot centrul, fiindcă îi plimbăm. Trebuie să vadă și ei, să simtă mirosul unei flori, al unei bucătării, asta face parte din viață și dacă viața e scurtă părerea noastră este că trebuie să le oferim cât mai multe facilități simple, care fac ca tu să te simți acasă”, explică Ortrun Rhein, directoarea Centrului de Îngrijire Paliativă Hospice pentru Copii, parte a asociației Dr. Carl Wolff, a Bisericii Evanghelice C.A. din România.

hospice

Peste jumătate din copiii care ajung la centru, cu boli terminale, sunt aduși din centre de plasament sau direct din maternitate. Și asta nu pentru că părinții au decedat, ci pentru că pur și simplu nu vor să mai aibă de-a face cu un copil bolnav.

„Cei mai mulți copii pe care îi îngrijim vin din centre de plasament, cam 75%. Nu fiindcă nu au părinți, dar fiindcă sunt abandonați pe motiv de boală. Motivele sunt diferite – uneori familiile sunt atât de simpluțe și mediul lor de viață este atât de mărunt încât nu ar avea cum să îngrijească un copil într-o asemenea familie, când nu știi să scrii și să citești, când nu ai o sobă în casă, nu poți să faci față. Dar ar putea sta cu copilul aici, în centru. Sunt familii care consideră că este treaba statului să se ocupe de un copil bolnav. Aici avem posibilitatea ca părinții să vină de câte ori doresc, chiar dacă nu pot sta tot timpul cu copilul”, arată directoarea.
La momentul actual în centru sunt îngrijiți nouă copilași. Darius și Crina sunt doar doi dintre ei, amândoi în vârstă de un an și patru luni, cu malformații congenitale cardiace grave, care sunt avuți în vedere pentru a fi operați în curând de Echipa Inimii. Roxana are cinci anișori și suferă de probleme neurologice grave, nu vede și nici nu aude, având de asemenea nevoie să fie aspirată din 20 în 20 de minute, pentru a nu se îneca. Probleme neurologice au și Rebecca, Melissa, Alberto și Monica, iar Traian este în grija centrului după ce a căzut într-o fântână și a rămas cu probleme de sănătate grave.

Totuși, spune Ortrun Rhein, acești copii le dau lecții de viață în fiecare zi. „Fiecare are o personalitate a lui, se formează într-un fel, indiferent de problemele pe care le are. Spre exemplu, Roxana, deși nu aude și nu vede, poate să simtă de fiecare dată cine anume o atinge, astfel că reacționează diferit la fiecare. Mai mult, știe clar când vine doctorul cu stetoscopul, lucru care îi displace enorm”, spune directoarea zâmbind. „Copiii sunt atât de diferiți față de un adult cu o boală terminală. La adult foarte multe lucruri sunt previzibile, dar la copil nu. Poate să treacă acum printr-o criză oribilă, apoi după ce își revine să treacă înapoi la joacă, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.”

hospice

60% din fonduri sunt asigurate. Restul sunt din compasiunea comunității

Un procent de 45% din banii care ajung la centru vin prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar alți 15% sunt asigurați de Biserica Evanghelică din Germania. Restul banilor sunt strânși prin eforturi supraomenești și întotdeauna doar cu ajutorul comunității.

„Anul trecut, datorită campaniei din presă, am avut o surpriză foarte frumoasă pentru centrul de copii – am primit donații și materiale, s-au sesizat și firme cu sponsorizări – am primit în total 170.000 de lei. Ne-a ajutat foarte mult fiecare bănuț și am putut să încheiem bine anul”, spune directoarea Hospice-ului.
Acum centrul reușește să se apropie încă odată de comunitate, în speranța că sibienii și toți cei care sunt mișcați de poveștile micuților din hospice și vor decide să doneze – doi euro pot fi transmiși în fiecare lună, cel puțin până în luna martie, prin SMS. „Printr-un mesaj la numărul 8833, cu textul COPIL, pot fi donați 2 Euro pentru copiii din hospice-ul nostru. Sperăm că multă lume află și ne ajută, fiindcă pentru tot ceea ce facem cu copiii avem nevoie de bani”, arată Ortrun Rhein.

IMG_20191217_110023

Totodată, cei care doresc să facă o faptă bună înainte de sărbători, pot contribui cu pampers, de care este întotdeauna nevoie, sau donând într-unul din conturile de mai jos:

Cod IBAN în Lei: RO61 RNCB 0227 0360 5498 0034 BCR Sibiu

Cod IBAN în Euro: RO34 RNCB 0227 0360 5498 0035 BCR Sibiu

Cod fiscal: 16243642 din 18.03.2004

Cod SWIFT: RNCB ROBU

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

m

Acum 4 ani

Mie nu imi merge sa trimit SMS din reteaua Telekom. Puteti sa treceti din ce retele se poate dona prin SMS? Multumesc!
Raspunde

io

Acum 4 ani

Functioneaza in reateaua telekom. Eu am putut dona, am primit si sms de confirmare.
Raspunde

ovidiu

Acum 4 ani

am incercat sa fac transfer si se pare ca nu este bun iban ul pt lei ! va rog verificati !
Raspunde

Rhein Ortrun

Acum 4 ani

Codul IBAN pt. Lei corespunde RO61 RNCB 0227 0360 5498 0034
Raspunde

ovidiu

Acum 4 ani

@ Rhein Ortrun rezolvat ! va doresc multa putere sa continuati ceea ce faceti !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus